P1110203.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


82 талантливи деца получават стипендии от Община Търговище

Емине Якубова, председател на Общинския съвет и член на УС на НАПОС: „Общо 109 са постъпилите заявления за отпускане на финансов стимул през тази година“

82 талантливи деца от община Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. Това определи комисията за разглеждане на кандидатурите към Общинския съвет. Благородната инициатива е девета поредна година.
emine
„Общо 109 са постъпилите заявления за отпускане на финансов стимул през тази година. 12 от тях не са разгледани, тъй като са подадени извън първоначално обявения срок. Други 15 кандидати не са одобрени, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата за постигнати поне 3 класирания от първо до трето място на местно, регионално, национално или международно ниво“, сподели Емине Якубова, председател на Общинския съвет в Търговище и член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

Комисията за разглеждане на кандидатурите е в 7-членен състав и се ръководи от председателя на местния парламент. В състава й влизат още експерт от общинската администрация, представител на Регионалното управление на образованието и четирима общински съветници.

”Според утвърдения Правилник на Общинския съвет стипендията се присъжда на дете и/или младеж, с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година, считано от датата на подаване на кандидатурата. Кандидатите трябва да представят копия от доказателства за постижения като сертификати, грамоти, протоколи и др. от участия през последната година, считано от датата на подаване на документите, в местни, регионални, национални, международни или световни форуми в областта, за която кандидатстват“, поясни Емине Якобува.

Най-високото отличие, стипендия „Търговищко дарование”, в размер на 1,5 минимални работни заплати, е присъдено на Вяра Атанасова. Тя е ученичка в 9 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“. През последната година има завоювани десетки първи места и Гран При от международни певчески конкурси.

Годишни стипендии в размер на една минимална заплата получават двама ученици. Дилек Мехмедова, 12 „в“ клас във II СУ „Проф. Никола Маринов“, е отличена в област „Изкуство и култура“. Онур Хикмет, 4 „г“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“ пък е отличен в област „Спорт“.

Останалите стипендии се отпускат на 79 деца за период от два месеца и са в размер на 1/5 от минималната работна заплата.
Официалната церемония за отличаване на учениците с присъдена стипендия ще се състои навръх 1 ноември – Ден на народните будители от 17,30 часа в залата на Младежикия дом в Търговище.

Назад към Новини