P1110193.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Общинският съвет в Търговище подпомогна издаването на книга за строителя на шипченския паметник

Председателят на местния парламент и член на Управителния съвет на НАПОС Емине Якубова е сред радетелите за увековечаване делото на Пеньо Атанасов-Бомбето
et1
Общинският съвет в Търговище подпомогна издаването на книга за строителя на шипченския паметник. Автор на очерците за родолюбивото дело на Пеньо Атанасов – Бомбето е Стоян Ангелов, който е бил учител, краевед, общественик, публицист, журналист и писател.

През 2016 г. дъщерята на твореца-Анета Ангелова систематизирала и подготвила мащабното му творчество за издаване.

„Това са над 1500 публикации в ригионалния, националния и чуждестранния печат. Баща ми беше кореспондент на 34 издания у нас и в чужбина и архивът му съдържа очерци, статии, фейлетони, легенди, есета, памфлети. Оказа се, че не мога да събера всички творби в един том. Затова първо издадох една книга с част от пъстроцветното му творчество. Очерците за строителя на паметника на Шипка реших да са в отделен сборник“, сподели Анета Ангелова.

et2
Идеята за издаването на книга за Пеньо Атанасов-Бомбето подел и известният журналист и почетен гражданин на Търговище Радослав Черкезов. Той инициирал кампания за събиране на средства за отпечатването на сборника. В дарителската акция се включили кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и заместник градоначалникът Валентин Велчев. На призива за набавяне на необходимата сума откликнала и Емине Якубова, председател на Общинския съвет в Търговище и член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/. Благодарение на активното съдействие на общинската власт, в края на миналата година, книгата „Той е строил Шипченския паметник” била издадена в тираж от 100 броя, който струвал близо 1000 лева. 70 броя от изданието били финансирани с лични средства на общинските съветници в размер на 640 лева.

„Щастлива съм, че аз и колегите дадохме своя принос, човекът построил най-големия паметник на балканския полуостров да получи заслужено признание в страната си“, сподели Емине Якубова.
„Това е огромен жест, за който съм безкрайно благодарна. Оказа се, че към книгата има голям интерес, много хора искат да я притежават и затова ще се наложи да поръчам втори тираж“, подчерта Анета Ангелова.
et4

Назад към Новини