P1110754.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев предлага сайтовете на Общинските съвети в България да бъдат с идентичен домейн и общ изглед

Ива Пазарджиев, който е председател на русенския Общински съвет и член на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ предлага сайтовете на Общинските съвети в България да бъдат с идентичен домейн и общ изглед. Той бе сред присъстващите на Общото събрание на Асоциацията в Пловдив, а изказването, което той направи, беше в посока дигитално усъвършенстване на работата в местните парламенти в цялата страна.
341840813_217407384245623_6079403892268472014_n
Според Пазарджиев ако всички сайтове на Общински съвети са с еднакъв домейн, това ще ги направи разпознаваеми и отличаващи се от останалите. Само значение на думата „домейн“ е именно такова – „част от йерархическото пространство на глобалната Интернет мрежа, която има уникално име“. В допълнение на своето предложение Пазарджиев отбеляза необходимостта от общ изглед, който сайтовете да притежават, като целта е по-лесно боравене и търсене на нужната информация.

Към настоящия момент в НАПОС-РБ, която е учредена именно в Пловдив през 2004 г., членуват 192 председатели на Общински съвети, като броят им ежегодно се повишава.

Сред основните задачи остават активното участие на асоциацията в законотворческия процес на Народното събрание по закони, касаещи местните власти и техните представители в най-важните сфери на местното самоуправление. Сдружението работи по сериозни обществени каузи, като една от идеите е децентрализацията – финансова и институционална.

Председателят на Управителния съвет на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов подчертава, че се работи усилено в посока привличането на нови членове на Сдружението. Като интересен факт той посочи, че в областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра и Сливен всички председатели на Общински съвети са членове на Асоциацията.

Назад към Новини