P1120086.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Членове на НАПОС дискутираха на семинар размера на местните данъци и сделките с общинска собственост

По време на форума бяха представени софтуерен продукт за онлайн заседания, както и мерки за развитието на туризма в Общините

Членове на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС/ дискутираха на семинар въпроси, свързани с размера на местните данъци, както и сделките с общинска собственост. На форума, който се провежда на 2 и 3 декември в Арбанаси се събраха близо 80 председатели на местни парламенти от цялата страна.

Семинарът бе официално открит от председателя на НАПОС и председател на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов.

Лектор на една от основните теми-“Изводи от анализа за размера на местните данъци и такси за 2021 г.Популизъм и прагматизъм в решенията на общинските съвети“ бе доц.д-р Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на НСРОБ.

„Големият ми опит показва, че най-ценната част от всички срещи освен лекторските обучения, е и споделянето на практики. Сега е времето, когато се подготвят общинските бюджети за идната година и темата за местните данъци и такси е изключително актуална. Не мога да не отбележа, че през цялата 2021 г. когато медии и политици твърдяха, че в държавата никоя институция не работи, че е хаос, Общината като институция си беше на мястото и работеше и то на силни обороти. Това помогна да се намалят много от негативите на средата, а проектите и останалите ангажименти- да се движат. Гражданите виждат и признават усилията на местната власт“, подчерта доц.Гинка Чавдарова.

По време на форума бе проведено обучение „Информационна система на Общинските съвети, включително и провеждане на заседания в тестова среда“. Специализирани фирми представиха софтуерен продукт относно онлайн провеждане на заседания.

Сериозен интерес предизвика презентацията на Националното сдружение на малкия и средния бизнес в туризма на тема : „Управление и устойчиво развитие на туризма в Общините и туристическите райони в Република България“.

В рамките на семинара местните парламентаристи обсъждаха приоритети на работата на Общинските съвети, а също и законодателни инициативи на НАПОС.
В петък заседанието продължава с лекция „Общинска собственост и разпоредителни сделки с нея. Правомощия на Общинския съвет и устройство на територията“.

Виж Снимки от събитието

Назад към Новини