P1110397.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


НАПОС-РБ се включва в работата на парламента със законодателни инициативи

Инж. Коста Стоянов, председател на парламентарната комисия по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление уважи форум на Асоциацията

При съвместни инициативи се надявам, че ще работим заедно, за да можем да решаваме проблеми. Уверявам ви, че работим успешно както с граждански, така и с браншови организации с цел привличане на инвеститори, подобряване на инфраструктурата и създаване на проекти. Това заяви в петък пред над 100 представители на местната власт инж.Коста Стоянов, председател на Комисията по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание /ПК по РПБМС/ на форум на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

На семинара в Арбанаси, адв. Гергана Кръстева, която е председател на Общински съвет-Димитровград и член на УС на НАПОС-РБ благодари на инж.Стоянов, че е изпълнил обещанието си, което преди дни е дал на заседание на комисията. Кръстева обясни на присъстващите в залата, че преди седмица представители на НАПОС-РБ и НСОРБ са присъствали на заседание на ПК по РПБМС.

„Това, че бяхме поканени от председателя на комисията означава, че е припознал значимостта на НАПОС-РБ и организацията е най-значимият орган в държавата по отношение на местно самоуправление. На срещата си позволихме да изложим съществуващи проблеми в работата на Общинските съвети, да вземем отношение по направени предложения за изменение на ЗМСМА и бяхме чути“, каза адв.Кръстева

Тя допълни, че всичко това дало повод УС на НАПОС-РБ да реши да обедини усилията на всички председатели на общински съвети и да представят свои законодателни предложения.

„Често сме се натъквали на правни норми от ЗМСМА, които са неприложими или много трудно приложими, или пък изисква много средства. Освен това сме потърпевши от жалби на граждани, които ни заливат, а съдилищата изискват от Общинските съвети много стриктно да спазват формалните изисквания на закона при приемане на подзаконовите нормативни актове и те да не падат в съдебната зала“, аргументира се адв.Кръстева.

Тя направи предложение за сформиране на работна група от представители на различните политически партии в комисията, но и с участието на председатели на общински съвети, които да работят по осъвременяване на ЗМСМА.

„Голямото ни желание е това да се случи, защото депутатите в парламента са законодателите, но ние председателите на Общински съвети прилагаме закона на терен. Имаме предложения и за други изменения в ЗМСМА“, обяви адв.Гергана Кръстева.

Инж.Стоянов увери, че парламентарната комисия ще разгледа и ще подкрепи всяка една законодателна инициатива от НАПОС-РБ. Той дори насърчи председателите на Общински съвети да не се отчайват, че животът на настоящето Народно събрание може да е кратък, а да инициират идеите си, за да бъдат разглеждани на дневен ред. В подкрепа на думите си инж.Стоянов посочи, че само за месец и половина са внесени над 130 законопроекта, които са внесени в парламента.

„Винаги можете да разчитате на нашето мнение и експертност. Няма да подведем членовете в Асоциацията. Нашата отговорност е предимно пред избирателите“, подчерта председателят на НАПОС-РБ Венцислав Спирдонов.

Христина Чолакова, председател на Общински съвет-Котел апелира, че след 20 години съществуване на НАПОС-РБ е крайно време организацията да намери място в ЗМСМА, където изрично да се казва, че трябва да бъде питана, когато става въпрос за законопроекти, касаещи местното самоуправление.

„НАПОС-РБ трябва да сяда на масата за преговори заедно с НСОРБ. Това е естествения път, когато нашият глас ще се чува след доказани резултати и активност на наши членове“, подчерта Христина Чолакова.

Инж.Стоянов заяви категорично, че занапред от парламентарната комисия ще изпращат всяка една преписка, която касае местните власти за становище и от НАПОС-РБ.
Назад към Новини