P1120069.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Архив


СКРЪБНА ВЕСТ

148718770234163

На 66 години след картко боледуване почина Костантин Луков – председател на ОбС – Бургас /2015-2019/ и член на УС на НАПОС-РБ /2015-2019/.

УС на НАПОС-РБ изказва искрени съболезнования на близките и роднините на починалия!

Поклон пред светлата му памет!


НАПОС – РБ ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ

На 02. 12. 2020 г. се проведе първото онлайн обучение за Председатели на Общински съвети по темата за Безопасност на движението по пътищата, в което се включиха 37 председатели с лектори Марта Петрова – Директор Дирекция „Стратегии, анализ и оценка“ Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и д-р Милен Марков – отговорен служител в Агенцията.

Темите в обучението бяха:

 • Значение и същност на безопасността за движението по пътищата.
 • Национална стратегия за безопасността за движението по пътищата.
 • Универсална безопасна мобилност в българските Общини.

Виж Презентации:

Значение и същност на безопасността за движението по пътищата

Национална стратегия за безопасността за движението по пътищата


СКРЪБНА ВЕСТ

Daniela_Dragiiska

УС на НАПОС-РБ изказа съболезнования на близките на адвокат Даниела Драгийска по повод кончината й след кратко боледуване. Даниела Драгийска е бивш член на УС на НАПОС-РБ и председател на ОбС – Чирпан.

Поклон пред паметта и!


СКРЪБНА ВЕСТ

Ivna_Dimitrov

На 07.11.2020 г. след тежко боледуване почина Иван Димитров, Председател на Общински съвет – Харманли.

УС на НАПОС-РБ изказва искрени съболезнования на близките и роднините на починалия!

Поклон пред светлата му памет!

УС на НАПОС-РБ


Семинар в Балчик, 24.10.2020 г.

На 24.10.2020 г. в гр. Балчик се проведе семинар на тема: „Социалните услуги в рамките на Оперативна програма – Развитие на човешките ресурси.“ Лектори на семинара бяха Цветан Иванов – гл. експерт Главна Дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ МТСП и Николина Иванова – Директор Дирекция „Агенция за качеството на социалните услуги“ към Министерство на труда и социалната политика.

В семинара взеха участие Председателя на Общински съвет – Силистра – д-р Мария Димитрова и общински съветници, както и Кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов, зам. кмет „Хуманитарни дейности“ – Мария Недялкова и зам. кмет „Финанси и икономика“ – Мирослав Тодоров, Председателя на Общински съвет – Кайнарджа, Кмета на Община Кайнарджа и неговия екип, както и общински съветници.

По темата се проведе дискусия, която касаеше действащите социални услуги на територията на двете общини, както и въпроси отнасящи се до социалните услуги като цяло.

Виж снимки


РЕГИОНАЛНА СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ОТ СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН ЗА ПЛАНИРАНЕ

На 20. 10. 2020 г. в гр. Велико Търново се проведе среща с председатели на общински съвети от Северен централен район.

Двадесет и четири председатели от области В. Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра обсъдиха предизвикателствата пред местната власт. Форумите са изключително полезни – опитът на всеки един помага, както за решаване на злободневни проблеми, така и за формиране на политики, които Националната асоциация на председатели на общински съвети в Република България да поставя на национално ниво.

Виж снимки


Председателят на УС на НАПОС – РБ взе участие в Годишните награди на НСОРБ

Председателят на УС на НАПОС – РБ г-н Венцислав Спирдонов взе участие в официалната церемония за връчване на Годишните награди на НСОРБ, която се проведе на 12. 10. 2020 г. в резиденция „БОЯНА“.

В рамките на церемонията бяха връчени традиционните годишни награди на НСОРБ както следва:

 • „Принос за развитие на местното самоуправление“ – за община;
 • „Принос за развитие на местното самоуправление“ – за общински служител;
 • „Партньор на общините“ – за журналисти и медии, дали гласност на важни за общините проблеми;
 • „Общински инвеститор“ – за физически или юридически лица, извършили значими инвестиции в български общини.

Присъдено бе и специално отличие:

 • „Протегната ръка“ – израз на признателност към личности / институции/, фирми, допринесли за справяне на общините с кризата с коронавируса.

Сминар на НАПОС-РБ във Враца, 29.09.2020 г.

Семинар за председатилете на Общински съвети от Северозападния район за планиране се проведе в комплекс „Чайка” във Враца. Организатор на еднодневната проява бе Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България. Общо 22-ма парламентарни шефове се събраха в града под Околчица. По време на срещата те обсъдиха дейността на асоциацията в местното самоуправление, както и законодателните инициативи. В края на семинара председателите на Общинските съвети от Враца, Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Белене и др. дебатираха проблемите на местните съвети.

Официален гост на събитието бе председателят на Управителния съвет на НАПОС – РБ Венцислав Спирдонов, който е и председател на Общинския съвет във Велико Търново, а своеобразни домакини бяха изп.директор на НАПОС инж. Делян Дамяновски и председателят на ОбС Враца д-р Владимир Христов.

Виж снимки


Регионална обмяна на опит

На 11 и 12 септември, в ММЦ „Приморско“ се проведе регионален семинар с участието на около шестдесет общински съветника от общините Ветрино, Девня, Провадия и Суворово.

Общинските съветниците активно участваха в дискусията по темите: „Общинския съвет – орган на местното самоупраление“ и „Компетентност, правомощия и решения на Общинските съвети“.

Гости на семинара бяха кметовете на четирите общини, а лектори Гергана Кръстева – Председател на ОбС Димитроград и член на УС на НАПОС – РБ и Христина Чолакова – Председател на ОбС Котел и член на УС на НАПОС – РБ, които със своята компетенция и опит допринесоха за интереса на участниците в семинара. Всички присъстващи се обединиха около идеята, подобен тип семинари да се провеждат периодично с цел надграждане на знанията и споделянена добри практики.

Даниела Николова
Председател ОбС Ветрино,
Член на УС на НАПОС – РБ

Виж снимки


СЕМИНАР НА НАПОС – РБ

На 08 – 09. 09. 2020 г. в гр. София се проведе семинар на тема: „Ролята и мястото на звената по чл. 29 а от ЗМСМА в осигуряване дейността на Общинския съвет“.

В семинара взеха участие 89 участника /председатели на Общински съвети и служители в звената по чл. 29а от ЗМСМА/ от 49 общини.

Лектор по темата за ролята и мястото на звената по чл. 29 в осигуряване дейността на Общинския съвет“, изисквания при изработване и приемане на нормативни документи на общинските съвети бе Стефан Тодоров – Главен експерт към Постоянната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в 44-то Народно събрание.

На 09. 09. 2020 г. главния експерт в отдел „Правно – нормативна дейност“ в Комисията за защита на личните данни Олга Александрова и старши експерт Иво Димитров в същия отдел на КЗЛД запознаха участниците с основните правила и отговорности на Общинските съвети за защита на личните данни.

И по двете теми се проведе оживена дискусия, на която беше отговорено на конкретни въпроси на участниците в семинара.

Виж снимки

Виж брошура на тема: „Ролята и мястото на звената по чл. 29 а от ЗМСМА в осигуряване дейността на Общинския съвет

Виж презентация за защита на личните данни


Признание …

22-00-31(2)-25.08.2020


Председателят на Управителния съвет на НАПОС – РБ взе участие в Комисията по финансова децентрализация

Председателят на Управителния съвет на НАПОС – РБ Венцислав Спиридонов взе участие на 26. 08. 2020 г. в Комисията по финансова децентрализация към Министерския съвет на Република България.


Обучителен семинар на тема„Ролята и мястото на звената по чл. 29 а от ЗМСМА в осигуряване дейността на Общинския съвет“, 08 – 09.09.2020 г.

На 08 и 09 септември 2020 г. в парк – хотел „Москва“ гр. София ще се проведе обучителен семинар на тема„Ролята и мястото на звената по чл. 29 а от ЗМСМА в осигуряване дейността на Общинския съвет“.

Свали Заявка за участие


ОБЩИНИТЕ МОГАТ ДА ОСВОБОДЯТ ОТ ТАКСА СМЕТ НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА

Венцислав Спирдонов, председател на УС на НАПОС-РБ, пред в. „Труд“

Ventsislav Spirdonov_NAPOS_PB_Predsedatel

Срещу дистанционните сесии на Общинските съвети на много места има и явна съпротива

Какви са инициативите в НАПОС-РБ по отношение на местното самоуправление, как върви сътрудничеството и общите политики с Националното сдружение на общините в Република България. Какви са предизвикателствата пред общинските власти по време на пандемия и в условия на национални протести – по тези въпроси разговаряме с общинар №1, както го наричат, Венцислав Спирдонов.

- Господин Спирдонов, наскоро бяхте избран за председател на Управителния съвет на НАПОС-РБ. С какви инициативи поехте ръководството на организацията?

- Гласувани бяха на второ четене три промени в Закона за местно самоуправление и местна администрация. Промените бяха в няколко насоки. По решение на общинския съвет заседанията могат да се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване на изискванията за кворум и лично гласуване. С въвеждането на дистанционна форма се гарантира възможността колективния орган на местно самоуправление да работи, въпреки наложени мерки за ограничаване на движението и събирането на много хора на едно място. Направени бяха и промени, свързани със Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Третата промяна е по отношение на гласуване на бюджета на общината, възнагражданията на кметове, председатели, съветници. Тук изрично в ЗМСМА се създава текст, от който да е видно, че за общински съветник, включително и председател на общински съвет не е налице частен интерес при приемането на бюджета на общината и на възнагражденията на кметовете, на председателите на общински съвети и на общинските съветници. Съществуват и неясноти и противоречия кой е органът, който трябва да утвърди образеца на декларации по чл. 35, ал. 1 и ал. 3 от ЗПКОНПИ от общинските съветници и кметове, тъй като те нямат орган по избора или назначаването им. Сега това противоречие е избегнато.

- Асоциацията ще участва ли и в други законодателни промени?

- Предстои промяна в Закона за гробищните паркове и бяхме поканени в Министерството на регионалното развитие и благоустройство за обсъждане от зам.-министъра Валентин Йовев. По този начин асоциацията участва активно в законодателните промени и ръководството на държавата се вслушва в нашия глас.

- Разкажете малко повече за работата на НАПОС-РБ.

- Още в началото на този мандат стана ясно, че в организацията членуват 180 председатели на общински съвети и се надявам, че до края на годината ще се приобщят и други колеги. Преди седмица проведохме първото заседание за мандата на Управителния и на Контролния съвет на асоциацията. Заседанието беше във Велико Търново и се прие много символично, защото е известно, че първото заседание в следосвобожденска България се е състояло в старопрестолния град под наслова „Съединението прави силата“. На сбирката присъстваха 31 председатели на общински съвети – членове на Управителния съвет и на Контролния съвет на НАПОС-РБ. Стигна се и до разгорещени спорове по важни казуси. Уважи ни председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Велико Търново Даниел Панов. Сигурен съм, че обединените усилия и съвместна работа на двете организации ще доведат до създаването на силна местна власт и до сериозни резултати в местното самоуправление.

- Какви общи идеи възнамерявате да реализирате с председателя на НСОРБ Даниел Панов?

- Предстои да проведем общо събрание на Управителните съвети на двете организации, за да набележим общи политики, по които да работим занапред. На заседанието на НАПОС-РБ Даниел Панов подчерта, че има предложение за промяна на местните данъци и такси. Ще обсъдим всички конкретни предложения, както и общи действия, които да водят местното самоуправление към необходимата децентрализация.

- Какви предложения ще бъдат направени относно местните данъци и такси?

- Важна е възможността общините да освободят от такса смет най-засегнатите от пандемията физически и юридически лица. Политиката, която двете организации трябва спешно да обсъдят, са промените на размера на местните налози и най-вече на такса смет, както и за налагане на принципа „замърсителят плаща“. Това е справедлива мярка.

На заседанието взехме решение да се сформират постоянни комисии към НАПОС-РБ. На следващата среща ще бъдат определени функциите на всяка комисия, както и членовете им. Идеята е, ако има комисия по правно-нормативни въпроси, към нея да се насочват всички въпроси свързани с правна тематика. Ще настоявам в комисиите да участват, както членове на УС на НАПОС-РБ, така и редови съветници от цялата страна. Искаме да приобщим към асоциацията и редовите местни парламентаристи.

Освен това ще настояваме от всички местни парламенти да бъдат дадени предложения за законодателни промени и след това те да влязат в дневния ред на Народното събрание. Трябва да подчертая, че по време на заседанията на НАПОС-РБ политиката отсъства и се набляга на конкретната проблематика, свързана с дейността на местните парламенти. Решено бе и да се провеждат заседания по региони. Аз, като председател на УС на НАПОС-РБ, ще направя обиколка в страната, за да се срещна на място с всички председатели. Ще започна от Североизточна България.

- В НАПОС-РБ регулярно се провеждат обучителни семинари. Тази практика ще продължи ли и занапред?

- Да, категорично. Решихме първия такъв семинар да е около 10 септември и ще касае подготовката на звената към общинските съвети. Кадрите ще бъдат обучавани по различни теми, свързани със законодателни промени, наредби, различни административни въпроси.

- Кои са основните проблеми пред ръководствата на общините?

- На дневен ред е проблемът с преодоляване на кризата с коронавируса и последствията от пандемията, за стабилизиране финансовото състояние на общините. Засега ситуацията не е толкова проблемна, но ако заболеваемостта придобие по-големи мащаби, предизвикателствата ще са много големи, ще трябва да се вземат тежки решения. Общините претърпяха сериозни финансови загуби, след като бяха отменени наемите на общинските обекти през периода на извънредното положение. Финансовата криза се отразява зле на общинските бюджети, като например голяма част от дейностите от културния календар отпаднаха, беше стопирана и част от инвестиционната програма.

Много са проблемите и сред тях е и стриктното спазване на Закона за личните данни. Служителите трябва да са наясно с мерките и изискванията по опазването на личните данни, за да не се стига до съдебни дела. Напоследък има юристи, които дебнат за всяка допусната грешка относно лични данни, за допусната дискриминация и моментално завеждат дела. Заради това трябва да сме перфектни в нашата дейност, да имаме много добър административен капацитет и висока правна култура. През последните години се прилага специален надзор от прокуратурата. Това е положителна тенденция, защото ни кара да подобряваме работата си и да сме изрядни. А и така успяваме да осъвременим действащите наредби, които да са законово издържани и по-ефективни.

Голяма е силата на организацията. Ако възникне проблем в дадена община, този казус се разисква в асоциацията и не се допуска мултиплициране на лоши практики. Това, че сме обединени, ни прави силни! Идеята на този мандат е да сме асоциация не само на председателите, но и на всички общински съветници.

- Великотърновският общински съвет бе от малкото, които въведоха онлайн заседания по време на пандемията? Тази практика ефективна ли е?

- Много малко са общинските съвети в страната, които провеждат онлайн заседания. Във Велико Търново наистина сме пионери при внедряване на необичайната практика. Оказа се, че това е ефективна форма на работа, но на много места не се възприема и срещу дистанционните сесии има дори явна съпротива. Вероятно съветниците с повече от един мандат са свикнали да заседават в зала, да се изказват от трибуна и трудно възприемат новия модел.

За мен онлайн заседанията по никакъв начин не ощетяват работата и най-отговорно мога да кажа, че във Велико Търново този тип заседания преминават изключително ползотворно. Не сме имали никакви технически сривове. Освен това само едно от заседанията е било гледано в интернет от над 1000 граждани и не са верни твърденията, че те не могат да се изказват по време на сесиите. Публичността на този вид заседания е много по-голяма от традиционните.

Законодателната мярка в тази насока беше много положителна, защото ако здравната криза се задълбочи и отново се стигне до извънредно положение, ще имаме възможност да заседаваме и да не ни се стопира работата. Ясно е, че пандемията ще продължи дълго, а законодателят казва много умно, че ако целият общински съвет реши заседанието да е онлайн, тогава то се провежда под такава форма. Като юрист мисля, че така работата ни е обезпечена и в нормална, и в кризисна ситуация.

- Често лично Вас ви сочат като новатор, а Великотърновският общински съвет като пример за активна дейност. Какво сочи отчетът за настоящия мандат?

- От началото на настоящия мандат до 30 юни Великотърновският общински съвет е провел 10 заседания и са приети 250 решения. За шестмесечието на тази година местният парламент е провел 6 заседания, от които 5 редовни и 1 извънредно. Приети са 180 решения. Заседанията са излъчвани пряко на секцията на Общински съвет в електронната платформа на Община Велико Търново. Три от заседанията се проведоха онлайн, чрез платформата CISCO Webex Meeting и са излъчвани пряко на електронната страница на Великотърновски общински съвет.

- Вие имахте идея Великотърновският общински съвет да заседава в древноримския град Никополис ад Иструм. Ще има ли сесия в археологическия резерват?

- За мен Никополис ад Иструм, известен още като българският Помпей, е едно от местата, което е с изключително важно историческо значение освен за община Велико Търново, но и в национален и дори международен мащаб. По значимост този обект си съперничи със средновековната крепост Царевец. Това, че болшинството от българските и чуждестранните туристи не са достигнали до древноримския град, вина имаме и ние, защото не сме съумели да го популяризираме. Този археологически комплекс е уникален за Балканския полуостров и трябва максимално да го развием като дестинация, за да привлича повече туристи. Смятам, че ще е добре на това знаково място да се проведе съвместна сесия между съветниците на Велико Търново и тези на побратимения на старата столица румънски град Яш. Известно е, че основният туристически поток във Велико Търново е от Румъния. Никополис ад Иструм е важен обект като старо римско селище, а в северната ни съседка имат афинитет към историята на древния Рим.

- Предвиждате ли в НАПОС-РБ да бъде разработена икономическа стратегия за справяне с кризата?

- С ограничените финансови средства, с които разполагаме, трябва да подпомагаме най-засегнатите браншовe. Една такава мярка беше предложението, което се прие и дори стана практика, всяка събота да се излъчва безплатно аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ на крепостта Царевец. Туристите вече не се чудят в кои дни могат да наблюдават атракцията, пристигат още в петък вечерта и могат да останат в града през целия уикенд. Така една наглед дребна мярка, може да има сериозен положителен икономически ефект.

- Поехте ръководството на НАПОС-РБ в трудно време. Освен пандемията, в момента страната се тресе и от протести. Как ще се отразят тези процеси на работата на организацията, а и на общините?

Уважавам протестите като израз на мнение и форма на демокрация. Аз самият също съм участвал като по-млад в протести, но апелирам те да са в законовите норми. В крайна сметка в такава ситуация трудно се работи. Предстои ни тежка зима и не се знае дали ако правителството подаде оставка, няма да изпаднем в по-сериозна икономическа и политическа криза. А в подобна такава ситуация не е ясно, ще бъдат ли взети правилни решения.

Нашият гост

Венцислав Спирдонов има завършени магистратури по история, финанси и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Професионалната му кариера започва в частния бизнес, после става юрисконсулт. Бил е изпълнителен директор на Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието. Председател е на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) и втори мандат председател на Общинския съвет във Велико Търново.

Източник: Веселина Ангелова, в. “Труд”, 31.07.2020 г.


Председателя на НАПОС – РБ участва в съвещание в МРРБ

Председателя на НАПОС – РБ Венцислав Спирдонов участва на 28. 07. 2020 г. в съвещание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обсъждане на Законопроект за гробищните паркове. Съвещанието бе ръководено от зам. министъра на МРРБ Валентин Йовев.


Наши представители в международни и национални организации на местната власт

04_01_SEOR_LogoЗаместник-председателят на Управителния съвет (УС) на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) Бедрие Газиюмер, председател на ОбС – Черноочене, и Севдалина Турманова, член на УС на НАПОС-РБ и председател на ОбС – Бургас, както и кметовете на община Димитровград Иво Димов и на община Пещера Йордан Младенов, бяха определени от Управителния съвет на Националното сдружение на oбщините в Република България (НСОРБ) за представители на нашата страна в Политическия комитет на Съвета на eвропейските общини и региони (СЕОР) за мандат 2020-2022 г.

Паралелно с титулярните представители, бяха избрани и техни заместници. УС на НСОРБ определи заместник-представители на България в СЕОР до 2022 г. да бъдат Емине Якубова, член на УС на НАПОС-РБ и председател на ОбС – Търговище, кметовете на община Златоград Мирослав Янчев и на община Левски Любка Александрова и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева (по право).

Съветът на европейските общини и региони е най-голямата и най-старата организация на асоциации на местните и регионалните власти на стария континент. Създаден е през 1951 г. в Женева. Дейността му е свързана с лобиране по европейски политики и законодателство, които оказват влияние върху общините и регионите, и обмен на опит между европейските местни и регионални власти. В СЕОР членуват 60 асоциации от 41 държави, които представляват над 150 000 общини и региони. НСОРБ е член на СЕОР от 1997 г.

04_01_04_02_NSORB_LogoМеждувременно членовете на УС на НАПОС-РБ Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора, и Мария Стойчева, председател на ОбС – Тетевен, както и Пантелей Мемцов, председател на ОбС – Чепеларе, бяха избрани за заместник-председатели на Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към НСОРБ за мандат 2019-2023 г.


Новият председател на УС на НАПОС-РБ

Председатля на Общински съвет Велико Търново оглави Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Венцислав Спирдонов, който втори мандат ръководи местния парламент в старата столица, през идните 4 години, ще е и председател на Управителния съвет на НАПОС-РБ. 

Венцислав Спирдонов е млад, солидно образован, високо интелигентен, креативен. Завършил е “История”, “Право” и “Икономика”. В момента е докторант в Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов като дисертационната тема, която развива, е “Лидерство в публичния сектор”. Слави се още като взискателен ръководител и обединител на представителите от различни политически формации в Общинския съвет в старопрестолнината.

С избора на Спирдонов на високия и отговорен пост, Велико Търново превзе управата на органите за местно самоуправление в страната. Председателят на местния парламент във Велико Търново занапред ще си партнира и на национално ниво с кмета на болярския град Даниел Панов, който вече втори мандат е начело на Националното сдружение на общините в България.

“Благодарен съм за доверието, което ми беше гласувано на Общо събрание на НАПОС-РБ. Ще работя за това обединение, защото единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да сме заедно”, категоричен е Венцислав Спирдонов.

В предишния мандат търновският общинар е бил член на УС на организацията. В НАПОС-РБ членуват 190 председатели на Общински съвети, а на събранието присъствали 110 души. Сбирката за избор на ново ръководство първоначално била насрочена за март, но заради пандемията, я отлагали два пъти. Търновецът поема ръководството на асоциацията от Красимира Германова.

“Управителният съвет на НАПОС-РБ е от 25 души, а Контролният съвет- от седем. За зам.-председатели бяха избрани Атанас Телчаров от Садово и Бедрие Газиюмер от Черноочене. Председател на Контролния съвет е Николай Димитров от Казанлък, а изпълнителен директор остана Делян Дамяновски”, сподели Спирдонов.

Той не крие задоволството си, че занапред ще си партнира с градоначалника на старопрестолния град и в решаването на национални каузи. Търновци коментират, че между първите двама мъже в управлението на община Велико Търново никога не се е усещала надпревара за надмощие, а е видно, че работят в синхрон.

“Смятам, че с Даниел Панов имаме сили да постигнем заедно още по-добри резултати, свързани с местното самоуправление. Това, че сме в една община, ще улесни работата ни и ще ни помага да синхронизираме усилията си. Освен това с богатия си опит, Панов ще допринесе много в съвместната ни дейност”, убеден е Венцислав Спирдонов.

Той разкрива, че основната тема, по която ще работи занапред НАПОС-РБ е децентрализацията и потенциалът на общините.

“Целта на организацията е както да защитава интересите на председателите на Общински съвети у нас, така и да се усъвършенстват дейностите и политиката на местно самоуправление”, категоричен е Спирдонов.

Търновецът разчита за постигане на добри резултати чрез провеждане на работни срещи с председатели на местни парламенти по региони, в които да участват членовете на Управителния съвет на НАПОС-РБ и местните общинари.

“Нужен е диалог между ръководителите на общински съвети, за да се обсъждат различни проблеми, да се набелязват конкретни мерки и да се решават казуси. Ако работим заедно, ще можем да вземаме правилни решения в полза на гражданите”, подчертава Спирдонов.

Венцислав Спирдонов е сред новаторите в местното самоуправление. Още при старта на първия си мандат, той въведе практиката за задължителни приемни веднъж месечно. След това организира и изнесени срещи с жители на населените места в община Велико Търново. Тези инициативи залегнаха и в Правилника на Общинския съвет. По време на извънредното положение заради COVID-19, той организира онлайн заседания на Общинския съвет във Велико Търново. Категоричен е, че предстоят обсъждания този вид работа да продължи и занапред при форсмажорни обстоятелства. Спирдонов се прочу и с активната си работа с младежите. Инициатор е на кампанията “Ела в библиотеката”. Друга важна кауза, която отстоява, е издигане престижа и развитието на Хуманитарната гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново, на която самият той е възпитаник.

Събира биографии

Любопитен факт е, че рождената дата на Спирдонов- 16 юли съвпада с датата на учредяването на Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОСРБ). Свободното си време Венцислав Спирдонов обича да прекарва в компанията на верни приятели. Спортува, като всекидневно тренира на бягаща пътека. Чете много всякаква литература. Издирил е биографиите на цяла плеяда български герои, чиито имена се изброяват по време на тържествения ритуал преди заря-проверките. Смята да ги събере в сборник, защото е редно всеки българин да знае за достойните синове на Родината. Намира време и за семейството и двамата си сина.

Консенсусна личност

Гласувахме доверие на Венцислав Спирдонов, защото се е доказал като консенсусна личност. Той е обединител, добър ръководител и професионалист. Великотърновският общински съвет е сред водещите по иновации в страната и то благодарение на усърдната работа, находчивост и креативност на председателя Спирдонов.

Делян Дамяновски, изпълнителен директор на НАПОС

 

Отговорен и задълбочен е в работата си

Познавам Венцислав Спирдонов от 2003 г., като добро, всеотдайно и находчиво момче. Изключително задълбочено и отговорно си подготвя материалите за сесиите. Инициативен и отзивчив е към проблемите на жителите на общината. Участва по населените места в срещи с местните хора на мегдана. Наблюдава опита на кмета на община Велико Търново Даниел Панов като администратор, организатор и грижовно отношение към хората и го прилага в практиката си.

Благовеста Факирова, изпълнителен директор на Сдружението на кметовете в община В. Търново 

 

Стриктно спазва правилата на работа

Ако София е столица на държавната власт, то с кмета Даниел Панов като председател на НСРОБ и с избора на Венцислав Спирдонов като председател на НАПОС, Велико Търново се утвърди като столица на местната власт. Подкрепихме кандидатурата на Спирдонов за поста с надеждата, че ще продължи да бъде безпристрастен в работата си. Той стриктно спазва правилата, но и умее да прави компромиси, когато това не води до конфликти. Пожелавам му да бъде по-еманципиран от партията, която го е издигнала и да подкрепя позицията на малцинството, когато то е право.

Стоян Витанов, общински съветник от БСП

 

Източник: Веселина Ангелова, кореспондент на „Труд“ във Велико Търново

22.06.2020


XVIII Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България

На 18 юни 2020 г. в гр. Пловдив се проведе XVIII Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). В неговата работа взеха участие 107 делегати от общо 184 членове на Асоциацията.

Гости на форума бяха Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание, Здравко Димитров – кмет на община Пловдив, Иво Димов – заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Димитровград, Благой Станчев – парламентарен секретар на НСОРБ, София Янчева – председател на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България (НАСО РБ), Силвия Даскалова – изпълнителен директор на НАСО РБ и почетните членове на НАПОС-РБ проф. д-р Андрей Захариев, Даниела Русева и д-р Ибрахим Яхов.

Общото събрание прие Отчет за дейността на Управителния съвет (УС) на НАПОС-РБ за 2019 г. и Отчет за дейността на Асоциацията през мандат 2015-2019 г., изнесен от нейния председател Красимира Германова.

Приети бяха също Отчет за работата на Контролния съвет на НАПОС-РБ за 2019 г., изнесен от неговия председател Маргарита Стойчева, Годишен финансов отчет за миналата година и Бюджет на Асоциацията за 2020 г.

Направена бе промяна в Устава на НАПОС-РБ, чл. 7, ал. 1 от който придоби следния вид: „Член на сдружението може да бъде всяко дееспособно физическо лице, което е Председател на общински съвет, приема Устава и желае да допринесе за постигане целите на Сдружението и има Решение на съответния Общински съвет за членство в НАПОС-РБ.“

Общото събрание удостои със званието „Почетен член на НАПОС-РБ” Красимира Германова – досегашен председател на Асоциацията (2011-2019 г.) и председател на ОбС – Созопол, Маргарита Стойчева – досегашен председател на Контролния съвет и председател на ОбС – Долни Дъбник и Дочко Дочев – досегашен член на УС и председател на ОбС – Левски.

Избрани бяха нови ръководни органи на Асоциацията за мандат 2019-2023 – Управителен съвет в състав от 25 членове и Контролен съвет в състав от 7 души.

За председател на УС на НАПОС-РБ бе избран Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет, а за заместник председатели – Атанас Телчаров, председател на ОбС – Садово, и Бедрие Газиюмер, председател на ОбС – Черноочене.

В Управителния съвет влязоха още: инж. Александър Държиков – председател на ОбС – Пловдив, Анелия Джебирова – председател на ОбС – Борино, д-р Бистра Павловска – председател на ОбС – Белене, Гергана Кръстева – председател на ОбС – Димитровград, Даниела Николова – председател на ОбС – Ветрино, Емил Хумчев – председател на ОбС – Златоград, Емине Якубова – председател на ОбС – Търговище, инж. Иво Иванов, председател на ОбС – Монтана, Илиян Маринов – председател на ОбС – Стражица, Красимир Минчев – председател на ОбС – Шумен, Лиляна Драганова – председател на ОбС – Долна баня, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС – Силистра, Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, Мария Динева – председател на ОбС – Стара Загора, Мая Димитрова – председател на ОбС – Добрич, Николай Плещов – председател на ОбС – Елин Пелин, Петър Цолов – председател на ОбС – Ловеч, проф. Севдалина Турманова – председател на ОбС – Бургас, Стоян Ненчев – председател на ОбС – Разград, Христина Чолакова – председател на ОбС – Котел, д-р Цветан Андреев – председател на ОбС – Никопол и Яна Нинова – председател на ОбС – Мездра.

Изпълнителен директор на Асоциацията остава инж. Делян Дамяновски, дългогодишен председател на ОбС – Мездра и член на УС.

В Контролния съвет на НАПОС-РБ влязоха: председател – Николай Златанов, председател на ОбС – Казанлък и членове Адам Адамов – председател на ОбС – Поморие, Димитър Митев – председател на ОбС – Сливен, Ешереф Ешереф – председател на ОбС – Руен, Здравка Лалева – председател на ОбС – Севлиево, Светла Боянчева – председател на ОбС – Гълъбово и Христо Кавалски – председател на ОбС – Павликени.

Виж Снимки от събитието


Покана за провеждане на Общо събрание на НАПОС – РБ

Във връзка с решение по т. 1/08. 04. 2020 г. / на УС на НАПОС – РБ и на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 16, ал. 1 от Устава на НАПОС — РБ Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България Ви кани на Общо събрание на 18. 06. 2020 год. от 14.00 часа в заседателната зала на парк-хотел „Санкт Петербург” – гр. Пловдив при следния

Дневен ред:

 1. Отчет за работата на УС на НАПОС – РБ за 2019 г. и за мандат 2015 – 2019г.
 2. Отчет за работата на КС на НАПОС – РБ за 2019 г.
 3. Приемане на годишнин финансов отчет на НАПОС – РБ за 2019 г.
 4. Приемане бюджета на НАПОС – РБ за 2020 г.
 5. Промяна в Устава на НАПОС – РБ.
 6. Удостояване със званието Почетен член на НАПОС – РБ.
 7. Избор на Управителен и Контролен съвети на НАПОС – РБ.
 8. Разни

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл. 17, ал. 2 от Устава на НАПОС – РБ Общото събрание ще се проведе от 15.00 часа на същия ден, на същото място и при същия дневен ред.

УС на НАПОС – РБ

Програма за провеждане на Общо събрание на НАПОС-РБ, 18.06.2020 г.

Свали Зявка за участие


Дарителска кампания на Общински съвет – Търговище

Дарението е по инициатива на всички 33-ма общински съветници в Търговище, които събраха лични средства и закупиха 120 бр. предпазни шлемове; 120 защитни облекла (защитни гащеризони с качулка); 120 маски с активен въглен с филтър лукс, 27 кутии ръкавици. Предпазните средства са крайно необходими за предпазване на екипа на центъра от корона вируса /COVID-19/ и бяха връчени от председателя на общинския съвет Емине Якубова на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Янка Андреева.

Darenie_Targovishte

Инициативата възникна след проведени разговори между съветниците от политическите групи, представени в общинския съвет в Търговище, като се стигна до единно решение, предпазните средства да бъдат дарени на Центъра за спешна медицинска помощ в областния град.

„Този жест на благотворителност дойде малко преди светлите великденски празници, с мисълта да възродим надеждата за доброто вътре в нас, провокирани от стремежа към съпричастност, необходим за всички наши съграждани“ – подчерта по повод дарението г-жа Якубова. Пожеланията са за здраве, повече сили, вяра и надежда в утрешния ден на целия екип на спешна помощ в града и за търговищенци. От своя страна д-р Янка Андреева благодари на всички общински съветници за благотворителната кауза.


napos_velikden_2020


napso_06_04_2020


Уважаеми колеги,

Във връзка със запитвания от Председатели на Общински съвети относно провеждането на Заседания на Общинските съвети през периода на извънредното положение, публикуваме писмо, изготвено от НСОРБ.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ

С оглед обявеното с Решение на Народното събрание извънредно положение в страната /ДВ бр.22 от 13.03.2020 г./, Заповед №РД-01-124/13.03.2020 Г. на Министъра на здравеопазването и препоръките на Националния оперативен щаб, препоръчваме на общинските съвети да отложат по възможност провеждането на заседания в периода на действие на противоепидемичните мерки – до 29.03.2020 г. с основна цел – избягване присъствието на голям брой хора на едно място.

Напомняме, че съгласно ЗМСМА и съдебната практика, провеждането на неприсъствени заседания на общинския съвет е незаконосъобразно. При наличие на неотложна необходимост от провеждане на заседание на общинския съвет, е необходимо същото да бъде проведено при спазване предписанията на здравните органи относно начин на разполагане на присъстващите в съответното помещение, спазване на лична дистанция, ползване на защитни средства, възможност за проветряване на помещенията, дезинфекция и т.н.

При невъзможност за осигуряване на посочените условия и спрямо присъстващи граждани, то заседанието по изключение може да бъде закрито. Посоченото важи и спрямо провеждането на заседания на постоянните комисии на общинския съвет, като в тези случаи са възможни и други подходи на провеждане, при условие, че същите са регламентирани в Правилника по чл. 21, ал. 3 ЗМСМА. НСОРБ обмисля възможностите за законови промени с цел въвеждане на неприсъствено провеждане на заседания на общинските съвети.

Актуална информация за всички разпореждания и препоръки на Правителството и Националния оперативен щаб можете да следите на сайта на НСОРБ www.namrb.org или на страницата на Сдружението във Фейсбук.

С уважение
Екип НСОРБ


baba_marta_2020


НАПОС – РБ проведе първият си обучителен семинар за мандат 2019 – 2023 г.

На 10 – 11. 02. 2020 г. 112 председатели на Общински съвети и общински съветници от 66 Общини участваха в Дискусионна лектория на тема: „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление“. Бяха разгледани 3 подтеми:

 • „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление. Статут и правомощия на органите на местната власт. Основни сфери на компетентност, включително оформяне и приемане актовете на Общинските съвети.“

 • „Статут и правомощия на органите на местната власт. Основни сфери на компетентност. Общинска собственост.“

 • „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление. Основни сфери на компетентност. Устройство на територията.“

Лектор беше Стефан Тодоров – главен експерт в 44-то Народно събрание.

Виж брошура

Виж Снимки от събитието


Покана за Общо събрание на НАПОС – РБ

Във връзка с решение по т. 2/ 03. 12. 2019 г. / на УС на НАПОС – РБ и на основание чл. 26 от 3ЮЛНЦ и чл. 16, ал. 1 от Устава на НАПОС – РБ Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България Ви кани на Общо събрание на 12. 03. 2020 год. от 15.00 часа в заседателната зала на парк-хотел „Санкт Петербург“ – гр. Пловдив при следния

Дневен ред:

 1. Отчет за работата на УС на НАПОС – РБ за 2019 година.

 2. Отчет за работата на КС на НАПОС – РБ за 2019 година.

 3. Приемане на годишния финансов отчет на НАПОС – РБ за 2019 година.

 4. Приемане на бюджета на НАПОС – РБ за 2020 година.

 5. Промени в Устава на НАПОС – РБ.

 6. Удостояване със званието Почетен член на НАПОС – РБ.

 7. Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 от 3ЮЛНЦ и чл. 17, ал. 2 от Устава на НАПОС – РБ Общото събрание ще се проведе от 16.00 часа на същия ден, на същото място и при същия дневен ред.

Покана за Общото събрание на НАПОС – РБ – изтегли

Писмо от УС към членовете на НАПОС-РБ - изтегли

Свали Заявка за участие

Материали за Общото събрание на НАПОС – РБ:

 1. Отчет на УС на НАПОС – РБ

 2. Отчет на КС на НАПОС – РБ

 3. Отчет на бюджета на НАПОС – РБ за 2019 г.

 4. Проектобюджет на НАПОС – РБ за 2020 г.

 5. Предложение за промени в Устава на НАПОС – РБ


НАПОС – РБ ще проведе дискусионна лектория на тема „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление“

С избора на местни органи през м. октомври стартира Мандат 2019 – 2023 г. Вече има и много запитвания по отношение на структурирането на Общинските съвети, техните пълномощия, прилагането на ЗМСМА, приемане и оформяне на нормативни актове, по пълномощията на Общинските съвети по Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията и мн. др.

В тази връзка УС на НАПОС – РБ взе решение за провеждане на дискусионна лектория на тема „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление“ с лектор Стефан Тодоров – Главен експерт към Постоянната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в 44-то Народно събрание.

Фокусът на дискусионна лектория ще бъде:

 1. „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление. Статут и правомощия на органите на местната власт. Основни сфери на компетентност, включително оформяне и приемане актовете на Общинските съвети.“
 2. „Статут и правомощия на органите на местната власт. Основни сфери на компетентност. Общинска собственост.“
 3. „Ролята и мястото на Общинските съвети в местното самоуправление. Основни сфери на компетентност. Устройство на територията.“

В лекторията могат да участват Председатели на Общински съвети, Председатели на Постоянни комисии към Общинските съвети и общински съветници.

Убедени сме, че участниците в лекторията ще получат отговор на всички въпроси в областта на местното самоуправление.

Дискусионната лектория ще се проведе на 10. – 11. 02. 2020 г. в парк хотел „Санкт Петербург“ гр. Пловдив при следната програма:

10. 02. 2020г. /понеделник/

до 13.30 ч. – пристигане и настаняване

13.30 – 14.00 ч. – регистрация и кафе – пауза

14.00 – 16.00 ч. – дискусионна лектория

16.00 – 16.30 ч. – часа кафе – пауза

16.30 – 18.00 ч. – дискусионна лектория

от 19.30 ч. – официална вечеря

11. 02. 2020г. /вторник/

до 9.00 ч. – закуска

9.00 – 11.00 ч. – дискусионна лектория

11.00 ч. – отпътуване

Участниците в дискусионната лектория ще получат брошура с материалите по обсъжданите въпроси.

С оглед на добрата организация, моля най-късно в срок до 05.02.2020 г. /сряда// да изпратите приложената заявка на: e-mail: naposbg@abv.bg.

Свали Заявка за участие


Благодарствено писмо

Здравейте,

не съм получавала писмо – покана за членство в НАПОС, подписано от Красимир Косев.

Аз съм втори мандат Председател на Общински съвет – Кнежа. Запозната съм с работата на НАПОС – РБ.

Особено за предходния ми мандат, като новоизбран председател, Вие бяхте изключително полезни за моята работа.

Безспорен е авторитета, който имате.

Високо ценя и обученията, които провеждате за повишаване административния капацитет както на председателите, така и на общинските съветници.

Изказвам своята благодарност за работата, която вършите.

Вярвам, че заедно сме силни!

Можете да разчитате на моята подкрепа!

Катя Герговска


Честита Коледа и Щастлива Нова 2020 година - УС на НАПОС-РБ


Заключителен семинар на НАПОС – РБ

На 09. 09. 2019 г. се проведе заключителен семинар на НАПОС – РБ за председатели и общински съветници на тема: „ 2015 – 2019 г. – един успешен Мандат за местните власти“. В семинара взеха участие над 150 представители от 60 общини.

Председателят на НАПОС – РБ – г-жа Красимира Германова запозна участниците с кратък Отчет за работата на НАПОС – РБ през Мандат 2015 – 2019 г.

Презентация на тема „Конкретни решения в подкрепа на местното икономическо развитие и постигнати резултати в Мандат 2015 – 2019 г.“ представи г-жа Надежда Радославова – председател на ОбС Разград.

Г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен направи презентация на тема „Доброто взаимодействие между общински съвет – кмет – администрация залог за устойчиво местно развитие“.

Отчет за работата на НАПОС – РБ през Мандат 2015 – 2019 г.
Презентация на тема „Конкретни решения в подкрепа на местното икономическо развитие и постигнати резултати в Мандат 2015 – 2019 г.“
Презентация на тема „Доброто взаимодействие между общински съвет – кмет – администрация залог за устойчиво местно развитие“


НАПОС – РБ със собствен панел в заключителната конференция на НСОРБ за мандат 2015 – 2019 година

От 27 до 29 юни 2019 г. в к.к. Боровец се проведе заключителна конференция на НСОРБ за мандат 2015 – 2019 година.

НАПОС – РБ имаше обособен собствен панел на тема „ Равносметката на Общинските съвети“, който се водеше от г-жа Красимира Германова – председател на УС на НАПОС – РБ.

Приветствие към участниците във форума от имеето на УС на НСОРБ поднесе Александър Горчев – член на УС на НСОРБ и кмет на Община Велики Преслав.

По време на панела бяха разисквани следните теми:

 • „Заключителни инициативи в подкрепа на местното самоуправление – 44-то Народно събрание“ , като лектор по темата беше г-н Емил Христов – зам. председател на 44-то Народно събрание.
 • „Дейността на Общинските съвети в подкрепа на местното икономическо развитие – нормативна уредба, стратегии и програми. Акцент върху конкретни решения и постигнати резултати.“ Положителен опит по темата споделиха г-жа Гергана Кръстева – председател на ОбС Димитровград и г-жа Надежда Радославова – председател на ОбС Разград.
 • „Как да осигурим гражданското участие при формирането на местните политики – необходимо ли е и защо?“ Своя опит по темата споделиха Илиян Маринов – председател на ОбС Стражица и инж. Делян Дамяновски – изп. директор на НАПОС – РБ.
 • „Доброто взаимодействие между Общинският съвет, кмета и админстрацията – залог за устойчиво местно развитие.“ Положителен опит по темета сподели Мария Стойчева – председател на ОбС Тетевен.

Участниците във форума подкрепиха проекта на НСОРБ за общинско послание от представителите на местните власти през мандат 2015 – 2019 г. към бъдещите кметове и общински съветници от мандат 2019 – 2023 година.


Съвместно заседание на УС и КС на НАПОС-РБ – 11.06.2019 г.

На 11.06.2019 г. в град Силистра се проведе съвместно заседание на УС и КС на НАПОС-РБ.

Виж Протокол от заседанието


Поздрав по случай Рамазан Байрам от УС на НАПОС-РБ

86768818_476t

Драги сестри и братя мюсюлмани,

Приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай Вашия голям празник Рамазан Байрам.

С пожелание за здраве, благоденствие и хубави моменти в живота на Вас и Вашите семейства,

УС на НАПОС-РБ


НАПОС-РБ проведе XVII-то си Общо събрание

На 14.03.2019 г. в град Пловдив се проведе XVII-то Общо събрание на НАПОС – РБ.

Виж Информация за събитието


Съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ

На 05.02.2019 г. в Благоевград се проведе съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ.

Виж Информация


Ликът на Кул Гали́ украси офиса на НАПОС в Мездра за Коледа

Транспарант с лика на известния средновековен поет от Волжка България Кул Гали́ (1183-1236) украси в навечерието Рождество Христово офиса в гр. Мездра на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Родолюбивата инициатива е на изпълнителния директор на Асоциацията инж. Делян Дамяновски. Транспарантът е подарък от неговия приятел Шаукат Богданов, председател на културно-просветната обществена организация „Булгарское возрождение“ от руския град Уляновск, а непреходното послание – „Помни своите корени!”.

Кул Гали́ (на башкирски: Ҡол Ғәли, на татарски: Кол Гали; 1183-1236 г.) е виден представител на средновековната литература на Волжка България. Почитан е и като древнобашкирски и древнотатарски поет.

Най-известното му произведение – „Кыйсса-и Йосыф” („Сказание за Йосиф”), написано през 1233 г., представлява художествена обработка на легендите от Стария завет и Корана за Йосиф и неговите 12 братя. Текстът е добре познат сред тюркските народи в Поволожието, Урал, Кавказ и Сибир.

Няма много сведения за живота на Кул Гали́. Роден е в Кашан (дн. Казан), Волжка България. Някои учени смятат, че е от башкирския род Айле.

Първоначално учи в медресе Хорезм, а после в Урге́нч. Дълги години обикаля културните центрове на мюсюлманския изток (Херат, Сирия, Йерусалим, Мека), живее в Биляр и Болгар, Ела́буга, Нур-Сувар и Кашан. Има духовен сан молла.Смята се, че е загинал през 1236 г. в Биляр по време на монголското нашествие в началото на XIII век. Съществува и друга версия, че е оцелял при инвазията на Златната орда и е починал през 1241 г. по естествени причини.

С решение на ЮНЕСКО през 1983 г. официално е чествана 800-годишнината от рождението на Кул Гали́. През 2005 г. в парк „Милениум” в столицата на днешен Татарстан, Русия – Казан, е издигнат паметник на средновековния поет, а през 2008 г. такъв монумент е открит и в гр. Уляновск, близо до сградата на Центъра за татарска култура.


Съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ

На 02. 12. 2018 г. с любезното съдействие на Председателя на Общински съвет Чупрене – Богомил Станков и Кмета на Общината – Ваньо Костин се проведе съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ.

Виж Повече информация


Съвместна работна среща Общинските съвети на Котел и Твърдица

През месец ноември 2018г., в гр.Павел баня, общинските съветници от Общинските съвети на Котел и Твърдица проведоха съвместна работна среща на която бяха обсъдени актуални въпроси в работата на общинските съвети, дискутираха се теми, свързани с местното самоуправление.

Проведе се и семинар, свързан с прилагането на ЗПКОНПИ на който лектор бе г-н Николов.Семинарът постави акцент върху правния режим на конфликта на интереси, проверки на декларации и установяване на конфликт на интереси според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларации и за установяване на конфликт на интереси“.

Дискутираха се новите функции на общинските съвети, кметовете на общини и кметовете на кметства, статутът на постоянните комисии към общинските съвети. Разгледани бяха характерни за местното самоуправление случаи на конфликт на интереси в местното самоуправление, способите за предотвратяване на конфликт на интереси.

Виж Снимки от събитието


Съвместен семинар на Община Силистра, Община Кайнарджа, Община Дулово, Община Ситово, Община Провадия и Община Тервел

По традиция за поредна четвърта година по инициатива на Председателя на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова на 02.11.2018 г. в хотел „ Лонг Бийч Резорт и спа“ с. Шкорпиловци, Област Варна се проведе съвместен семинар с участието на председатели на общински съвети, общински съветници, кметове и кметски екипи от шест общини в страната, това са Община Силистра, Община Кайнарджа, Община Дулово, Община Ситово, Община Провадия и Община Тервел.

Темата на семинара бе „Подготовка, обсъждане, приемане и изпълнение на административните актове на общинските съвети.“

За лектор на семинара бе поканен Стефан Тодоров, главен експертен сътрудник в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44-то Народно събрание. Той бе предоставил предварително подготвена от него презентация на конкретната тема, която бе изпратена на всички участници в семинара с цел предварително запознаване и подготовка на въпроси интересувайки всеки един от участниците.

Презентацията бе разделена на два панела, а именно: „Процес на изготвяне и приемане на административни актове на общинските съвети“:

 • области на компетентност и правомощия на общинския съвет – приложно поле на ЗМСМА и специализираното законодателство, основни положения, общи принципи и правила;
 • видове административни актове;
 • общи принципи и правила при изготвяне и приемане на актовете;
 • процедурни правила за приемане на актовете;
 • кворум, поименно гласуване;
 • правно-техническо оформяне на приетите актове,
 • удостоверяване и публикуване на актовете;
 • влизане в сила, предварително изпълнение;

и втори панел: „Административен и съдебен контрол“:

 • компетенции на кметовете и общинските съвети;
 • компетенции на областните управители;
 • компетенции на други органи;

Лекторът Стефан Тодоров предостави възможността по време на презентацията да бъдат задавани въпроси, като семинара приключи с дискусия по актуални теми от практиката на общинските съвети и общините.

В края на семинара д-р Мария Димитрова Председател на Общински съвет – Силистра изказа своите благодарности към лектора Стефан Тодоров и му подари „Енциклопедия на Област Силистра“, чиито автор е д-р Тодор Тодоров.

Участниците в семинара от своя страна благодариха на д-р Мария Димитрова Председател на Общински съвет – Силистра за станалото от години вече традиция организиране на семинари, на които се разискват приоритетно теми касаещи работата на общинските съвети и общинските администрации като цяло.

Виж Снимки от събитието


Посещение на делегация на НАПОС – РБ във Франция

Представителна делегация на НАПОС – РБ, включваща 40 председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове посети Република Франция за запознаване с опита в областта на местното самоуправление.

По време на семинара се проведе среща на делегацията на НАПОС – РБ в централата на Асоциацията на Кметовете на Франция / Association des Maires de France/.

Делегацията ни бе приета от вицепрезидента на Асоциацията на Кметовете на Франция и председател на Комисия „Европа“към Асоциацията г-н Кристоф Руион – кмет на община Кулен и г-ца Полин Тивеле – завеждаща международните връзки на Асоциацията.

По време на срещата бяха обсъдени и участниците се запознаха със следните въпроси:

 1. Организация на местното самоуправление в Република Франция – законодателно устройство и закони, уреждащи местното самоуправление.
 2. Структура и начин на действие на Общинските съвети.
 3. Положителни страни и трудности във функционирането на местното самоуправление в Франция.
 4. Взаимодействие Общински съвет – Кмет на общината /практика и проблеми/.
 5. Нива на местното самоуправление в Република Франция /област, община, село/.- какви органи на местното самоуправление се избират /областни съвети, общински съвети, кметове/
 6. Статут на общинските съветници.

Особено внимание и интерес предизвикаха дискусиите по:

 • Стуктурата на Общинските съвети:
 • Избор на 6 години;
 • ОбС избира кмета, който ръководи и ОбС;
 • Равнопоставеност на жени и мъже в ОбС;
 • Значителен по-голям брой общински съветници и админстрация.

Пример: Община Кулен с 9000 жители – 29 съветници и 8 зам.кметове.

 • Особен дебат предизвика начина на определяне на такса битови отпадъци и др.
 • Интерес предизвика и факта, че над местните власти е префектът на района, който е към Минстерството на вътрешните работи.

Срещата допринесе за дискусия за по-добро местно самоуправление и запознаване с опита на една стара демокрация в Европа.

Виж Снимки


СЕМИНАР НА НАПОС – РБ, 01.10.2018 г.

На 01.10.2018г. в рамките на Годишната среща на местните власти в к.к. „Албена“ се проведе самостоятелен панел – семинар на НАПОС – РБ, в който участие взеха над 200 председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове на Общини, които дискутираха по 3 теми.

Семинара беше открит от Председателят на УС на НАПОС – РБ г-жа Красимира Германова. Приветствие поднесе членът на УС на НСОРБ и кмет на Община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов.

Първата тема бе „Подготовка, обсъждане, приемане и изпълнение на нормативни актове на Общинските съвети“ с лектор Стефан Тодоров – главен експертен сътрудник в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към 44-то Народно събрание.

Втората тема бе по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с лектор Кирил Габеров – Директор дирекция „Управление на обезпеченото имущество“ и началник отдел „Правен“ към Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По третата тема г-н Александър Горчев – кмет на Община Велики Преслав, член на УС на НСОРБ запозна участниците в дискусията за предстоящите задачи пред Общинските съвети и Общините през последната година от мандат 2015 – 2019 година.

Виж Снимки от събитието


Информация

На 22 юни 2018 година членът на Управителния съвет на НАПОС-РБ Савина Петкова и изп. директор на НАПОС – РБ инж. Делян Дамяновски проведоха среща с ръководството на Комисията за защита на личните данни. Бяха обсъдени актуални въпроси във връзка с прилагането на Регламента за защита на личните данни от страна на общинските съвети.


Информация

Изп. директор на НАПОС – РБ инж. Д. Дамяновски участва като гост в 27-то Общо събрание на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България, проведено на 19.04.2018г. в гр. Пловдив.

Същият поднесе приветствие от името на УС на НАПОС – РБ и от нейния председател г-жа Красимира Германова.


ЗА ВТОРА ГОДИНА СЕ ПРОВЕДЕ ИНИЦИАТИВАТА „ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-БЕЛЕНЕ ЗА ЕДИН ДЕН”

Преслав Бисеров Ченешков (XII клас на СУ „Димчо Дебелянов”) бе председател на Общински съвет-Белене, макар и за ден. Негови заместници – Златина Пламенова Врайкова (VII клас на ОУ „Васил Левски”) и Иво Иванов Александров (XI-а клас на ПГЯЕ „Мария Скл.-Кюри”).

Те откриха редовното заседание на местния парламент на 19 април, след което Преслав благодари от името на тримата. Връчи на председателя д-р Бистра Павловска схема-триъгълник с изписани думите „разум”, „законност”, „хора”. Според тях това са трите стъпки, които трябва да следват в работата си общинските съветници.

На свой ред д-р Павловска им подари тефтер, химикал и usb памет, както и сертификат за участие в провеждащата се за втора година инициатива „Председател на Общински съвет-Белене за един ден”. По проект на Община Белене Преслав, Златина и Иво ще имат възможността в началото на месец май да посетят Националния дворец на културата в столицата.

На 11 април, чрез жребий, по време на Председателския съвет към Общински съвет-Белене и в присъствието на Анелия Генова – директор на СУ „Димчо Дебелянов”, Румяна Богданова – директор на ОУ „Васил Левски”, и Стела Митрикова – класен ръководител на XI-а клас към ПГЯЕ „Мария Скл.-Кюри”, бяха определени позициите „председател” и „заместник-председател” на Общински съвет-Белене за ден.

„За втора година провеждаме инициативата в навечерието на Деня на Европа. Изпратихме писма до трите училища в Белене, за да излъчат представител. Желанието ми е младите хора да бъдат запознати с нашата дейност и ролята на Общинския съвет в местното самоуправление. Те са бъдещето на общината, бъдещите управници и ръководители”, посочи председателят на местния парламент д-р Бистра Павловска.

Преслав, Златина и Иво са категорични, че ще запомнят работата си в Общински съвет-Белене. Тази година Преслав е абитуриент и иска да продължи образованието си във висше училище, инженерна специалност. Златина завършва VII клас и ще кандидатства в езиковата гимназия в Плевен, а Иво харесва професията, която учи – „електротехник”. И тримата искат да намерят реализация в родния си град, защото то е най-доброто място за живеене и вярват в неговото развитие.

Ралица Господинова


Регионални обучения на общински съветници

Семинар на Общински съвет – Асеновград в град Смолян, 13.04.2018 г.

Общински съвет – Асеновград организира и проведе семинар от 13.04. до 15.04.2018 г. в гр.Смолян на тема „Конфликтът на интереси и режим на подаване на декларации според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество“ с лектор Николай Николов.

На семинара присъстваха общински съветници и ръководството на Общинска администрация – Асеновград.

Семинар за противодействие на корупцията се проведе в град Сливен, 14.04.2018 г.

„Обща характеристика на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Лица, заемащи публична длъжност. Проверка за конфликт на интереси. Несъвместимост”. Това беше темата на семинар, провел се на 14 април 2018 г., събота.

Лектор на семинара беше Николай Николов – доктор по административно право и процес, един от най-изявените специалисти в областта на установяване и предотвратяване на конфликта на интереси.

В зала „Май“, където се проведе семинара бяха Димитър Митев -председател на Общински съвет-Сливен, кметът на Община Сливен Стефан Радев, Валя Радева – секретар на Община Сливен, общински съветници, кметове на населени места, управители на търговски дружества с общинско участие и директори на общински предприятия.

Семинарът, организиран от Общински съвет – Сливен и Община Сливен започна с минута мълчание в памет на загиналите в катастрофата на АМ „Тракия“.Зам.-председател на Народното събрание почетен член на НАПОС – РБ

С решение на XVI-то Общо събрание на НАПОС – РБ бе удостоен със званието „Почетен член на НАПОС – РБ“ г-н Емил Христов – бивш зам. председател на УС на НАПОС – РБ.


Венцислав Спирдонов председател на Общинския съвет във Beлико Търново пред „Труд“

Общинските съветници са местните омбудсмани

 • Господин Спирдонов, по какви наболели въпроси на общините у нас работи Асоциацията на шефовете на общински съвети – вие вече трета година сте в нейното ръководство?
 • Асоциацията на председателите на Общински съвети (НАПОС) е колективен орган и е много важна част от местното самоуправление. Член съм на УС от началото на мандата ми като председател на местния парламент във Велико Търново. Обсъждаме както синдикални, така и по-глобални теми, свързани с местното самоуправление. Участваме в изработването на проектозакони. Асоциацията бележи все по- сериозно развитие. Не мога да не отбележа приноса на нейния председател Красимира Германова и на заместника й Емил Христов, който вече е и зам.- председател на Народното събрание. В негово лице имаме лоби в парламента и чуваемост на нашите проблеми.

Виж цялото интервю


НАПОС – РБ проведе поредния семинар

На 16.03.2018 г. в гр. Пловдив се проведе поредния семинар организиран от НАПОС – РБ на тема: „Конфликт на интереси по отношение на Общинските съветници в светлината на закона за противодействие на корупцията“.

Лектор бе д-р Николай Николов бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

В обучението участваха 134 представители на местните власти.


НАПОС-РБ проведе XVI-то си Общо събрание

На 15.03.2018 г. в гр. Пловдив се проведе XVI-то си Общо събрание на НАПОС – РБ.

Виж Повече информация

Виж Снимки от събитието


8mart_napos


3mart_napos1


1mart18


СЪОБЩЕНИЕ

На 22.02.2018г. се проведе заседание на Парламентарната комисия по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към 44-то Народно събрание, в която участие взеха и членовете на УС на НАПОС – РБ: Атанас Телчаров /Садово/, Илиян Маринов /Стражица/, Бедрие Газиюмер /Черноочене/, Савина Петкова /Пловдив/, както и изп. директор на НАПОС – РБ инж. Д. Дамяновски.

Комисията:

 1. Прие с единодушие на второ четене Закона за допълнение и изменение на ЗМСМА, с който се доурежда трудовоправния статут на Председателите на Общински съвети и по по-справедлив начин се урежда въпроса със служителите в звената по чл.29а относно тяхното освобождаване и назначаване и техните атестационни оценки.
 2. Прие Закон за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с което се предвижда § 19, т. 2 да влезе в сила от 01.12.2019 г. Очаква се гласуването му да стане в Пленарна зала до 28.02.2018г.

Общинските съветници в страната притеснени от текст в антикорупционния закон

Интервю на Красимира Германова в БНР, 08.02.2018 г.

Чуите цялото интервю в аудио формат:


Семинар за предотвратяване на корупцията

Във връзка с приемане на новия Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, обнародван в ДВ бр.7 от 19.01.2018г. и новите правомощия на постоянните комисии по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към общинските съвети, както и възникналите множество въпроси във връзка с прилагането му, се проведе семинар на 01.02.2018 г.. в зала „Гросето”, гр.Димитровград.

В обучението взеха участие председатели на Общински съвети от 17 общини, както председателите на комисиите за конфликт на интереси към ОбС. Лектор по темата бе бившият председател на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси Николай Николов. Тук той пристигна по покана на председателя на димитровградския Общински съвет Гергана Кръстева.

Николай Николов сподели, че в Димитровград днес се провежда първи подобен семинар, свързан със Закона на противодействие на корупцията. Целта е темата да бъде разяснена на максимално широк кръг, като се осигури безпроблемното изпълнение на нормативния акт.

Нормативът влезе в сила само преди дни – на 23 януари и вменява на общинските Комисии за установяване конфликт на интереси изключително много правомощия. В тази връзка обърнато бе внимание на представителите на местните власти по отношение на свързаните със закона нови моменти и изисквания.

1 (1) 2 (1)
3 4


Съвместен семинар на пет общини от Област Силистра и Община Провадия, Балчик 18.11.2017 г.

За поредна година по инициатива и със съдействието на Председателя на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова на 18.11.2017 г. в „ Лайтхаус Голф и Спа хотел“ Община Балчик се проведе съвместен семинар с участието на председатели на общински съвети, общински съветници, кметове и кметски екипи от пет общини в Област Силистра /Община Силистра, Община Кайнарджа, Община Дулово, Община Главиница и Община Ситово/ и общински съветници от Община Провадия – Област Варна.

Семинарът се проведе в две части. Първата част на семинара бе на тема: „Взаимодействие между общинският съвет и общинската администрация – нормативна уредба“ с водещ семинара Стефан Тодоров експерт в 44-то Народно събрание. Втората част на семинара бе на тема „Актуални промени в нормативната уредба за местните данъци и такси – промените в ЗМДТ и ДОПК.“ с водещ семинара Николета Колева – експерт в 44-то Народно събрание. Двамата водещи семинара представиха предварително подготвени от тях презентации касаещи конкретните теми.

Участниците в семинара отправиха своите въпроси към водещите семинара Николета Колева и Стефан Тодоров. Дискусиите по разглежданите теми бяха ползотворни.


Семинар на Общински съвет – Асеновград

Общински съвет-Асеновград, организира семинар в гр.Хисаря на 25.11.2017г. на тема : „Промените в Закона за нормативните актове и произтичащите от това задължения за Общинските съвети и администрации“.

Лектор на семинара беше Стефан Тодоров-главен експерт в НС.В семинара взеха участие Кметът на община Асеновград, Председателят на Общински съвет-Асеновград, общинските съветници, юристи и служители в звеното по чл.29а от ЗМСМА.

Основните теми, които бяха дискутирани бяха за промените в Закона за нормативните актове, видовете нормативни актове, процесът на изготвянето и приемането им. Беше обърнато специално внимание на общите принципи и правила на изготвянето и приемането на актовете на Общински съвет, структуриране и съдържание на нормативните актове, правно-техническо оформление, удостоверяване и обнародване на приетите актове.


ЕМИЛ ХРИСТОВ – ЗАM. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Народния представител от ПП ГЕРБ и бивш Зам. Председател на УС на НАПОС – РБ – Емил Христов бе избран за Зам. Председател на 44-то Народно Събрание на Република България.
Да му пожелаем успех!

НОВ УСПЕШЕН ПЪТУВАЩ СЕМИНАР НА НАПОС – РБ

По решение на УС на НАПОС – РБ представителна група от председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове от 12 български общини посетиха Прага за запознаване с опита в областта на местното самоуправление в Република Чехия.

По време на посещението си, придружени от г-н Лъчезар Петков – Посланик на Република България в Чехия, делегацията проведе среща в Кметството на най-големия и бързоразвиващ се район на Прага – Прага 6. Делегацията беше приета от г-н Ондржей Коларж – Кмет на Района и инж. Ян Холицки – секретар на Общинския съвет. Двамата презентираха темата за местното самоуправление в Чехия и в частност структура на Общинския съвет в Прага 6 и функционирането на местното самоуправление в района. Проведе се дискусия за приликите и разликите в българското и чешкото местно самоуправление, проблемите пред местните власти и начините на тяхното решаване. Обсъдена бе възможността за задълбочаване сътрудничеството между български и чешки общини.

Виж Снимки от срещата

Форум на УС на НАПОС – РБ по време на 12-та Годишна среща на местните власти

По време на 12-та Годишна среща на местните власти, проведена на 15 – 17.10.2017 година в к.к. Албена, НАПОС – РБ проведе форум на тема „Актуални аспекти в работата на Общинските съвети“.

Форума се проведе в два панела, в които участваха над 100 представители на местните власти.

Приветствие към участниците от името на УС на НСОРБ поднесе Емил Кабаиванов – член на УС на НСОРБ и кмет на Община Карлово.Първият панел бе на тема: „Подобряване на местната нормативна уредба“.

Христина Чолакова – зам. председател на УС на НАПОС – РБ и председател на ОбС – Котел, презентира темата „Проверки на Върховната Административна Прокуратура – слабости и поуки за общинските практики“.

Даниела Драгийска – член на УС – НАПОС – РБ и председател на ОбС – Чирпан и Гергана Кръстева – член на УС – НАПОС – РБ и председател на ОбС – Димитровград, споделиха проблеми и практики в подготовката на Общински Наредби, след което по темата се проведе задълбочена дискусия.Втория панел бе на тема: „Общинското здравеопазване – проблеми и възможни решения“.

Презентация на тема: „Общинското здравеопазване – със или без бъдеще“ изнесе д-р Радко Велков – организационен секретар на Сдружението на Общинските болници, която беше допълнена от д-р Неделчо Тотев – Председател на Сдружението.

Презентация на тема: „НСОРБ – търсене на възможни решения“ представи д-р Лидия Маринова – зам. председател на ПК по здравеопазване към НСОРБ и зам. председател на ОбС – Варна.

По темата се проведе гореща дискусия по състоянието, проблемите и перспективите пред Общинските болници.

Участниците в панела приеха специална декларация и се взе решение за провеждане на среща по проблемите на общинското здравеопазване с ПК по здравеопазване към 44 –то НС.

Виж Снимки от събитието


Членове на УС на НАПОС – РБ проведоха среща в Народното събрание

На 11.10. 2017 г. членове на УС на НАПОС – РБ проведоха среща в Народното събрание с Председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление г-н Искрен Веселинов. Целта на срещата бе обсъждане предложения на УС на НАПОС – РБ за промени в Закони, касаещи местните власти. От страна на УС на НАПОС – РБ в срещата участваха:

 • Христина Чолакова – Котел – зам. председател на УС на НАПОС –РБ
 • Бедрие Газиюмер – Черноочене – зам. председател на НАПОС – РБ
 • Маргарита Стойчева – Долни Дъбник – Председател на КС на НАПОС – РБ
 • Гергана Кръстева – Димитровград – член на УС на НАПОС – РБ
 • Савина Петкова – Пловдив – член на УС на НАПОС – РБ
 • инж. Делян Дамяновски – изп. директор на НАПОС –РБ

В срещата участие взеха още Народния представител Емил Христов и Стефан Тодоров – главен експерт към Народното събрание.

Бяха обсъдени следните предложения за промени в Закони, касаещи местните власти:

 1. Промени в ЗМСМА.
  • Защита правата на председателите на ОбС / гарантиране правото им за запазване длъжността заемана преди избора за председател на Общински съвет и възможността да се върнат на нея след приключване на мандата им като председател на Общински съвет/;
  • Атестационната оценка на служителите в звената по чл. 29а да се изготвя от Председателите на ОбС;
  • По санкциите по чл.34, ал.9 при не приемане на бюджета на Общината /обвързване със срок внисането на Проекта на бюджет от Кмета на общината/.
 2. Изборен кодекс.
  • увеличаване големината на листата за кандидати за общински съветници.
 3. По Закон за местните данъци и такси бе прдставено Становище и предложения на УС и КС на НАПОС – РБ по ЗИД на Закона за местните данъци и такси.
 4. Закон за устройство на територията и чл. 305 на Закона за предучилищното и училищното образование.
  • относно отпадане разрешителния статут за разпореждане със сгради на бивши училища, здравни заведения и социални такива.
 5. ЗСПЗЗ
  • относно земите по чл. 19 с цел облекчаване режима за разпореждане с тях от страна на Общинските съвети.
 6. Закон за Държавния бюджет на РБ за 2018 година – увеличаване размера на представителните средства на Общинските съвети.
 7. По Проекта на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконнопридобитото имущество.
  • Предложение относно носене на гражданска отговорност за причинени имуществени и неимуществени вреди от страна на лицата подали неверни и недоказани сигнали.

Получихме разбиране по всички въпроси като се стигна съгласие за иницииране промени в ЗМСМА.


Съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ

На 11.09.2017 г. в град Димитров град се проведе съвместно заседание на УС и КС на НАПОС – РБ.

Виж Повече информация


Съвместен семинар на Общински съвет – Лясковец и Общински съвет – Стражица, , 1-3 септември 2017 г.

От 1 до 3 септември в гр. Китен общинските съвети на Община Лясковец и Община Стражица проведоха съвместен семинар на тема „Предизвикателствата пред общинските съвети през новия политически сезон”. Обсъдени бяха темите по предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси в частта за Такса битови отпадъци, Промените в АПК и ЗНА, Промените в закона за електронното управление, специфични теми свързани с проблемите на местните власти при обжалването на актове от страна на прокуратурата и др.

Като гост лектор на беше поканена г-жа Красимира Германова Председател на УС на НАПОС в Р България и член на КС на НСОРБ. Модератор и водещ на семинара беше г-н Илиян Маринов Председател на ОбС Стражица, член на УС на НАПОС в Р България и регионален координатор на асоциацията за област Велико Търново. Участие в срещата взеха още д-р Ивилина Гецова Кмет на община Лясковец, г-жа Даниела Арабаджиева Председател на ОбС Лясковец, г-жа Росица Господинова Зам. Кмет на Община Лясковец, г-н Мариян Паскалев секретар на Община Лясковец както и общински съветници и експерти от общините участници.

Най- голям интерес предизвика темата в частта за промените по ТБО, където надделя мнението, че приемането на промените от НС се бави и след променените срокове по ЗНА, времето за синхронизиране на общинските наредби за местни данъци и такси няма да стигне. На срещата много подробно се обсъди и нуждата от нов Закон за местно самоуправление, отговарящ на съвременните реалност. Интересна беше и дискусията за предложените от НАПОС в Р България промени в Изборният кодекс, относно броят на кандидатите в кандидатските листи за общински съветници, защото в средата на мандата /2015-2019/ има вече немалък брой общински съвети, които нямат хора за попълване състава на общинският съвет заради ограничението за броят на местата в листите при провеждането на избори за местна власт. Отчетени бяха и заслугите на НАПОС в Р България за уточняване на статута на общинските съветници при нужда от ползване на отпуск по болест или майчинство. Г-жа Германова запозна участниците и с предстоящите действия на НАПОС в Р България по предложените ат асоциацията промени в различни законопроекти и становищата по предложени такива от Министерски съвет и НСОРБ.

Виж Снимки


СКРЪБНА ВЕСТ

След тежка катастрофа загина

ВЕЛИН РУМЕНОВ ФИДАНОВ

председател на Общински съвет Баните

Поклон пред паметта му.


НАПОС-РБ с нов заместник председател

hristina_cholakovaНа Заседанието на УС на НАПОС-РБ, проведено на 22.06.2017 г. в град Бургас, бе избран нов заместник председател на управителния съвет на асоциацията. Това е г-жа Христина Чолакова – председател на ОбС – Котел.


ПЪТУВАЩ СЕМИНАР НА НАПОС – РБ

От 01.06.2017г. до 10.06.2017г. НАПОС – РБ проведе пътуващ семинар за посещение на Европейските институции и запознаване с тяхната работа.
В пътуването участваха общо 43 председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове 23 български общини.
На 5 и 6 юни групата беше в Страсбург.
На 5.06.2017г. групата беше приета от Посланика на Република България към Съвета на Европа г-жа Катя Тодорова. Проведе се разговор за възможностите за побратимяване между френски и български общини, осигуряване на дарения от страна на френски институции за български социални домове. Групата се запозна и с дейността на българското представителство към Съвета на Европа.
На 6.06.2017 г. групата посети Конгреса на местните и регионални власти към СЕ, където домакин беше Жан Филип Бозул – директор на Конгреса на местните и регионални власти, който запозна българските представители със структурата и дейността на Конгреса.
На 7.06.2017 г. групата беше в Брюксел, където бяха проведени 3 срещи:

 • В Комитета на регините към ЕС.Григор Асенов – наблюдаващ комисия по регионално развитие, инфраструктура и транспорт и Лозан Андреев – администратор в Комитета на регионите запознаха българските представители със структурата и дейността на Комитета на регионите;
 • В Европейския Парламент.Светла Танова – администратор в Европарламента запозна групата със структурата и дейността на Европейския Парламент;
 • Българските представители проведоха среща – разговор и с българските евродепутати Андрей Ковачев, Илхан Кючук и Наджми Али.

Виж Снимки


Д-р Атанас Скатов развя знамето на НАПОС-РБ над най-висoкия връх в света – Еверест

„Привет скъпи приятели! В прикачените файлове са снимките на знамето на НАПОС-РБ от връх Еверест на 22 май в 5 часа сутринта. Благодаря ви много за подкрепата!“ – написа в електронното съобщение д-р Скатов.

Suveti_1

Suveti_3


СЪВМЕСТЕН СЕМИНАР НА НАПОС – РБ И НАСО РБ

На 9 и 10 май 2017 г. в гр. Пловдив се проведе съвместен семинар от НАПОС – РБ и НАСО РБ на тема „ Промените в Закона за Нормативните актове и произтичащите от това задължения за Общинските съвети и админстрации“.

В семинара взеха участие над 160 представители на местната власт в България – председатели на Общински съвети, секретари на Общини, общински съветници, юристи на Общини и служителин в звената по чл. 29а от ЗМСМА. Лектор бе Стефан Тодоров – главен експерт в 44-то Народно Събрание. За семинара бе отпечатана брошура в помощ на обучаващите се.

Виж снимки от събитието

Изтегли брошура


Членове на УС на НАПОС-РБ депутати в 44-то Народно събрание

Емил Христов – Зам. председател на УС на НАПОС – РБ Хайри Садъков – член на УС на НАПОС – РБ д-р Илиян Тимчев – член на УС на НАПОС – РБПОЛОЖИТЕЛЕН ОПИТ В ОБЩИНА ДРЯНОВО

По инициатива на председателя на Общински съвет – Дряново г-н Тодор Георгиев на 01.03.2017 година се проведе тържествено заседание на Общинския съвет.

По време на зседанието бяха представени всички председатели на Общински съвети от 1991 г. до 2015 г. с кратки биографични данни.

Кметът на общината инж. Мирослав Семов им връчи почетни плакети.

Откри се и Стена на председателите на Общински съвет – Дряново.

По време на зседанието се представи и Почетен албум на Общинските съветници за всички мандати от 1991 г. до настоящия момент.

Мероприятието бе уважено от Областния управител на област Габрово, изп. директор на НАПОС – РБ инж. Делян Дамяновски, от бивши общински съветници и кметове, много граждани.

Приветствия поднесоха инж. Мирослав Семов – кмет на Община Дряново и инж. Делян Дамяновски – изп. директор на НАПОС – РБ.

Виж снимки


Зам. председател на УС на НАПОС – РБ e представител на България в Политическия комитет на Съвета на Европейските общини и региони /СЕОР/

predsedatel1

Зам. председателката на Управителния съвет на НАПОС – РБ г-жа Бедрие Газиюмер – председател на Общински съвет – Черноочене, обл. Кърджали е определена за представител на България в Политическия комитет на Съвета на Европейските общини и региони /СЕОР/.

СЕОР е най – старата (учредена 1951 г.) и най-голяма Европейска асоциация на местните и регионални власти, която обединява техни Сдружения от 41 европейски страни и представлява чрез тях, всички нива на местното самоуправление в Европа. От създаването си Организацията насърчава изграждането на обединена, мирна и демократична Европа, основана на спазването на принципа на субсидираността и участието на гражданите, като основната и дейност е структурирана в две направления: влияние върху европейската политика и законодателство във всички области, които оказват въздействие върху общините и регионите и осигуряване на форум за дебат между местните и регионалните власти.

УС на НАПОС-РБ


Официална делегация на НАПОС – РБ посети Израел

Официална делегация на НАПОС – РБ посети Израел в периода 05 – 09.12.2016 година. Делегацията включваше представители на общински съвети, общински съветници и кметове от 14 български общини. По време на посещението бяха проведени срещи в:

 • Посолството на Република България в Израел. Извънредния и пълномощен представител на Република България г-н Димитър Михайлов и търговския представител Камен Минков запознаха участниците за възможностите за установяване на двустранни връзки и сътрудничество между български и израелски общини; за установяване на бизнес контакти и реализиране на съвместни проекти;
 • Федерацията на местните власти на Израел, където делегацията се запозна с опита на Израел в местното самоуправление. Постигна се договореност за сътрудничество с ФМВ между НАПОС – РБ, за това двете сдружения да бъдат мост за установяване на връзки между български и израелски общини;
 • Кметството на Тел Авив, където делегацията се запозна с работата на Общински съвет Тел Авив.

Виж Снимки


Семинар проведен със съдействието на НАПОС – РБ, Балчик 19.11.2016 г.

По инициатива на Председателя на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова на 19.11.2016 г. в „ Лайтхаус Голф и Спа хотел“ Община Балчик се проведе съвместен семинар с участието на председатели на общински съвети, общински съветници, кметове и кметски екипи от шест общини в Област Силистра. За Община Силистра – 28 участника, Община Кайнарджа – 13 участника, Община Дулово – 18 участника, Община Алфатар – 9 участника, Община Тутракан – 18 участника и Община Главиница – 15 участника.

Темата на семинара бе „Твърди битови отпадъци и политиката на общините в тази област.“ За лектор на семинара бе поканен г-н Борислав Тафраджийски. Той бе предоставил предварително подготвена от него презентация на конкретната тема, която бе изпратена на всички участници в семинара с цел предварително запознаване и подготовка на конкретни въпроси интересувайки всеки един от участниците.

Презентацията бе разделена на шест панела, а именно: „Необходимост от единен подход за съдържанието на общинските и регионалните програми за управление на отпадъците“, „Етапи при разработване на общински и регионални програми за управление на отпадъците“„Мерки за информиране на обществеността и привличане на заинтересованите страни“ „Анализи на състоянието и управление на отпадъците, Прогнози за бъдещо развитие“ , „Основни изводи от анализа на средата, Цели и приоритети на програмата и Алтернативи за развитие“ и, „Мерки за постигане на целите“.

Участниците в семинара отправиха своите въпроси към г-н Тафраджийски.

Ползотворно се дискутира по темата.

Всички участници в семинара се обединиха около предложението да бъдат организирани по често семинари, на които да се разискват теми интересуващи обществеността, които са от приоритетите на общините.

Виж Снимки от събитието


Нов семинар на НАПОС – РБ

На 15 и 16 ноември 2016 г. НАПОС – РБ проведе нов семинар на тема „Общинска собственост и разпоредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията“.

В семинара взеха участие 104 Председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове от 42 общини.
Лектор бе главния експерт в 43-то Народно Събрание Стефан Тодоров.

За семинара бе издаден и наръчник по темите.

Виж наръчник

Виж Снимки


Красимира Германова участва в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

От 19 до 21 октомври българска делегация взе участие в 31-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург, която бе първата за мандат 2016 –2020 г. На тази сесия се проведе избор на ръководните органи на двете камари. Основната тема на сесията бе „Етика и прозрачност на местно и регионално ниво“.

Като делегат в Конгреса на местните и регионални власти в сесията взе участие и Красимира Германова – председател на УС на НАПОС – РБ и председател на Общински съвет – Созопол. В делегацията участваха още Арбен Мименов, кмет на община Сатовча, Галина Стоянова, кмет на община Казанлък,Дилян Млъзев, кмет на община Елена, Силвия Стойчева, председател на Общински съвет Самоков, Никола Белишки, кмет на община Панагюрище.

Българската делегация взе участие в заседанията, които се проведоха в Двореца на Европа в Страсбург. На заседанието на Камарата на местните власти бяха представени доклади за положението на ромите и пътуващите хора в кантекста на нарастващия расизъм и ксенофобия, както и за местната демокрация в Кипър и резултатите от наблюдението на местните избори в Армения. Една от темите за разискване по време на заседанието на Камарата бе „Политическото участие и представителство на жените на местно и регионално ниво“. Заседанията бяха предшествани от обучителен семинар за наблюдение на местните и регионални избори.

Красимира Германова бе предложена и избрана за член на Комисията по мониторинг към Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа. „Участието ми в тази комисия е една голяма отговорност и същевременно предизвикателство, защото темите и решенията на комисията засягат всички граждани на Европейския съюз. Опитът, който имам като Председател на Общинския съвет в Созопол и като Председател на Управителния съвет на НАПОС –РБ, ще ми помогне да защитя интересите както на българските, така и на европейските граждани и да представя техните проблеми пред Съвета на Европа чрез Комисията по мониторинг“, каза още Германова.

В рамките на тази комисия, Красимира Германова участва в заседанията, които разискваха темите за Местната и регионална демокрация и Човешките права на местно и регионално ниво.

Следващото заседание на комисията по мониторинг ще бъде февруари 2017 г., а следващата сесия на Конгреса ще е в края на Март 2017.

Виж Снимки
Покана за Общо събрание на НАПОС-РБ

Свали заявка за участие


2017


СЪСТОЯ СЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ В ЗАЛАТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СИЛИСТРА

В залата на Общински съвет Силистра се състоя тържествено отбелязване на Деня на българската община и местното самоуправление.

По повод празника във фоайето на Общинския съвет бе разположена етнографска експозиция и бяха представени символите на местната власт.

Приветствени слова поднесоха д-р Мария Димитрова- председател на Общински съвет Силистра и д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра. Те благодариха на всички, които уважиха поканата им.

"С настоящата среща бихме желали да отбележим още веднъж приемствеността между различните управления през годините, да поставим началото на един ползотворен разговор за ползите от местното самоуправление през отминалите 25 години."- отбеляза д-р Димитрова.

Сред гостите на събитието бяха: Доц. д-р Гинка Чавдарова- изпълнителен директор на НСОРБ, Стоян Бонев-областен управител и Доростолският митрополит Амвросий, общински съветници и кметове от отминали мандати.Всички те поднесоха поздравления. 

С грамоти бяха отличени доц. д-р Гинка Чавдарова- изпълнителен директор на НСОРБ от 1996г., Иво Андонов- кмет на Община Силистра- 3 мандата, Йордан Нейков-кмет на Община Силистра в периода от 1976г. до 1986г. и общинските съветници с най-дългогодишен опит- д-р Марин Пейчев, Георги Балушев, Димитър Генов, Нели Стоилова, Милен Пенчев, Керанка Иванова, Стефан Райчев, Руфи Мустафа, д-р Вилияна Цончева, Йордан Георгиев, Стоил Стойчев, Бисерка Костова, Драга Неделчева.

В презентация д-р Димитрова представи местното самоуправление в Община Силистра като път за развитие, посветен на гражданите.

Виж Снимки от събитието


Със съдействието на НАПОС – РБ…

Със съдействието на НАПОС – РБ на 18.10.2016 г. в гр. Димитровград се проведе обучение на представители на общинските съвети и експерти в общинските администрации в област Хасково на тема „Актове на Общинските съвети. Общинска собственост – вещно – правен режим на отделните територии и обекти“.

Вдещ обучението бе Стефан Тодоров – главен експерт в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. В дискусията участваха 51 представители на местните власти в Свиленград, Димитровград, Минерални бани, Ивайловград, Чирпан, Харманли, Маджарово, Тополовград, Хасково.

Виж Програма

Виж Презентации

Виж Снимки


ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В СЕМИНАР НА ТЕМА: „Общинска собственост и разпоредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията"

УС на НАПОС-РБ кани за участие в поредния семинар на тема: „Общинска собственост и разпоредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията" с лектор Стефан Тодоров – главен експерт в Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към 43-то Народно Събрание.

Семинара е отворен за участие на Председатели на Общински съвети, председатели на Постоянни комисии по общинска собственост и устройство на територията, общински съветници, кметове, служители в общинските администрации.

Семинара ще се проведе на 15 и 16 ноември 2016 г. в к.к. Боровец – хотел „ Самоков".

 

ОСНОВНИ ТЕМИ НА СЕМИНАРА:

15 ноември 2016г.

ВЕЩНО-ПРАВЕН РЕЖИМ НА ОТДЕЛНИТЕ ТЕРИТОРИИ И ОБЕКТИ- ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ

14:00 ч. – 18:30 ч. – работна сесия;

16:00 ч. – 16:30 ч. – кафе – пауза

 • ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ:
  • придобивни способи;
  • публична и частна собственост – разграничения и различия в режима на управление и разпореждане;
  • обекти на общинската собственост – земеделски земи, горски територии, води и водни обекти, инфраструкгурни обекти,обекти в урбанизирани територии;
 • СДЕЛКИ С ИМОТИ – ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. ПРАВОМОЩИЯ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ И КМЕТОВЕТЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ АКТОВЕТЕ ИМ ПО УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ С ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ:
  • Видове сделки с общинската собственост – предоставяне под наем и аренда, продажба, дарение, замяна, учредяване на ограничени вещни права и сервитути и др.;
  • Определяне на началните цени при различните видове сделки;
  • Особености и ограничения при някои видове сделки в зависимост от характера на собствеността, вида и прадназначението на имотите; сделки без търг или конкурс;
  • Основания, процедури, ограничения – приложно поле на ЗОС и специализираното законодателство;

16 ноември 2016 г.

УСТРОЙСТВЕНО ПЛАНИРАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА

8:30ч. – 12:00ч. – работна сесия

10:00ч. – 10:30ч. – кафе – пауза

 • Основни документи по устройство на територията:
  • Основни видове документи по ЗРР и ЗУТ на общинско ниво – практически значение и вазимоотношение между тях;
 • Процедури за изработване на общи устройствени планове/ОУП/ и на подробни устройствени планове /ПУП/ и основания за тяхното изменение:
  • Компетентни органи по разрешаване и възлагане на изработването, одобряването, приемането и изменението на устройствените планове;

Свали Писмо и Заявка за участие


Семинар на НАПОС – РБ на тема „Нови предизвикателства пред Общинските съвети“

По време на годишната среща на местните власти в к.к. "Албена" се проведе самостоятелен семинар на НАПОС-РБ. Сто петдесет и седем (157) председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове дискутираха по промени в закони касаещи дейността на Общинските съвети и общините след въведения от Гинка Чавдарова – изп. директор на НСОРБ и Десислава Стойкова – юрисконсулт на НСОРБ.

Участниците в семинара продължиха с дискусия с участието на Ирина Захариева-Шопова – главен директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране, регионално развитие и административно-териториално устройство" на МРРБ и Славея Христова – изп. директор на "Болкан-Асист" за ролята на Общинските съвети при изпълнение на Общинските планове за развитие.

Свали презентация № 1
Свали презентация № 2
Свали презентация № 3

Виж Снимки от семинара


Положителен опит със съдействието на НАПОС – РБ

По инициатива на председателят на Общински съвет – Димитровград г-жа Гергана Кръстева – координатор за област Хасково на НАПОС в РБ на 18.09.2016г. от 9.00ч. в зала „Гросето“ в Димитровград ще се проведе семинар на тема „Актове на общинските съвети, общинска собственост – вещно-правен режим на отделните територии и обекти“. Обучението ще се води от г-н Стефан Тодоров, главен експерт в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. Семинара има за цел да запознае председателите на общинските съвети от областта и общинските експерти с промените в Закона за нормативните актове, процеса на изготвяне и приемане на административни актове и тяхната правно-техническа подготовка. Специално внимание ще бъде отделено и за работата на общините с общинската собственост и режима на нейното управление. Основна цел на обучението е да улесни и направи по-ефективна работата на общинските съвети, чрез подготвяните докладни записки за тях.

В тази връзка в работата на семинара могат да вземат участие по двама представители на общинския съвет и общинска администрация от общините от област Хасково и всички, които желаят да се включат в работата на форума.

Можете да се регистрирате за участие в семинара до 14.10.2016г. на телефон 0391 68212.


НАПОС – РБ със самостоятелен панел на годишната среща на местните власти в к.к. Албена 6-8 октомври 2016 година


Анкета разработване и приемане на нов ЗМСМА


Важно!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Поради няколко причини (многото почивни дни през м. септември, мюсюлманския празник Курбан байрам, ангажиментите на председателите на ОбС около празника 6. 09 и първия учебен ден и др.) семинара на тема: „Общинска собственост и разпопредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията“ насрочен за 12 -14. 09. 2016г. се отлага за м. ноември (за което ще получите допълнителна информация).

На заявилите и платили таксата участие същата ще бъде върната в рамките на седмицата.

Виж Писмо от Изп. директор на НАПОС-РБ


Добри новини за НАПОС – РБ

Определена е българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа в Страсбург за мандат 2016 –2020 г.

кх

Като делегат в Конгреса на местните и регионални власти е избрана Красимира Германова – председател на УС на НАПОС – РБ и председател на Общински съвет – Созопол.

Като зам. представител в Камарата на регионите е избрана Хатидже Алиева – член на УС на НАПОС – РБ и председател на Общински съвет – Търговище.

Да им пожелаем успех!

УС на НАПОС -РБ


Покана за семинар на тема: „Общинска собственост и разпоредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията“ с лектор Стефан Тодоров

От името на УС на НАПОС – РБ имам удоволствието да Ви поканя за участие в поредния семинар на тема: „Общинска собственост и разпоредителни сделки. Правомощия на Общинския съвет по устройство на територията“ с лектор Стефан Тодоров – главен експерт в Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към 43-то Народно Събрание.

Семинара е отворен за участие на Председатели на Общински съвети, председатели на Постоянни комисии по общинска собственост и устройство на територията, общински съветници, кметове, служители в общинските администрации.

Виж повече информация

Свали Заявка за участие

УС на НАПОС – РБ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР: /инж.Делян Дамяновски/


Международен пътуващ семинар за обмяна на опит в местното самоуправление и запознаване с работата на европейските институции за 2017 г.

Управителният съвет на НАПОС – РБ предвижда през първата половина на 2017 година да организира международен пътуващ семинар за обмяна на опит в местното самоуправление и запознаване с работата на европейските институции.

Предвиждат се срещи в :

 • Любляна – столицата на Словения
 • Базел (Швейцария)
 • Кьолн (Германия)
 • Страсбург – в Конгреса на местните и регионални власти
 • Брюксел – в Европарламента и в Комитета на регионите

Попътно се предвижда и посещение на други европейски градове.

Виж повече информация


Отбелязахме Илинден…

По покана на Български Културен Клуб – Скопие изп. директор на НАПОС – РБ взе участие в отбелязване на 113-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в родното село на Даме Груев – с. Смилево (сега в Република Македония) – център и главен щаб на въстанието. От името на НАПОС – РБ бе поднесено приветствие и положени цветя пред паметника на Даме Груев.

Среща в Народното Събрание

По инициатива на УС на НАПОС – РБ на 20. 07. 2016 г. се проведе среща в Народното Събрание между ръководството на НАПОС – РБ и Народни представители от Парламентарно представени политически партии.

От страна на УС на НАПОС – РБ участваха:

 1. Красимира Германова – Председател на УС на НАПОС – РБ
 2. Емил Христов – зам. председател на УС на НАПОС – РБ
 3. Бедрие Газиюмер – зам. председател на УС на НАПОС – РБ
 4. Инж. Делян Дамяновски – изп. Директор на НАПОС – РБ
 5. Инж. Мария Георгиева – председател на ОбС Никопол
 6. Здравка Лалева – – председател на ОбС Севлиево

От страна на Народното събрание участваха:

 1. Явор Хайтов – зам. Председател на 43-то Народно Събрание
 2. Александър Ненков – ПП ГЕРБ
 3. Михаил Миков – БСП – Лява България
 4. Ердинч Хайрула – ДПС
 5. Доц. Георги Кючуков – ПП АБВ

Целта на срещата беше обсъждане на промени в Зконодателството, с което да се защитят правата на държавни служители, избрани за кмет или председател на Общински съвет. На база на дискусията всички участници се обединиха около извода, че действително има пропуски в Законодателството и държавните служители са поставени в неравноправно положение при евентуалния им избор за кметове или председатели на Общински съвети.

Народните представители поеха ангажимент да внесат Проектозакон за изменение и допълнение на ЗМСМА, който да отрегулира горния проблем.

 

УС на НАПОС – РБ


Дванадесет години НАПОС-РБ

DSC_7070

Уважаеми Дами и Господа,

Уважаеми колеги
Почти година след новосформираните общински съвети и нови попълнения в нашата асоциация, ние продължаваме все така упорито да работим и да реализираме проектите си.

Вече 12 години се грижим за интересите както на големите така и на малките общини и на всички български граждани.

Асоциацията ни има важна роля за разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята на местното самоуправление, за участието на гражданите в него. Всички ние носим отговорност да отстояваме принципите на местното самоуправление и правата на гражданското общество. Нашата Асоциация доказа през годините, че е надежден партньор и значим фактор в обществения живот.

Нека продължим да работим все така активно без да намесваме политическата си насоченост, нека да поддържаме приятелския дух и атмосфера в работния процес, нека в нас остане усещане от удовлетворението на свършената добра работа.

Приемете моето поздравление по случай 12-годишнината на Националната Асоциация на Председателите на Общински съвети в Република България!

В личен план пожелавам на всички ни да сме здрави и работоспособни!
ЧЕСТИТА 12-ГОДИШНИНА!


Законодателни инициативи на УС на НАПОС-РБ

Становище
на Управителния съвет на НАПОС – РБ
относно: Проекта на ЗИД на ЗМДТ

1.Да бъде разписан по-широк кръг основи за определяне на таксата, за да могат Общинските съвети в максимална степен да отчитат демографските, географските и стопанските особености на места. По този начин щесе продължат създадените през последните години добри практики за определяне на таксата в някои от общините (напр. Баните, Бобов дол, Кърджали), които имат иновативен характер и вече са обсъдени и приети от местната общност.

2. Общинският съвет да може да приема различни основи за отделните населени места или части от тях, за селищните образувания, на физически или юридически лица, както и за всяка една от трите услуги по ТБО.

Предложението дава възможност за по-пълно съобразяване с характера на дейността, на населеното място и на категорията платци/ползватели на услугата.

2. Като правило неусвоените от предходни календарни години средства от таксата за битови отпадъци са друг източник за финансиране на разходите от план-сметката за следващата календарна година.Настояваме това да не се прилага за остатъците с инвестиционен характер.

3.Постъпленията от такси, които са били дължими за минали периоди, могат да бъдат разходвани с решение на ОбС и за дейности, различни от услугите, за които са били първоначално определени.

Целта е законово да се регламентират случаите, когато в течение на годината общините, при неиздължаване от страна на платците на таксата, дофинансират със собствени средства ритмичното представяна на услугата, като последващото издължаване през следващата година се възстановява на източника на временното финансиране.

4. Да се въведепреходен период от 10 години, през който да се направи плавно преминаване към новите размери на таксата, като не се допуска годишно увеличение на индивидуално определените размери на такса битови отпадъци с повече от 20 %. Целта е да не се натоварват прекомерно гражданите при преодоляване съществуващото субсидиране от страна на бизнеса като платци на таксата.

5. Чрез ТБО да се финансират 50% от дължимите отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Смятаме, че държавата трябва да поеме и своята отговорност, вкл. финансова, по прилагането на екологичното законодателство.

Предложение

за изменение и допълнение на Закона за държавния служител

Предлагаме в чл.81 да се добави следния раздел:

Изпълнение на изборна длъжност

Чл.81 г. При избор на държавен служител за народен представител, кмет или председател на Общински съвет, същият има право на неплатен служебен отпуск за времето на изпълнение на съответната длъжност.

Мотиви:

До момента такова разпореждане в ЗДС няма, което ограничава възможността държавни служители да заемат изборни длъжности с правото да запазват титулярното си място.

След последните избори за местни органи за самоуправление има случаи на освободени държавни служители, избрани за Председатели на общински съвети (например Севлиево, Златоград, Тетевен, Никопол).

Убедени сме, че с приемането на горните допълнения в ЗДС този въпрос ще се регулира по справедлив начин, като даде възможност на държавни служители да бъдат избирани на държавни длъжности.

Управителен съвет на НАПОС – РБ


Семинар

„Ролята и мястото на звената по чл. 29а от ЗМСМА в осигуряване на дейността на Общинския съвет“

На 6 и 7 юни 2016 г. в град Трявна над 120 служители в звената по чл. 29а от ЗМСМА участваха в обучение организирано от УС на НАПОС-РБ, за повишаване на своята квалификация.

Водещ на обучението бе Стефан Тодоров – главен експерт в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към 43-то Народно събрание.

Темите на обучението бяха:

 1. Структура и организация на дейността на Общинския съввет
 2. Структура и функции на звената по чл. 29а, ал. 2 от ЗМСМА
 3. Области на компетенции и правомощия на Общинския съвет
 4. Процес на изготвяне и приемане на нормативни актове на Общинския съвет

За всеки участник имаше подготвена брошура с материали.

В началото на обучението участниците в семинара бяха приветствани от председателя на Общински съвет – Трявна г-жа Силвия Кръстева и от изп. директор на НАПОС-РБ инж. Делян Дамяновски.

Виж снимки от семинара

Ново печатно издание на НАПОС-РБ


Общините "за" обединяване на местните комисии в борбата с престъпността – интервю пред БНР на Красимира Германова – председател на УС на НАПОС-РБ

Общините са претрупани от комисии и е нормално те да бъдат обединени в една, за да бъдат по-ефективни в борбата с престъпността. Трябва да се разшири техният състав и да се засилят правомощията на инспекторатите към общините. Това мнение изказа в предаването на Българското национално радио "Преди всички" председателят на на УС на НАПОС-РБ Красимира Германова..

Общините настояват за обединяване на усилията в единна структура на регионалните здравни инспекторати, регионалните служби по горите, общинската полиция, общинските служби "Земеделие", комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни:

Нормално е всички тези комисии да бъдат обединени, защото основната им цел е борба с престъпността. Комисията за обществен ред и сигурност няма добри резултати, тя потъва в рутина и формализъм, не решава наболели проблеми.

Понякога комисиите не работят заради ограниченото присъствие на представители на институциите в тях. Местната власт по закон е ограничена в извършването на контролната си дейност и трябва да се увеличат контролните правомощия на инспекторатите към общините, каза още Германова.

Редовното отчитане на полицията пред общинските