P1110809.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


НОПОС-РБ и НСОРБ обсъждат проблем със Законопроект, който може да лиши 300 000 души от възможността да си избират местен управник

За риска от това алармира Христо Христов, кмет на великотърновското село Ново село, а двете организации ще изразят становище
panov-spirdonov
Христо Христов, кмет на великотърновското село Ново село алармира, че 300 000 души в България, живеещи в малките населени места ще бъдат лишени от възможността пряко да си избират местен управник, ако бъдат приети предложени промени в Закона за административно – териториалното устройство на страната.

Христов заяви това в четвъртък по време на заседанието на Великотърновския общински съвет.

Промените във внесения в Народното събрание законопроект предвиждат праг за образуване на кметство от 300 души по постоянен адрес в дадено населено място.

„Ако бъдат приети, тези промени ще влязат в сила от януари 2027 г. Тоест – тогава на вас като общински съветници, в края на своя мандат ще ви бъде вменено да закривате кметства и кметски наместничества и да ги обединяват под шапката на общо кметство. Това ще повлече към дъното не само моето село, но и много села в цялата страна. Личната ми позиция, както и тази на много граждани, е, че под формата на административно преструктуриране е заложено отнемането на изборни права на близо 300 000 български граждани – да изберат кмет на населеното си място. Избор, който за тях е по-важен от избора на президент и за парламент. Това предложение не само не укрепва съвременния демократичен процес, но го и ерозира. Единственият мотив на вносителите на тези промени са икономии от финансов характер. Цинично е да въвеждаме дефицити на демокрация с цел финансови икономии“, коментира Христо Христов.
Кметът на Ново село определи мечтаната икономия чрез законопроекта като виртуална, тъй като ще трябва или да се увеличи административния капацитет на централното кметство, или закритите кметства ще бедстват за сметка на централното.

Христов заяви, че НСОРБ и инж. Даниел Панов като председател на Управителния съвет броени часове след като кметовете на кметства са депозирали отрицателно становище в Народното събрание срещу готвените промени, от Сдружението са отправили запитване до всеки общински кмет относно мнението му.

Първенецът призова и Националното сдружение на председателите на общи съвети /НАПОС/ също да проучи нагласите и да потърси становището на общинските съветници. А към местните съветници Христо Христов отправи апел да запознаят народните си представители със законопроекта.

Председателят на Великотърновския общински съвет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ Венцислав Спирдонов увери, че обсъждат с кмета Даниел Панов темата и ще изразят становище по проблема.

Назад към Новини