P1120010.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Наши представители в пресата


Иво Пазарджиев, председател на Общинския съвет в Русе и член на НАПОС-РБ: Най-големият бич на нашето време са липсата на доверие в институциите и фалшивите новини

Националната асоциация на председателите на общински съвети в България има огромна роля за обединение на тази толкова сериозна и може би непозната донякъде длъжност „председател на Общински съвет“

Интервю на Веселина Ангелова

Ivo_Pazardzhiev

-Господин Пазарджиев, какво е за Вас да сте председател на Общински съвет в областен град?

-През последните две години влагам цялата си енергия в това да заемам достойно мястото на председател на местния парламент в родния ми град Русе. Изключително съм щастлив, че има организация като Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/. Тя има огромна роля за обединение на тази толкова сериозна и може би непозната донякъде длъжност „председател на Общински съвет“. Това интервю е възможност да представя своите колеги и общите ни усилия Русе да бъде по-привлекателен град за живеене. И по-предпочитан.

-Как работи Общинският съвет в Русе във време на пандемия?

-Общински съвет – Русе направи всички необходими стъпки цялата информация да бъде възможно най-достъпна, а достъпът до заседанията на постоянните комисии, както и общинските сесии, да бъде напълно свободен за гражданите, както и следва да бъде. Едно от първите решения на Общински съвет – Русе, бе заседанията на комисиите да се излъчват на живо. Сесиите ни се излъчват на живо и по местна телевизия, но това е платена услуга, а в дни на пандемия и тежка икономическа криза смятам за неуместно изразходването на средства от общинския бюджет за нещо, което може да изчака. Екипът на Общинския съвет работи иновативно в много отношения, затова и бе създаден YouTube канал, в който са публикувани записи от всички заседания на комисиите, а също и на сесиите ни. По този начин осигуряваме пълна прозрачност на случващото се в заседателната зала. Бих искал да отбележа и още нещо важно – гласувани промени в Правилника позволяват на общински съветници, боледуващи от COVID-19 или поставени под карантина, да участват чрез видеоконферентна връзка в заседания на комисии и сесии тогава, когато те са присъствени. Това са наглед малки, но в никакъв случай маловажни действия по отношение на това да покажем желанието си за работа при всякакви условия. Все пак хората затова са ни избрали и ние трябва да оправдаем тяхното доверие.

-Какви по-значими каузи инициира Общинският съвет, който е под ваше ръководство, както и лично Вие?

-Общинският съвет в Русе подпомага различни каузи, свързани с подкрепа на деца и възрастни хора. Наскоро отдадохме за безвъзмездно ползване общинско помещение, което ще бъде предназначено за деца от аутистичния спектър и техните родители. Общински съветник даде предложение общината да поеме част от разходите за ремонт в самото помещение, което, надявам се, ще се случи скоро. Предимството и силата ни са в това, че през настоящия мандат в Общинския съвет има доказани професионалисти в различни сфери, което позволява по-широк размах при взимането на важни решения. Новина от последните дни е започването на инициатива за изграждане на паметник на Панайот Хитов в Русе. Не искам да си преписвам заслуги, но истината е, че след дълги години на неуспех в тази посока, аз успях да обединя много талантливи и можещи хора в една група. Имаме за цел паметникът да се превърне в реалност през следващите години. Вероятно всеки на моето място би го направил, просто имам късмет именно моето име да се свързва с тази прекрасна кауза, която ще помогне на децата да научат повече за българския революционер, прекарал последните си дни в крайдунавския ни град. Желанието ни е да съхраним българската памет и традиция, които за жалост се губят напоследък.

-С какви трудности се сблъскват местните парламентаристи?

-Смятам, че най-големият бич на нашето време е липсата на доверие в държавата и институциите. И фалшивите новини. Имал съм специално изказване по отношение на разпространението на фалшивите новини и тяхното обществено влияние. Говорил съм и за черния пиар по време на нашите заседания, защото някои от медиите допринасят допълнително за това хората да не вярват на никого и в нищо. А за един избран от народа общински съветник най-важна е подкрепата. Надявам се в бъдеще тази порочна практика да намери своя край. Аз лично правя всичко възможно, което е в моите компетенции, за да се справя с „болестта на XXI век“ – недоверието, съмнението, неистинността, а оттам и пасивността.

-Какви законодателни промени са необходими, за да се усъвършенства работата на местното самоуправление?

-Необходими са множество промени в ЗМСМА. Общинските съвети срещат трудност при формиране на мнозинство за избор на обществен посредник, който се избира с гласовете на минимум 2/3 от общия брой общински съветници. Разумно би било да се помисли и за промяна на сроковете, в които общинските съвети могат да преразгледат свои решения, върнати от Областния управител. За пример мога да дам нашия Общински съвет, който заседава всеки месец. Има такива, които заседават по-рядко и които със сигурност не биха могли да се вместят в 14-дневния срок за преразглеждане на решението. Нерентабилно е да се провежда извънредно заседание заради върнато решение, поради което практиката е Областният управител да заведе дело в съответния административен съд, след което, ако Общинският съвет отмени своето решение, съдът прекратява делото. Това обаче води до трупане на разноски и излишно административно и процесуално бавене.

-Разкажете за най-важните решения на Общинския съвет в Русе през тази година.

-От началото на мандата Общински съвет – Русе е провел 26 заседания, като е приел 678 брой решения. Трудно е да се изложат един или два акцента на преден план от близо 700 решения, които са били обсъждани не само между нас, а и в общественото пространство.
Все пак, ако трябва да се обобщят най-широко значимите решения, то бих посочил от всяка сфера. Няма как да не отбележим освобождаването от плащане на месечни наемни вноски на наемателите на общински имоти за периода на извънредното положение. По този начин помогнахме на стотици хора да спасят своя бизнес, поне доколкото е възможно и зависи от местната власт.

Общинският съвет прие също решение за продажбата на общински жилища, като основната цел е да бъдат продадени амортизираните вече жилища общинска собственост и то на пазарна цена, а със средствата от тях да бъде обновен жилищният фонд.

В сферата на образованието един от акцентите е, че одобрихме единодушно рамков договор за сътрудничество с Русенски университет „Ангел Кънчев“. Той е един от най-високо ценените висши учебни заведения в страната. Именно ректорът академик Христо Белов, който беше председател на Общинския съвет в предходния мандат 2015 – 2019 година, а сега е общински съветник, помогна за излъчването на заседанията на постоянните комисии като предостави супер иновативна 360-градусова камера напълно безвъзмездно.

Важен момент бе одобряването на Общ устройствен план на Община Русе.

В областта на спорта Русе може да се похвали, че ще бъде домакин на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. Няма как да не отбележим и непрекъснатата подкрепа към местния ни футболен отбор „Дунав“ – Русе.
За изминалите две години бяха наградени и почетни граждани на Русе, допринесли за развитието на града. Сред тях са Ива Чавдарова – отговаряща за най-големия музикален фестивал в страната „Мартенски музикални дни“, както и оперната прима Красимира Стоянова. Посмъртно удостоихме със званието и алпинистът Иван Томов, който намери смъртта си твърде млад, но духът му винаги ще остане с нас.

Общинският съвет помогна за пореден път и в набирането на съдебни заседатели в Русенския районен съд, както и откри процедура за избор на обществен посредник в Русе. За разлика от други години този път успяхме да изпълним бройката, която беше необходима за настоящия мандат. Това се случи благодарение на сериозната информационна кампания за набиране на кандидати, в която взеха участие всички политически сили в местния парламент.

Ще подчертая, че изброяваме малка част от взетите от нас решения, но с надеждата, че сме успели да помогнем на много хора в тези трудни времена.

-Вие сте член на НАПОС и ви сочат като един от дейните председатели на общински съвети в страната. Имате ли конкретни предложения за развитието на организацията?

-Считам, че едно от лесно изпълнимите, но полезни действия, за които НАПОС може да съдейства, е вземането на решение за уеднаквяване на адресите на страниците в интернет, като например те могат да изглеждат по следния начин: www.rusecouncil.bg, www.burgascouncil.bg, www.varnacouncil.bg….
Също така интернет страниците следва да бъдат подсигурени със SSL сертификат, който гарантира че това е надежден сайт на съответната институция.

С оглед улесняване на работата на лицата, ползващи страниците на различните общински съвети (администрация, адвокати, медии, граждани), можем да помислим за уеднаквяване на информацията и начина и на подреждане в съответните интернет страници. Добър пример за това са съдилищата, чиито интернет страници вече имат единна визия.

-Живеем в трудни времена, страната ни затъва в здравна, политическа и икономическа криза. Общинските съвети и НАПОС като организация имат ли ресурс, за да подпомогнат процеса за излизане от затрудненото положение в държавата?

-Смятам, че повече от всякога българският народ има нужда от обединение, от обща кауза, общи идеи и цели. НАПОС е организация с дълга история зад себе си и считам, че е абсолютно наложително да се намери начин всички ние да подкрепим организацията, която може да ни сплоти и да отговаря на важни обществено значими въпроси.


Венцислав Спирдонов председател на Общинския съвет във Beлико Търново пред „Труд"

Общинските съветници са местните омбудсмани

 • Господин Спирдонов, по какви наболели въпроси на общините у нас работи Асоциацията на шефовете на общински съвети – вие вече трета година сте в нейното ръководство?
 • Асоциацията на председателите на Общински съвети (НАПОС) е колективен орган и е много важна част от местното самоуправление. Член съм на УС от началото на мандата ми като председател на местния парламент във Велико Търново. Обсъждаме както синдикални, така и по-глобални теми, свързани с местното самоуправление. Участваме в изработването на проектозакони. Асоциацията бележи все по- сериозно развитие. Не мога да не отбележа приноса на нейния председател Красимира Германова и на заместника й Емил Христов, който вече е и зам.- председател на Народното събрание. В негово лице имаме лоби в парламента и чуваемост на нашите проблеми.
 • Какви са основните трудности в работата на Общинските съвети?
 • Проблемите са разностранни по места. Съветниците всекидневно общуват с избирателите си. Често пъти председателите на местни парламенти влизат в конфликти с общинските администрации. Но нашата Асоциация и Сдружението на общините работят за това да няма напрежение, а да се работи в разбирателство. На всяко заседание на Асоциацията членовете споделят проблемите по места, казусите се обсъждат и се предприемат мерки за решаването им. Има държави, в които изобщо не съществуват общински съвети, но има и страни, в които този орган е на много високо ниво и с големи правомощия. Общинският съвет е много важно звено в местното самоуправление. Чрез съветниците гражданите могат пряко да поставят своите проблеми и предложения, които пък да бъдат поставени пред общинския кмет. За мен общинските съветници са местните омбуд- смани.
 • С какви важни решения на местния парламент в старата столица, взети под ваше ръководство, се гордеете?
 • От началото на мандата ми до момента от Общинския съвет във Велико Търново са приети над 1000 решения. Моето желание е да има по- голяма публичност на работата на местния парламент. Първото нещо, което предприех, е да променя правилника и като председател регулярно да провеждам приемни. Освен ежемесечните, така и по места – в квартали, в по-малките селища. Така с колегите чуваме проблемите на повече хора и ги поставяме пред общинското ръководство за решаване. Основното, към което се стремя, е в Общинския съвет да има политика, но не и политиканстване. Често влизам в спор с опозицията кое е политика и кое политиканстване, защото гражданите са ни избрали да вършим работа чрез политика, но не и чрез политиканстване. Още от първите месеци въведох директно видеоизлъчване на сесиите и използване на системата за електронно гласуване.
 • Търновци имат възможност да се изказват на заседанията. Как стана възможно това?
 • Наложен бе принцип на работа, който позволява гражданите последни да се запишат да участват в сесиите, след като се запознаят с материалите по отделните точки за обсъждане. Те се предоставят на съветниците в определен срок и една седмица преди заседанието се оповестяват публично, публикуват се и във фейсбук. Целта е местните жители да се информират и да упълномощят съветник, които да вземе отношение по даден въпрос или пък самите те да се изкажат и да бъдат чути. За съжаление, обаче гражданите не са много активни, а бих искал да са и по-критични. Като пример мога да дам общественото обсъждане на бюджета. След остри критики, че тази процедура се прави в работно време, обявихме бюджетната рамка във всички медии и социални мрежи, предвидихме достатъчно време, за да може всеки търновец да се запознае с данните и в крайна сметка на обсъждането в залата присъстваха само четирима души.
 • Често гневни граждани винят за неуредиците в града общинската управа. Какви усилия полагате тези упреци да стават все по-малко?
 • Наскоро направих среща с членовете на обществената група „Дивотия до шия" във фейсбук, които са най-големите критикари във Велико Търново. Исках да чуя техните искания. Оказа се, че сред тях има много интелигентни и мислещи хора и дадоха изключително интересни идеи. Част от тях са реални и могат да се постигнат, други могат да се реализират с активното им съдействие, а трети не могат да се случат, защото законовите разпоредби не позволяват. Исканията им касаят предимно инфраструктури и проблеми, недостатъчни места за паркиране, преорга- низиране на транспорта на града. Големият проблем на Велико Търново е, че особено по време на празници стават огромни задръствания, струпват се много български и чужди туристи. Спират неправилно, репатриращият автомобил ги вдига, те се сърдят, уронва се престижа на града…
 • Гражданите какво предлагат?
 • Самите участници в групата предложиха в такива дни да влизат в ролята на доброволци и да се включват в организацията на движението като ориентират гостите на старата столица къде могат да оставят колите си. Тези социални групи са част от съвременното гражданско общество. В Москва се използват по много хитър начин. Участниците в тези групи са като инспектори, които фиксират проблема, алармират администрацията със снимка, а управата трябва много бързо да реагира. Така се спестява административен капацитет, а гражданите са доволни, защото на техния сигнал е последвала ответно действие.
 • Как работите с кмета на Търново?
 • С кмета Даниел Панов обсъждаме нещо интересно – как да се изработи интерактивна карта, на която жителите да посочват къде в града липсва осветление, на коя улица има разбит участък. На картата ще има легенда и с различни цветове ще се информира по електронен път – ако свети червено, ще означава наличие на проблем, ако е жълто – значи тече ремонт, а ако е зелено – всичко е в изрядност. Това е моя стара идея и мисля, че скоро ще бъде реализирана. И когато се впрегне цялата тази гражданска активност, градът ще стане още по-добро място за живеене. Важното е местните жители да са щастливи. Щастието е здраве, усмихнати хора, по-малко шум, чистота, експедитивни административни услуги.
 • Стигат ли правомощията на местната власт, за да реагира на всички сигнали и да се справи с възникналите проблеми?
 • Не мога да не призная, че има проблеми с децентрализацията. Кметовете трудно могат да реагират например при шум. Ако има оплакване от граждани, че им се нарушава спокойствието, за да се въдвори ред, трябва да се извикат инспектори от здравната инспекция, които да замерят нивото на шума. Но за да стане това пък трябва да се яви и полицай, за да може да изиска документите на нарушителите и се получава страшно сложна и тромава процедура. Това означава, че общинските власти трябва да са с повече правомощия, защото са най-близо до хората. Действията и решенията на Общинските съвети се съблюдават стриктно и напоследък са обект на контрол и от прокуратурата по Закона за надзора. И съм много доволен от това.
 • Вие лично активирате търновската общественост с различни инициативи. Споделете някои от тях.
 • За пореден път се убедих, че в България две неща са много слабо представени – добротворството и доброволчеството. Доброволството е важна част в едно съвременно гражданско общество. Сигурен съм, че във Велико Търново има много доброволци и ние трябва да сме по-активни спрямо тях, да работим съвместно и да постигаме по-добри резултати. Същото се отнася и за добротворчеството. В края на миналата година организирахме концерт на деца и младежи в помощ на три болни деца от града, а от проявата се събраха около 9000 лева.
 • Какво е според вас „Умен град" и Велико Търново има ли потенциал да стане такъв?
 • „Умен град" е мобилност, икономика, околна среда, управление на начина живот и хора. Има градове, в които са раздадени чипове на възрастни лица и инвалиди и когато стигнат до светофара, той светва зелено. В София вече има кръстовища, които отчитат четири коли и на петия автомобил устройството започва да отброява една минута, за да не стават задръствания и след това светва зелено. В Израел пък, например в парковете има камери и ако злосторник започне да троши, се чува глас: „Не чупи! Ние идваме!". Първо се получава респект от това предупреждение, а веднага след това пристигат и органите на реда. Така новите технологии трябва да масово да бъдат внедрявани и да работят в интерес на гражданите.
 • Има ли инвеститорски апетити към община Велико Търново?
 • Със строителството на Автомагистрала „Хемус" и на високоскоростния път „Русе – Велико Търново", старата столица ще се превърне в център на Северна България. Инвеститорите ги интересуват две неща – добра инфраструктура и работна ръка. Ако решим въпроса с двете важни трасета и при условие, че Велико Търново е само на 140 км от Букурещ, на по 220 км от София и от Варна, това е огромно предимство. Имаме най-голямата международна жп гара извън София, международно летище в Горна Оряховица, речен транспорт и ферибот по Дунав и това са изключителни дадености. Освен това подготвени кадри излизат от трите висши учебни заведения във Великотърновска област – ВТУ„Св. св. Кирил и Методий", Военния университет и Стопанската академия в Свищов, а също и от колежите. Ако дойдат повече инвеститори, конкуренцията между тях ще се увеличи. Това ще привлече повече висококвалифицирани кадри не само от региона, но и от други градове. Гурбетчии ще започнат да се завръщат у дома си. А щом има по- високи заплати, започва да се развива културата, да се пълнят театрите, да живва частното здравеопазване. Това води до повишаване на стандарта и до качествени промени в живота на хората. Затова и ние като общинска власт имаме отговорната роля да сме макси- мално отворени към инвеститорите и да им осигурим необходимите условия за дейност, но не за сметка на гражданите. Най-важно е здравето на хората, защото и моите деца и приятели живеят в този град и не бих искал да подложа и тях, и цялото население на риск.
 • Кой е най-големият инвеститор в региона сега?
 • Най-големият инвеститор към момента във Велико Търново е„Кроно- шпан", който строи голям дървообработващ завод. Това ще доведе до отваряне на друго голямо мебелно предприятие. Ще бъдат разкрити и съпътстващи дейности. Но съм предупредил предприемачите да изградят защитни филтри, които да гарантират екологично чисто производство. В противен случай търновци и аз самият ще се изправим пред портала на завода и ще се опълчим срещу вредното производство. Бизнесът трябва да е наясно, че гражданите ще стават все по-активни и взискателни.
 • Как работите с младите хора от общината?
 • Заедно работим отлично. Самият аз съм докторант и съм се убедил, че те генерират много свежи идеи. Наскоро с кмета Даниел Панов имахме среща с инициатори за създаване на музей на Колю Фичето в старопрестолнината. Прегърнахме тази идея, защото прочутият майстор има право на признание от цялата търновска общественост. Негово наследство от обекти освен в старата столица има в Дряново, в Ловеч. За мен този велик българин е недооценен. Обсъжда се къде ще се помещава музея, а ентусиастите уверяват, че до есента ще го има.
 • Какво е належащо да се направи за подобряване облика на Велико Търново?
 • Много е важно да се реализира проекта с крайбрежната зона на Янтра, както и да се ремонтира пътя до древ- норимския град Никополис ад Иструм. В момента туристите трудно стигат до археологическия резерват, известен още като Българския Помпей, защото пътното трасе наподобява лунен пейзаж. Ако се развие тази дестинация, тя би привлякла много румънски туристи, както и американци, които пристигат у нас с круизни кораби по Дунав. Като има повече обекти за разглеждане, това гарантира, че посетителите ще остават по-дълго време на територията на Община Велико Търново, а приходите от това ще доведат до икономически ръст.Важно е да бъде облагородена крайбрежната ивица на Янтра и това ще е интересно място, както за външни посетители, така и за отдих на търновци. Районът ще е още една перла на града с пешеходни и велоалеи, реката ще е плавателна, ще има различни атракции, художници ще творят на открито. За мен е болна тема, защото съм велосипедист и в града няма къде да карам колело, защото ландшафта не го позволява. Освен това инициативен комитет се е захванал да реализира проект за изграждане на закрит мост над реката, който да свързва живоп йената улица „Гурко" с местността Боруна с Градската художествена галерия „Борис Денев". Това пък е подходът към парка на хълма „Света гора", който се превърна в любимо място за отмора на великотърновци.
 •  


Отразяване в пресата на 10 годишния юбилей на НАПОС-РБ

sekretar

sekretar

sekretar

sekretar

Mezdra21Vek

Mezdra21Vek

Region

Region

Slovo

Slovo

Kambana

Kambana


Красимира Германова е новият председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в РБългария

predsedatelПредседателят на Общински съвет- Созопол Красимира Германова бе избрана с мнозинство за председател на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Това стана по време на провелото се Десето Общо събрание на асоциацията, което бе проведено в края на миналата седмица в Пловдив. Красимира Германова е председател на Общинския съвет в Созопол втори мандат и е един от най- активните членове на НАПОС.Колегите й са впечатлени от досегашната й работа в Асоциацията и от авторитета й като председател на Общинския съвет в Созопол. Активността  и отличната й работа  бяха оценени от останалите председатели на общински съвети в страната, членове на НАПОС, които й гласуваха доверие като я избраха за председател на асоциацията.”Това е успех не само за мен,но и за общинския съвет в Созопол. Това е и голям успех за Созопол, защото председателството на тази авторитетна асоциация е отговорност за мен и комплимент за града”- заяви Красимира Германова часове след като  приключи гласуването.
Основните цели на Асоциацията на председателите на Общински съвети в Република България са сътрудничество и посредничество между Общинските съвети в работата им през мандата. „Друга важна цел е повишаване на знанията, уменията на общинските съветници и председателите, което би довело до по-добрата работа на Общинските съвети с оглед по-силно насочено към гражданите местно самоуправление. Цел на асоциацията е разширяването и обогатяването на общественото разбиране за ролята на самите общински съвети, тъй като обществеността  не е добре запозната с тяхната роля и място в местното самоуправление. Важна цел, която се стремим да постигаме в асоциацията, е защитаване правата, статута, интересите на самите общински съветници и председателите,а също и изучаването, разпространяването на българския и чуждестранния опит, защото все пак сме млада държава в областта на местното самоуправление като общински съвети и в този смисъл е хубаво да се учим от чуждестранния опит и се стремим да вземем най-доброто от него”, обясни Красимира Германова
Проблемите в българските общински съвети са много и разнородни, зависят от много неща”, обясни тя. Един от тях е различната политическа принадлежност на общинските съветници, т.е. много сериозно в Общинските съвети на България се пренася политическата обстановка от изборите и в следващите няколко години по време на работата на Общинските съвети. Понякога нещата там се решават не толкова от гледна точка на положителното за дадената община, а от гледна точка на това какъв е бил резултатът от изборите и доколко примерно Общинският съвет е с кмета или доколко представителството на една партия е по-голямо от друго в Общинския съвет. Друг голям проблем е, че една голяма част от данъците се разпределят за държавата, в порядъка едва на около 3-4% от всички данъци влизат в общините. Това създава  голям проблем, както за кметовете, така и за самите общински съвети, по повод това как да бъдат разпределени и малкото приходи за покриване на големите разходи.Трябва да се върви активно към децентрализация както на властта, така и на приходите и приоритетното им ползване.


Красимира Германова, председател на УС на Асоциация на председателите на Общински съвети: Ще работя за доброто име на Созопол

Г-жо Германова, освен председателят на Общинският съвет в Созопол, от няколко дни заемате и нов, отговорен пост. Как се стига до него?
–  Бях избрана за председател на УС на Националната асоциация на Общински съвети в България по време на Общо събрание на Асоциацията. То се проведе на 22 март в Пловдив и премина при голям интерес – присъстваха над 140 председатели на Общински съвети от цялата страна. Основните задачи на тази среща бяха приемане отчета за работа на УС на Националната асоциация за предния мандат от 2008 до 2012 година, отчет за дейността на контролния съвет, както и този за бюджета. След като бяха обсъдени тези точки от дневния ред, по устав на Националната асоциация се избра първо управителен съвет, който избира своя председател. От присъстващите бяха избрани 25 члена, от които бях предложена и единодушно подкрепена за председател на Асоциацията. За мен това е голяма чест и оказана подкрепа, тъй като бях  предложена от предишния мандат на УС. На всеки четири години в края на всеки мандат НАПОС избира своя нов управителен съвет и председател и са действащи до края на мандата. В момента подадени заявления за членство и приети са 178 председатели на Общински съвети, като са включени председатели и на големи общини и на по-малки
-  Как бъдещата ви работата като председател на УС на Националната асоциация ще се отрази на развитието на община Созопол?
–  Макар и индиректно, това е една позитивна реклама за града и общината, ще ни бъде само от полза. Каквото и да говорим, туризмът е основният поминък в тази част на България и като председател бих направила всичко, за да се говори за Созопол навсякъде из страната. Всичките ми усилия са насочени към развитието му и доброто име.
-   Какви са основните цели на Асоциацията и какво ви предстои като задачи в следващите месеци?
–  В края на април-началото на май ще се проведе следващото заседание на Управителния съвет. Идеята ми е да бъдем домакини и то да се състои в Созопол. Работата на Асоциацията е насочена към проблемите на общинските съвети в страната, важни законодателни промени, които можем да предложим след обсъждане. Друга важна цел е повишаване на знанията, уменията на общинските съветници и председателите, което би довело до по-добрата работа между гражданите и местно самоуправление. Ще се стремим да защитаваме адекватно правата и интересите на самите общински съветници и председателите.
Как ще съчетавате тази динамична работа с поста си на председател на Общински съвет – Созопол?
-  Не се плаша от много работа и задължения. Приемам всичко това като поредното предизвикателство в живота и трупане на ценен опит. След няколко месеца работа и на двете позиции, ще мога да дам по-конкретен отговор на въпроса как ще постигна баланс. Но всичко, което е добро за Созопол, ще продължава да е приоритет в работата ми.


Даниела Русева е избрана за почетен член на Националната асоциация на председателите на общински съвети

Публикувано на 25 март 2012, http://grada.bg

Пламен ГЕОРГИЕВ

 

В Пловдив се състоя десетото общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети. По време на събранието бе прието предложението на управителния съвет на асоциацията Даниела Русева, която два мандата бе председател на общинския съвет в Шумен, да бъде избрана за почетен член на организацията.

Новоизбраният председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети Красимира Германова (вляво) връчва почетния плакет на Даниела Русева. Снимка Личен архив

Новоизбраният председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети Красимира Германова (вляво) връчва почетния плакет на Даниела Русева. Снимка Личен архив

Удостояването на г-жа Русева с почетно членство е за нейния принос за развитието на националната асоциация, идеите й, които са спомогнали за укрепване на организацията и за законови промени, международните контакти, осъществени  с нейно съдействие. Припомняме, че през изминалите четири години Даниела Русева бе заместник-председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети.

„Приемам решението на общото събрание за удостояването ми със званието „Почетен член на Националната асоциация на председателите на общински съвети” като висока чест не само за мен, но и за града ни. Благодаря много на колегите ми председатели на общински съвети, с които заедно чрез съвместната ни работа постигнахме много за издигане на ролята местните органи на законодателна власт, както и за част от законовите промени, отнасящи се до местното самоуправление”, сподели вчера Даниела Русева.


НАПОС-РБ в печата …

ИНФОРМАЦИЯ

за Общото събрание на НАПОС-РБ в информационния бюлетин "СЕКРЕТАР" на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България


Даниела Русева участва в среща с Венецианската комисия

Публикувано на 15 май 2011, http://grada.bg/

По покана на Националното сдружение на общините в Република България председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева участва в среща в края на миналата седмица с Венецианската комисия за демокрация чрез право. Експерти на Венецианската комисия бяха на посещение в България, за да преценят  дали новоприетия Изборен кодекс е в съответствие с основните демократични принципи, възприети от Съвета на Европа. Комисията е изработила свой Кодекс за добрата практика при избори, който представлява стандарти и препоръки за добри изборни практики. Русева запозна представителите на Венецианската комисия с  позицията, приета от Управителния съвет на  Националното сдружение на председателите на общински съвети за новия Изборен кодекс.
Сдружението приветства идеята за кодификация на цялата законова материя, отнасяща се до изборите. От друга страна обаче, що се касае до местните избори, изразяваме несъгласието си с четири уредби на закона: първата се отнася до съкращаването на броя на общинските съветници с 20%. Преди броени дни, Конституционният съд се произнесе по този въпрос, като обяви тази норма за противоконституционна.  Управителният съвет на  председателите на общински съвети е удовлетворен от идентичното наше становище и това на Конституционния съд по този въпрос. Другата уредба на новия Изборен кодекс, с която не сме съгласни, е законовото ограничаване на броя на заместник- кметовете. По този въпрос също Конституционният съд се произнесе, като отмени тази разпоредба, като противоречаща на Конституцията. Третият въпрос, за който изразихме несъгласието си, е  предвиденото законово ограничение в Изборния кодекс, жителите на населените места, които са до 350 човека да не могат да избират своите кметове. Става въпрос за над 1000 населени места в България. Считаме, че тази разпоредба лишава множество хора от правото им на свободен избор. По този въпрос, Конституционният съд не намира противоречие с Конституцията и не отменя тази норма, но в мотивите си съдът посочва, че държи да подчертае,че тази разпоредба намалява възможността гражданите пряко да избират  местните управници, т. е. намалява се демократичната легитимност на местното управление. Четвъртият въпрос по който не сме съгласни с Изборния кодекс, е изборът на районните кметове в трите най- големи града на България да бъде от общинските съвети, а не пряко от населението. Считаме, че хората трябва сами да избират своя кмет, който е най-близко до тях”, коментира за „Шуменска заря” Даниела Русева.
Очаква се Венецианската комисия да се произнесе по демократичността на разпоредбите на новия Изборен кодекс през месец юни. От националното сдружение на общините предложиха също да има преференции в листата за общински съветници при нисък праг. Това ще даде възможност не  партийните централи, а гражданите да подреждат листата за съветници чрез своя вот.
ШЗ


Сред най-тежките ни решения са тези за закриване на училища!“

Публикувано на 24 февруари 2011 , в-к "Шуменска заря"

Надежда НЕДЕЛЧЕВА, председател на общинския съвет в Каспичан:

- Г-жо Неделчева, как премина последното сесийно заседание на общинския съвет в Каспичан?
– В дневния ред на това заседание бяха включени много важни и ключови за годината материали, като приемането на отчета на бюджета на общината за 2010 г. и новият бюджет за 2011 г., в това число разчетите за капиталовите разходи; промяна на предназначението на общински имоти и приемане на оценка и решение за тяхната продажба; даване на съгласие за закриване на две начални училища от община Каспичан и много други. Разгорещените дебати от заседанията на постоянните комисии към общинския съвет се пренесоха и в сесийното заседание, което премина при особено голям интерес и от страна на гражданите.
- Какви са параметрите на бюджет 2011 за община Каспичан?
– Бюджетът на община Каспичан за 2011 г. възлиза на 5 004 024 лв., в това число приходи за държавни дейности – 3 008 044 лв., и за местни дейности – 1 995 980 лв. Въпреки че и през тази година се запазиха размерите на всички данъци и такси, а размерът на новия туристически данък бе определен на минималните нива: 0.20 лв. за І и ІІ категория, 0.30 лв. за ІІІ и 0.40 лв. за ІV и V категория средства за настаняване, от общинската администрация очакват повишаване на местните приходи на база предприетите мерки за оптимизиране събираемостта на приходите от местни данъци и такси, от наеми, както и събиране на недоборите от минали години. Разходната част на бюджета пък включва разходи за делегирани от държавата дейности – 3 008 044 лв., за местни дейности – 1 876 369 лв., и дофинансиране – 119 611 лв., като най-голям дял, разбира се, заема функция „Образование“ с бюджет 1 681 019 лв.
- Как изглежда годишната ви програма за капиталови разходи?
– Що се отнася до разчета за финансиране на капиталовите разходи, на база приетата през месец януари 2011 г.  доста амбициозна Годишна програма за разпореждане с общинското имущество, същата възлиза на 553 698 лв., което е почти двойно спрямо миналата година – 235 253 лв. Сред обектите, включени в нея, са основен ремонт на ул. „Девети май“ в с. Каспичан за 86 800 лв. и на ул. „Вапцаров“ в гр. Каспичан за 51 920 лв., съфинансиране по проект „Красива България“ за ремонт на поликлиниката в гр. Каспичан за 108 000 лв., закупуване на автобус с платформа за инвалидни колички за Дневния център за хора с увреждания в с. Кюлевча за 90 000 лв., изграждане на съоръжения срещу наводненията в гр. Плиска за 38 000 лв. и още много други. Освен това са предвидени средства и за текущи ремонти, извън капиталовата програма, в размер над 120 000 лв.
- Стана ясно, че сте закрили и две училища в общината.
– Сред най-тежките решения, които един общински съвет понякога трябва да приеме, са тези за закриването на училища. Разпространено мнение е, че със закриването на едно училище умира и самото населено място. Само, че жестоката истина е, че децата намаляват с всяка изминала година и дори няма перспектива в близките 5-10 години тази тенденция да се промени. Ние, в общинския съвет в Каспичан, дълго отлагахме приемането на това решение, въпреки че и в предходни години ни бе предлагано закриването на началните училища „Свети Климент Охридски“ в с. Златна нива и „Васил Левски“ в с. Косово. Упорито отлагахме въпроса във времето, като залагахме във всеки бюджет дофинансирането на маломерните паралелки в тях, но тази година в Златна нива останаха 15 деца, а в Косово – 21, и от Регионалния инспекторат по образованието в Шумен ни дадоха ясно да разберем, че ако и тази година това продължи, те няма да дадат разрешение за функционирането на тези училища в началото на следващата учебна година. Затова решихме да се възползваме от Националната програма за оптимизация на училищната мрежа, която отпуска средства като компенсация при приети от общинския съвет решения за закриване на училища, отколкото същите да бъдат закрити от инспектората и за това община Каспичан да не получи нито лев.
- Как ще коментирате решението за продажба на земи?
– Както вече казах, на януарската сесия общинският съвет в Каспичан прие доста амбициозна Годишна програма за разпореждане с общинското имущество. В нея бе включена и продажбата на земеделска земя от общинския поземлен фонд, срещу която се очакват приходи в размер на около 300 000 лева. Тези средства намериха своето отражение и в капиталовата програма на община Каспичан за 2011 г., като срещу нея бяха заложени конкретни капиталови разходи. В изпълнение на това кметът на общината внесе предложения за промяна начина на трайно ползване на предназначените за продажба земеделски имоти, както и за приемане на решение за продажбата им. Тъй като основната част от имотите досега бяха със статут на пасища и мери, бе необходимо да им се промени предназначението, т. е. да станат селскостопански територии, предназначени за отглеждане на селскостопански култури. В това съветниците не видяха нищо лошо, още повече, че няма смисъл да се поддържат стотици, да не кажа хиляди декари в пасища, особено ако земята е под тях е продуктивна, както в нашия случай. Малко странно звучи пасище върху ІІІ категория земя. Освен това стопаните, отглеждащи животни на територията на общината, също намаляват, а ние сме предвидили за тях пасища над нормативно изискващия се размер. По-разгорещен бе дебатът преди приемането на решението за продажбата на същите, тъй като за първи път се предлагат толкова декари наведнъж. Хората в засегнатите населени места – Златна нива и Върбяне, както и кметовете на двете села, бяха силно притеснени най-вече как ще се отрази това на достъпа им до останалите пасища и до нивите им. Бяха им дадени гаранции от страна на общинската администрация, че ще бъдат предвидени достатъчно възможности за това.
- Напоследък се активизира сътрудничеството между съседните общини Каспичан и Нови пазар. Какво бихте допълнила за това?
– В последно време се оформи една добра традиция на съвместни проекти с община Нови пазар. Какво имам предвид? На тази сесия бяха взети две важни и за двете общини решения, а именно приехме решение за участието ни в Сдружение за изграждане на приют за безстопанствени кучета, който се предвижда да се изгради на територията на община Нови пазар, а да обслужва и общините Каспичан, Никола Козлево и Каолиново, като всяка от тях поеме пропорционална на населението си тежест по изграждането и издръжката му. Ние вече заложихме 10 674 лв. в капиталовата програма за 2011 г. за финансиране проектирането на приюта. Другият проект, по който съвместно работим от 2 години, е създаването на Местна инициативна група „Нови пазар – Каспичан“ по Програмата за развитие на селските райони. МИГ-ът вече е факт и предстои да кандидатства за финансиране пред аграрното министерство. Нещо повече – с оглед на очакващата се нужда от първоначални средства за реалното функциониране на МИГ-а към края на годината – и двата общински съвета в Каспичан и Нови пазар дадоха съгласие да се предвидят средства за подпомагането му в общинските бюджети, като конкретната сума ще се определи с последващо решение и ще бъде от резерва, предвиден за местни дейности.
Интервю на
Пламен ГЕОРГИЕВ


Иван Апостолов: Определянето на таван в цените за таксиметрови превози от Общинските съвети ще доведе до по-ясен регламент

10 февруари 2011 | 13:50 | Агенция „Фокус“

Смолян. Решението на парламента Общинските съвети да определят таван в цените на таксиметровите превози е добро и се приема от съветниците. Това каза пред радио „Фокус”-Смолян председателят на Националното сдружение на председателите на общински съвети в Република България адвокат Иван Апостолов. Според него с това решение се очертава по-ясен регламент за обществени услуги, каквито са превозът на пътници с таксиметрови автомобили. Апостолов изтъкна, че в големите градове и курорти има практики да се превозват пътници на къси разстояние на високи цени, които са обявени от шофьорите превозвачи. „Според мен Народното събрание с този закон определя регламент, за да може в една община да има една максимално допустима цена, за да може гражданите и туристите по-спокойно да се возят и да знаят, че няма как да бъдат превозени на цени, надхвърлящи представата им за нормални цени при нормални пазарни взаимоотношения”, изтъкна Апостолов. Освен това ще се даде и възможност за контрол върху недобросъвестните шофьори, които за щастие са по-малко от водачите, които работят точно и коректно спрямо клиентите, като се съобразяват с наложените от тях правила за цени. Законът, според адвокат Апостолов ще позволи да се отсеят добрите и съвестни таксита, от тези, които трупат печалба по друг начин, които вече няма да имат място като превозвачи. 

Иван Апостолов каза още, че цените ще се определят при диалог с таксиметровите фирми. „Винаги, когато е ставало дума за таксиметрова дейност, а тя подлежи и на други регламенти, сме се допитвали до тяхното мнение и становище. Така се е случвало при определяне на данъците, таксите, броят на такситата и местостоянските. Никога не сме взимали решение за такситата, без да потърсим становището им”, подчерта Апостолов. Според него още е рано за прогнозни цени и дали ще има недоволни превозвачи, но това ще стане ясно, след като се обсъдят различните тарифи.

Здравко БЕШЕНДЖИЕВ


Инж.Делян Дамяновски, председател на Общински съвет-Мездра пред Информационна агенция “Враца плюс” 


Делян Дамяновски е роден на 27 март 1954 г. в Мездра. Има висше образование- машинен инженер. Работил е в МЗ”Искър” в Мездра и в системата на Научно-техническите съюзи. В периода 1997-2003 г. е зам.директор на строителна фирма “Ритлите”-Мездра. 
Четири мандата е общински съветник, три мандата е председател на ОбС –Мездра. Член е на Управителния съвет и изп. директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/. 
В работата си ежедневно се стреми да издига авторитета на председателя на Общинския съвет, като един от двата стълба на местното самоуправление. 


Г-н Дамяновски, отмина една календарна година. Каква беше тя за общинския съвет в Мездра? 

- През изминалата 2010 година, Общинският съвет в Мездра винаги е работел, съгласно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация. В периода 1 януари-30 декември 2010 година са проведени 12 заседания и са взети 143 решения. Включените въпроси бяха от различни сфери на обществено-икономическия живот на общината. Анализът показва добра посещаемост на заседанията- отсъствия има само по уважителни причини. Постоянните комисии и председателството са провеждали редовни заседания. 

ОбС- Мездра прие и три програми- Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост и Общинска програма за закрила на детето 2009-2011 г.; Наредба за реда и разпореждане с имоти – спортни имоти, обекти и съоръжения; изменени са и допълнени 3 наредби. 
Приета е и Програма за развитие на читалищната дейност в община Мездра през 2011 година. 
През периода във всички тръжни комисии и комисии за избор на изпълнители на обществени поръчки са включвани общински съветници. 

По решение на ОбС за насърчаване на раждаемостта за 2010 година са изплатени помощи за 56 новородени деца на обща стойност- 18 600 лв. Поради финансовата криза, Общинският съвет спря отпускането на помощи за социални и здравни нужди. 
През март 2010 година по инициатива на ОбС-Мездра, с помощта на Европейската комисия в Брюксел и нейната програма TAIEX, на територията на общината се проведе обучителен семинар за възлагането на обществени поръчки в ЕС. В този практически форум участваха представители на общинските администрации от Северозападна България, представители на бизнеса и 11 общински съветници от Мездра. Отделни представители на ОбС от Мездра имат участия в национални форуми по местно самоуправление и др. 
Общинските съветници от Мездра са изключително отговорни хора и за 
годината няма провалени заседания. Мисля, че като цяло през 2010 година Общинския съвет в Мездра има една пълноценна и законосъобразна дейност. 

Общинският съвет в Мездра е твърде разнороден по състав- в него има представители на няколко политически формации. Какво събира членовете на един такъв “шарен” парламент? По кои въпроси имате консенсус? 

- Мездренският парламент е съставен от 21 общински съветници, издигнати от няколко политически партии и коалиции.

Един от въпросите, който обедини всички съветници е съдбата на общинската болница. По инициатива на ОбС проведохме две срещи с народни представители от врачански регион. Независимо от своите политически цветове- всички единодушно защитиха болницата. 

Отдаването на многофункционалната спортна зала в Мездра на концесия също единодушно бе гласувано. Спорове имаше само около срока на концесията и размера на годишната такса, която инвеститорът ще плаща на общината по време на експлоатацията на обекта.До предложението за концесия се стигна, след като окончателно стана ясно, че няма никакъв шанс спортната зала да бъде достроена нито с общински, нито с европейски пари. 
Дебати възникнаха относно предложението на Иван Аспарухов срокът на концесията да е 35 години. Някои искаха по-малък срок, тъй като след 35 години залата ще бъде амортизирана. Но все пак надделя аргумента, че ще спасим вложените досега средства и ако се реализира проекта, общината ще разполага с модерна зала. Довършването на залата и прилежащите територии ще струва на инвеститора около 20-30 млн.лв. 

Образованието е третата сфера, която обединява общинските съветници, с изключение на дребни разногласия. Единодушно общинските съветници гласуват и когато решаваме за участие на Община Мездра в различни проекти. 
Мога да обобщя с едно изречение- обединяват ни интересите на Община Мездра. 

А кое може да раздели парламентаристите на един малък град като Мездра? 

- Два са въпросите, които ни разделят- цените на имотите, които продава общината и изграждането на ветроенергиен парк в землището на село Горна Бешовица. 
Много се спори за цените на имотите. Болшинството от съветниците залага на цени, които са изготвени от лицензирани оценители. Ние смятаме, че в условията на икономическа криза тези цени са нормални. Други настояват за двойни цени, което пък отблъсква инвеститорите. По този начин остават непродадени имоти и в общинската хазна не влизат постъпления. 
Съветниците гласуваха разрешение на фирмата „Нови енергии“ да закупи близо 100 декара земя в землищата на Ребърково и Люти брод, върху които ще се строи малка ВЕЦ на цена хиляда лева за един декар. 

Другият спорен въпрос е този за ветроенергийния парк край Горна Бешовица. Този въпрос вече мога да го нарека “философски”, тъй като много се дебатира дали строежа на подобно съоръжение е инвестиция или не? 
Някои съветници не подкрепят тази инвестиция, като се мотивират, че в дългосрочен план /когато бъде завършено изграждането/, този парк няма да създаде много работни места. Но пък те не смятат, че докато се изгражда, там ще бъдат заети много хора и техника. Трябва да се има предвид, че подобно съоръжение се строи с години и през цялото това време там ще работят хора. 

Г-н Дамяновски, Вие сте член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Каква според Вас ще бъде 2011-та година за общините? 

Казано лаконично, 2011 година ще бъде катастрофална за българските общини. Защо? Защото Бюджет 2011 може да принуди десетки малки общини да изпаднат в неплатежоспособност и да обявят несъстоятелност. Бюджет 2011 е бюджет на изключителна мизерия и оцеляване на общините. За голямо съжаление, управляващите не се вслушват в предложенията на местната власт при изготвянето на най-важния финансов документ в държавата. 
Още в средата на миналата година стана ясно, че общините ще закъсат с местните дейности, след като бюджетите им за второто полугодие бяха орязани с 30%. Кметовете бяха принудени да въвеждат непопулярни мерки, като пускането в неплатен отпуск на служители, работа на намален работен ден, и най-лошото – да се откажат от част от планираните ремонти и благоустройства. За пример мога да дам нашата община Мездра. Досега ние сме работили на сто обекта за година, а през 2010-та, поради липса на пари сме направили козметични ремонти само на няколко детски градини, изкърпихме дупките по някои общински пътища и с това приключихме ремонтните дейности. А инфраструктурните обекти са най-важните в една община. 
Тези целенасочени пречки на управляващите спрямо местната власт в страната, могат да принудят някои от кметовете да подадат оставки, поради невъзможност да управляват. 

Интервю на Емилия РАЛЧЕВА 


Даниела Русева се срещна с проверяващи от Съвета на Европа

24.11.2010 , „Дарик” – Шумен

Председателят на общинския съвет в Шумен и областен председател на НДСВ в града Даниела Русева се е срещнала днес в София с проверяващите от Съвета на Европа Артур Перейра и Джон Сауенс, които осъществяват мониторинг по спазване от страна на българската държава на Европейската харта за местно самоуправление. Това съобщават от пресцентъра на община Шумен.

Като най-голям проблем за България представителите на българските общини са поставили забавената финансова децентрализация, което рефлектира върху усвояването на средства от еврофондовете и води до диспропорции в отделните региони.

Проверяващите са попитали има ли ангажимент за политическа децентрализация, както и дали възможността областните управители да спират решение на общинските съвети представлява намеса на държавата в работата на местните власти.

Поставен е бил въпросът за драстичното намаление на общинските бюджети по средата на годината с измененията на Закона за държавния бюджет както и запазването на същите нива на парите за общините в проекта на държавния бюджет за 2011 г.

Общините са се интересували за проекта за избирателен кодекс, съобразно който само населените места с над 500 жители ще могат да избират кметове, което се счита за недемократично. Поставен е бил и въпросът за намаляване на броя на общинските съветници с 20%, както и на липсата на възможност за избор на районни кметове в големите градове.

Проверките по спазването на Европейската харта за местно самоуправление ще продължат още два дни в Перник и Велико Търново.


Делян Дамяновски: Проблемът с орязания бюджет за следващата година касае всички общини

04 ноември 2010 | 19:09 | Агенция „Фокус“

Начало / Общини
Стара Загора. Проблемът с орязания бюджет за следващата година касае всички общини. Това каза за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС/ инж. Делян Дамяновски.
Стара Загора бе домакин днес на общо събрание на НАПОС.
„Не сме съгласни и смятаме, че общините се поставят в доста затруднено финансово състояние. Те и сега го имат, в момента общините са доста зле финансово”, каза той.
По думите му – така наречените местни дейности, които се упражняват, ще бъдат силно засегнати – детските градини, зимното почистване на пътищата, инвестиционните програми на общините за догодина, които са силно съкратени. Става въпрос за онези средства, с които се изграждат обекти на
територията на общините – тези дейности ще бъдат поставени в изключително сложна ситуация.
В момента в огромния брой от общините имаше съкращения за пореден път или пък служителите излизат от три до пет дни неплатен отпуск през месец.
Това нарушава естествения ритъм на работа на общинските администрации и влошава и обслужването на гражданите, каза той.
Инж. Дамяновски заяви, че през годините общинските администрации бяха сведени до минимум.
Според него – едва ли оттук нататък може нещо повече да се изстиска от общините като намаляване на персонала.
Оттук нататък, ако се съкращават хора, това означава нарушаване на административния капацитет на общините, който е изграден през годините.
Ние говорим за общините за кандидатстване по оперативните програми. Но за да кандидатстваме, трябва да има добре изградени и обучени екипи в общините. Когато тези хора излизат пет дни в неплатен отпуск или бъдат съкратени, или не си получават заплатата, те естествено ще избягат към частни фирми. Тогава общините с какво ще правят проекти, попита Дамяновски.


Даниела Русева: Като представители на България върху нас тежи отговорността да защитим държавата си

Председателят на Общински съвет Шумен Даниела Русева в Страсбург

Публикувано на 02.11.2010 , в. „Шуменска заря“

Госпожо Русева,в петък се завърнахте от 19 – та пленарна сесия на Конгреса на местните и регионални власти. Какви са впечатленията Ви?

Сесията бе първата от новия мандат на конгреса. Избрахме президент на конгреса, англичанинът Кийт Уитмор, който за моя радост е либерал – демократ. Изборът премина при силна конкуренция между него и представителя на Европейската народна партия , малтиеца Ян Микалев. Избрани бяха председатели на двете камари – Камарата на местните власти, на която аз съм член и Камарата на регионите. Избор бе направен и на представителите на постоянните комисии на конгреса, както и на ръководството на комисиите. Аз бях избрана като пълноправен член на две от трите постоянни комисии: комисията по мониторинг, която осъществява мониторинг по спазването на Европейската харта за местно самоуправление и комисията по текущи въпроси, свързани с работата на конгреса.

Предстои мониторинг на България. Ще се справим ли като държава с това предизвикателство?

Монитирингът по спазване на Европейската харта за местно самоуправление ще бъде осъществен на 24, 25 и 26 ноември. Проверяващите са трима – двама делегати на конгреса, които са членове на постоянната комисия по мониторинг – португалец и белгиец по националност и една представителка на секретариата на Съвета на Европа. Уточнихме подробно програмата им в България. Първата им среща ще бъде в София с нас – делегатите на конгреса. След това ще се срещнат с представителите на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Следва среща с кмета на София и с Министъра на регионалното развитие и благоустройството. На другия ден ще посетят община Перник. Там ще осъществят контакти и с кметове на по- малки общини. За третия ден има предложение да посетят Велико Търново, но то все още не е потвърдено. Има вероятност да изберат и друга община.

Може ли това да е Шумен?

През лятото, на заседание на Постоянната комисия по устойчиво развитие, от секретариата на Съвета на Европа ме попитаха директно коя община бих им предложила за осъществяване на мониторинг. Можех спокойно да предложа Шумен, но не го направих, защото това е нож с две остриета. От една страна, наистина са налице нарушения на Европейската харта за местно самоуправление, свързани най- вече с драстичното орязване на бюджетите на общините по средата на годината, което бе направено с изменение на Закона за държавния бюджет. Ако бяха дошли в Шумен, трябваше точно тук да станат известни тези, а и други нарушения. От друга страна, като представители на България, върху нас тежи отговорността да защитим държавата си. Първо, това трябва да стане пред комисията по мониторинг, където отговорността ще бъде изцяло моя и на колегата Георг Спартански от Плевен, като членове на тази комисия, след това, на пленарна сесия, пред всички делегати на конгреса, където също докладът се гласува и става част от официалната документация на Съвета на Европа. На последната сесия на конгреса, приемахме подобен мониторингов доклад за Русия. Докладът бе много критичен от гледна точка на наличие на сигнали за високо ниво на корупция в местните власти на Русия и липса на адекватно законодателство за справяне с този проблем. Колегите- делегати от Русия бяха изправени пред ситуацията, при остри дебати и дискусии да защитават страната си.

Вместо да предложа Шумен, предпочетох да се обадя в Националното сдружение на Общините и да поставя въпроса пред Управителния съвет на сдружението. Това счетох за най- коректно. От там са избрали Перник и евентуално Велико Търново. Но проверяващите от конгреса имат свободата да изберат и друга община.

Комплимент за Шумен е фактът, че точно представител на нашата община във Ваше лице, защитава позицията на България пред Съвета на Европа. Пожелавам Ви успех!

Благодаря! Искренно се надявам да се справя и с това предизвикателство.


Надежда НЕДЕЛЧЕВА:“Съкращаването на бюджетите на общините нарушава Европейската харта…“

Публикувано на 20 юли 2010/ В-к Шуменска заря ( http://grada.bg )

„Съкращаването на бюджетите на общините в средата на годината нарушава Европейската харта за местното самоуправление!“

Надежда НЕДЕЛЧЕВА, председател на общинския съвет в Каспичан и член на управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България:
- Г-жо Неделчева, какви бяха основните теми на състоялото се редовно заседание на управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) в Република България?
- В дневния ред на заседанието бяха включени следните теми: предвижданата актуализация на общинските бюджети; състоянието на общинските болници и проблемите, свързани с въвеждането на областните здравни карти; проектът за изменение и допълнение на Закона за предотвратяване и разкриване на канфликта на интереси; насрочване на общото събрание на НАПОС за 2010 г. и други.
- Каква е позицията на председателите във връзка с предвижданото намаление на държавните субсидии за общините?
- Позицията на НАПОС е, че предвижданото съкращаване на бюджетите на общините в средата на годината с около 15 на сто на годишна база е недопустимо и ще се окаже непосилно за някои по-малки и по-бедни общини. Още повече, че с това се нарушават член 9, точка 1 и точка 7 от Европейската харта за местното самоуправление, която България е ратифицирала със закон още през 1995 г. На заседанието бе обсъдено дали да бъде подадена жалба до Бюрото към Съвета на Европа или да сезираме отново Министерския съвет, Народното събрание, президента на републиката и омбудсмана.
- Състоянието на общинските болници е, меко казано – тревожно, а бъдещето им – неясно.
- Да, така е. Общините имат готовност за обсъждане и приемане на варианти за преструктуриране на своите лечебни заведения, но при ясни правила и законови гаранции за достъпа на гражданите до здравните услуги. Ние не сме съгласни с въвеждането на делегираните бюджети в системата на здравеопазването и със създаването на изкуствени критерии за съществуването на болниците и отделенията в тях. Не приемаме формалния подход за извършване на такава важна реформа, изключително кратките срокове за извършването й, както и липсата на достатъчно информация, когато бъдещето на общинските болници е поставено на карта и за част от тях е отредено да се превърнат в болници за долекуване или хосписи.
- А какви са подготвяните промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси?
- Предвижда се създаване на комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси като орган, избран от Народното събрание, което според нас ограничава суверенитета на органите на местната власт, предоставен с Конституцията и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Предвидените правомощия на комисията към Народното събрание изземват правомощията на органите, създадени от местната власт. Ние ще бъдем само регистратори на информация, без да имаме реални правомощия по установяването на конфликт на интереси. Изключително неприемлиево е и предвиденото изменение, според което конфликт на интереси да се установява и по анонимен сигнал. Това не само противоречи на европейските норми, но в местни условия може да доведе до множество проверки, целенасочено предизвикани от лица с нездрави материали и други интереси против лица, заемащи публични длъжности. НАПОС е за запазване на досегашното статукво по установяване конфликта на интереси, залегнато в закона.
Интервю на
Пламен ГЕОРГИЕВ


Инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Национална асоциация на председателите на общински съвети, пред Агенция “Фокус”.

30 юни 2010 | 11:16 | Агенция „Фокус“

Инж. Делян Дамяновски: Около 500 000 евро са необходими за българско средно училище в Тирана

Фокус: Г-н Дамяновски, докъде стигна идеята за основаване на фондация „Земляци”, която да събере средства за българско училище в Тирана?

Делян Дамяновски: Още на първата среща с българи от Албания – Хаджи Пируши, председател на дружеството „Просперитет” – Голо бърдо преди близо четири години беше поставен въпросът за това, че в Албания има не малко хора, които говорят български език и са от български произход. Те спазват българските обичаи, но през последните години на демокрацията селата им силно се обезлюдяват. Те отиват в големите градове, където се смесват с албанското население и започват да губят езика си, обичаите си. Те са безписмени и не могат да четат на български език. Самите те поставят въпроса, че за да се запазят като народност и български дух, трябва изграждане на българско средно училище в Тирана.

През 2007 година 15 председатели на общински съвети от цялата страна посетихме по покана на „Просперитет” – Голо бърдо най-големия район, в който живеят българи, запознахме се на място с тези прекрасни хора и там отново беше поставен въпросът за изграждане на такова училище. В България има Национална асоциация на председателите на общински съвети, на която аз съм изпълнителен директор, която през тези години поддържа тезата за изграждане на българско училище в Тирана. Трябваше ни дълго време в разговори с държавните институции, за да разберем, че единствената възможност за осъществяване на тази цел е да бъде основана фондация, която да събере финансовите средства за построяване на такова училище.

Фокус: Колко пари трябват за такова училище?

Делян Дамяновски: За едно такова училище, по предварителни разчети, ще трябват около 500 000 евро. Това е за закупуване на земята, изграждане на самото училище, оборудването му като учебна сграда. Предполага се, че в него могат да учат около 300 – 350 деца и то не само от български произход, но и от албански, които имат желание да изучават български език и да влязат след това в български университети.

В Албания вече има изградени училища на други държави. Нашата делегация видя гръцкото училище в Тирана, изградено със средства на гръцката държава. Има над десет турски училища. По твърдения на наши сънародници от там – има изградено влашко училище. Такива училища има и само нашите на този етап са забравени.

Фокус: Има ли македонска пропаганда сред българите в Албания?

Делян Дамяновски: Има много силна македонска пропаганда. Има изключителна ревност към нашето присъствие и към хората, които се определят като българи. За съжаление мога да отбележа, че македонската пропаганда е по-силна и по-агресивна, отколкото нашето българско присъствие в Албания.

Фокус: Защо училището трябва да бъде в Тирана?

Делян Дамяновски: В Тирана е една от най-голямата българска общност в Албания. Там има цял квартал, който е населен с българи от Голо Бърдо. Трите района, в които българите живеят в Албания, са Голо Бърдо, Гора на границата с Косово, района на Преспа. Тези райони, поради икономическата ситуация през последните години силно се обезлюдяват и хората отиват към големите градове Тирана, Дуръс, където също има голяма българска общност. Между Тирана и Дуръс са 40 км, общността в Тирана е много голяма и там има цял квартал, изграден от българи от Голо Бърдо.

Фокус: Ваши колеги от кои други български общини са ангажирани с тази кауза?

Делян Дамяновски: Като съучредители на Фондация „Земляци” съгласие дадоха бивши и настоящи председатели на общински съвети – от Сливен, от Летница, от Велико Търново, от Пирдоп, от Шумен. Има редица общини, които подкрепят тази идея. Подкрепи ни председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и неговият заместник Костадин Костадинов ще бъде също във фондацията. Идеята я обявихме май месец. Имахме договорка с предишния председател на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, че представител на ДАБЧ ще се включи във фондацията, най-вероятно до края на следващата седмица, ние ще проведем среща с новия председател, за да видим – агенцията ще устои ли на думата си да предложи такъв човек за член на фондацията. Искаме всичко да бъде абсолютно прозрачно и да бъде с подкрепата на официалните органи в България. Направихме среща с министър Божидар Димитров по този въпрос. След това веднага ще внесем документи за регистрация в съда. Предполагам, че до края на месец юли тя ще бъде факт.

Фокус: Само българско училище в Тирана ли е сред целите на бъдещата фондация?

Делян Дамяновски: Основен приоритет ще бъде събирането на средства за изграждането на българско училище в Тирана. Но ние няма да затваряме фондацията в тази тясна цел, а ще работим за подпомагането на всички българи в чужбина и по-специално – на българи, които живеят от години там, а не са нови емигранти. Такива са българите в Западните покрайнини, българите в Македония, българите в Албания.

Фокус: С кого от българите поддържате връзка в Албания?

Делян Дамяновски: Поддържаме връзка с българите, които членуват в дружество „Просперитет” – Голо Бърдо. Това е едно от двете дружества на българите в Албания; другото е „Иван Вазов”. Поддържаме връзка с председателя на дружеството Хаджи Пируши, г-н Арбен Соколи, който е в Управителния съвет на дружеството и председател на българите от Кукъска Гора.

Денка КАЦАРСКА


Даниела РУСЕВА:“Обмисляме варианта дали да подадем жалба в Съвета на Европа за орязаните средства“

Публикувано на 16 юни 2010 / В-к „Шуменска заря“ ( http://grada.bg )

Председателят на шуменския общински съвет Даниела Русева, която е и заместник-председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и председателят на местния парламент в Каспичан Надежда Неделчева бяха включени в българска делегация, която бе на работно посещение в няколко европейски държави от 31 май до 10 юни 2010 г.

- Г-жо Русева, какви срещи проведохте по време на работното посещение в няколко европейски държави, членки на ЕС?

- Бяхме на работно посещение в няколко държави, членки на Европейския съюз – Словения, Австрия, Франция, Германия и Белгия. В Словения осъществихме срещата в кметството на град Любляна лично с кмета Зоран Янкович в присъствието на посланика на Република България г-н Филип Боков, който ни съдейства за провеждането на разговорите. Посрещна ни лично кметът Зоран Янкович, който ни обясни какви проекти реализира общината в Любляна. Оказа се, че там работят едновременно по 400 проекта.Направи ни впечатление изключителната любов към града, която бе показана от страна на кмета, както и неговата действеност и находчивост. През есента в Словения ще се проведат избори за местна власт, но сегашният кмет Янкович е с рейтинг 73 %, затова мисля, че той няма да има никакви проблеми на вота. В Словения сключихме споразумение между Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и Сдружението на словенските общини за съвместна работа и партньорство във взаимоотношенията. По време на това пътуване аз като заместник-председател на НАПОС представлявах нашето сдружение и подписах договора. Имаме намерение да обменяме най-вече добри идеи и добри практики между двете страни. Помолихме общината в Любляна да ни съдейства със знанията на нейните служители по отношение на европейските проекти. Говорихме също за партньорство между нашите общини при кандидатстването по съвместни европроекти, защото има такива програми, предназначени за по-стари страни членки на ЕС и новоприети държави в съюза, от които можем да се възползваме. Другата среща, която осъществихме, бе в Съвета на Европа в Страсбург.

- По време на заседание на една от постоянните общински комисии казахте, че ЕС не одобрява орязването на общинските бюджети от страна на държавата. Какво е мнението на европейските институции по казуса?

- В Съвета на Европа поставихме изрично въпроса за съкращаването на бюджетите на общините по средата на годината с около 15 %, което ще бъде направено с изменение на Закона за републиканския бюджет. Разговаряхме по повод на мониторинга за спазване на Евпорейската харта за местно самоуправление, което се осъществява от Бюрото към Съвета на Европа. Представителите на Съвета на Европа изразиха мнение, че според тях това представлява нарушение на Европейската харта за местно самоуправление и е възможно по тази причина да бъде определен мониторинг за България по спазване на хартата. Всеки един общински съвет е самостоятелен орган на местното самоуправление, който е приел своя бюджет в законоустановения срок до края на месец януари 2010 г. и де факто с изменение на закона органите на местната власт биват принуждавани отново да приемат актуализация на бюджетите си и то към понижаване. Бяхме уведомени, че всеки един представител на местната власт или сдружение на местните власти може да подаде жалба до Съвета на Европа. Като сдружение ние в НАПОС обмисляме в момента варианта дали да подадем такава жалба.

- Имахте ли възможност да представите Шумен в тези европейски държави?

- Изключително интересни срещи проведохме в кметството на Мюнхен и там се срещнахме с представители на Асоциацията на баварските общини. Сградата на кметството е много стара и атрактивна, а бюджетът на община Мюнхен е 4 милиарда евро. Бавария е индустриален гигант, където са съсредоточени седалищата на „БМВ“, „Сименс“ и други големи корпорации. В Мюнхен аз представих концепцията за шуменската индустриална зона, като стана ясно, че през есента там има изложение, на което градовете представят своите индустриални зони. Мисля, че това би било един добър шанс за Шумен, защото действително в Бавария е съсредоточен огромен капитал. За немските инвеститори е много важно общината да съдейства по най-бърз начин да бъдат издадени необходимите разрешителни за строеж и всякаква административна документация. Убедих ги, че след като общината има 40 % от акционерното дружество, тя ще направи всичко възможно по най-бърз начин да бъдат обслужени инвеститорите. С Асоциацията на баварските общини говорихме също така и за обмен на ученици. Те поканиха деца, които изучават немски език в нашата Езикова гимназия, на посещение в Бавария. Също така разчитат немски ученици да дойдат в България и да се занимават главно с археологически разкопки тук. Другото важно е, че догодина ще влезе в сила така наречената Дунавска стратегия, която дава възможност за партниране между общините по поречието на река Дунав с немски дунавски общини. Българският консул предложи България да се включи в проектите за велотуризъм, защото все повече в страните членки на ЕС се поощрява използването на велосипеди вместо автомобили с екологична цел. В Бюксел имахме срещи в Европейския парламент и Комитета на регионите.

Интервю на Велмира СТЕФАНОВА

Снимка: Тошко ЙОРДАНОВ