P1110814.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Представители на Общинските съвети на посещение в САЩ

На 10 юни 2022г. сутринта групата посети Общината на Джаксънвил (City Hall). Там тя бе посрещната от г-н Джордж Бенкс – дългогодишен председател на Общинския Съвет (понастоящем пенсионер) и от члена на Общинския съвет и Председател на Бюджетната комисия на Община Джаксънвил г-н Мат Карлучи.

Интерес породи поставения на входа на общината паметен плакет с имената на Кмета, Председателя и членовете на Общинския съвет на Джаксънвил, взели през 1998г. решение Общината да закупи сградата, която дотогава е била универсален магазин и поради икономическите процеси на оттегляне на бизнеса от центъра на града в края на 80-те години на миналия век, е загубила своето търговско значение. Общината закупува сградата и извършва капитален ремонт, като я приспособява за нуждите на общинската администрация. Сега сградата е една от най-красивите и функционални сгради в града, на прекрасно централно място, помещаваща всички звена на общинската администрация, както и канцеларията на кмета на града.

В своите изложения г-н Бенкс и г-н Карлучи запознаха българските представители с организационната структура на Общината на Джаксънвил. Отбелязана бе уникалността й в две направления: Община Джаксънвил е най-голямата по площ община в Съединените щати и има уникална структура. Общинския съвет се състои общо от 19 общински съветника при население около 1 милион души. 15 от 19-те общински съветника се избират от 15-те района, на които е разделена общината и излъчените представители защитават интересите на своите избирателни района, а останалите 4 общински съветника се избират от цялото население на Джаксънвил и го представляват в Общинския съвет. Тези 4-ма представители се наричат At – Large представители и имат малко по-висок статут, в смисъл, че представляват всички граждани на общината. Г-н Мат Карлучи е именно такъв представител At – Large. Г-дата Бенкс и Карлучи отговориха и на въпроси на българските участници. Интересен е бюджета на общината, който за миналата година е в размер на 4 милиарда долара (при население от около 1 милион души). Следва да се отбележи, че този бюджет не включва разходите за пожарната, полицията и образованието, които са в отделен бюджет с аналогични параметри.

По-късно българската делегация посети военно-морската и военно-въздушна база Mayport Air Naval Station, която е една от трите действащи военни бази в града. До началото на 2000-та година в района на Джаксънвил е имало и една закрита военно-въздушна база Cecile Air Field, която освен подразделения на Стратегическото командване на САЩ с междуконтинентални балистични ракети, разполага и с писта с дължина 6 километра, която е способна да приеме за кацане космическите совалки в случай, че разположения на около 100 мили южно от Джаксънвил космодрум Кенеди Спейс Център – Кейп Канаверал не е в състояние поради някаква причина да стори това.

Във военно-морската и военно-въздушна база Mayport Air Naval Station бяхме посрещната от завеждащия отдела за връзки с обществеността капитан Остин, който направи кратка опознавателна обиколка на базата. В базата домуват около 30 бойни кораба от ВМС на САЩ, като при нашето посещение имаше само 4-5 от тях на кея. До преди 10-тина години тук домуваше и последния дизелов самолетоносач на САЩ „Джон Ф. Кенеди – CV – 67” който е изведен от бойно дежурство и е консервиран. Както ни беше обяснено, военното ръководство на базата и представители на Община Джаксънвил лобират усилено новостроящия се атомен самолетоносач „Джон Ф. Кенеди – CVN – 79“ от най-новия клас самолетоносачи „Джералд Р. Форд“ да бъде зачислен като флагман във военно-морската и военно-въздушна база Mayport Air Naval Station, като това би било от изключително икономическо значение за региона.

Дали тези планове ще се осъществят ще покаже времето, но е налице eдно отлично сътрудничество и взаимодействие между общината и военните бази в района.Назад към Новини