P1120039.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Венцислав Спирдонов, председател на Общински съвет-Велико Търново и НАПОС-РБ: Администрацията си е наука

Като доказан експерт в местното самоуправление призовава общинските съветници да работят за съществени каузи
VSpirdonov
Венцислав Спирдонов е доказан експерт в местното самоуправление с три мандата като председател на Общински съвет-Велико Търново и втори мандат начело на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/. Не крие, че тайната на успеха е в усърдната работа.

За Венцислав Спирдонов се знае, че не прави компромиси и се подготвя много сериозно за всяка сесия на Общинския съвет. Амбициран е да наложи НАПОС-РБ като важна структура в държавата и резултатите са налице-неправителствената организация напоследък получава все по-голямо признание.

Казва, че администрация си е цяла наука.

„Тя не е само право или само икономика, а съвкупност от много познания и дори усещане. Вече 15 години се занимавам с административна работа и не ми е необходимо да изчитам тонове материали. Достатъчно ми е да погледна страницата и веднага да ми стане ясно къде е проблема и кои са важните моменти. Административните познания и умения са в основата на управлението“, коментира Спирдонов.

В работата си се води от административните принципи, но не пропуска да има политически изказвания като общински съветник. Категоричен е , че е екипен играч и ако нещо не му е ясно, се консултира с експерти по темата, за да вземе най-доброто становище.

„Много хора напоследък поставят проблемите, но не предлагат решения за тях. Затова е важно да се работи в екип. В тази връзка искам да благодаря на кмета Даниел Панов, че имаме добро взаимодействие и той се вслушва в мненията и идеите на общинските съветници. И това е пример за ефективна работа между общинска администрация и общински съвет, а ползите са изцяло за гражданите“, посочва Спирдонов.

Той допълва, че позицията като председател на НАПОС-РБ произтича от функцията му като ръководител на Общинския съвет във Велико Търново.
„Тези две длъжности са взаимно свързани. Като председател на Общински съвет-Велико Търново и през този мандат ще продължа тенденцията за близост до гражданите и упорита работа за решаване на техните проблеми“, подчертава Спирдонов.

В подкрепа на думите си казва, че предстои да заработи виртуална приемна на местния парламент. Всеки общински съветник ще има свой профил и платформата ще може да се инсталира на мобилен телефон. Така гражданите ще имат пряк контакт със съветниците и ще бъдат запознати с тяхната дейност. Подготвят се промени в Правилника на Общинския съвет. Ще има възможност за нови регистри, както и за онлайн наблюдение работата на отделните комисии.

„Продължавам практиката с провеждането на приемни ежемесечно, както и срещите на всеки три месеца с жителите на малките населени места в общината. С кмета на община Велико Търново Даниел Панов разработваме идеята за Наредба за обществените съвети, които да функционират както по кварталите, така и в общината“, изброява председателят.
Признава, че мандатът е започнал трудно с редица предизвикателства.

„За мен работата на общинските съветници е работа в полза на гражданите и за града. Трябва да правим политики, а не да се заяждаме по дребнотемия. Заради това често призовавам съветниците да насочат усилията си към съществени каузи и проблеми и да мислят как да са полезни за хората. Като председател на НАПОС-РБ мога отговорно да заявя, че в организацията никога не сме се занимавали с политиканство и винаги сме работили изцяло в полза на общинските съвети без значение кой от коя партия е. Вярвам, че тази практика ще продължи и през настоящия мандат“, изтъква Спирдонов.

По думите му с членовете на Управителния съвет и с изпълнителния директор инж.Делян Дамяновски на Асоциацията организират срещи по регионите.
„Прекият контакт е най-ползотворен, чуват се различни мнения, раждат се идеи, споделят се проблеми, които можем да поставим пред парламента и други институции. Важно е общинските съвети да имат своя глас и позиция“, коментира Спирдонов.

В НАПОС-РБ членуват вече 200 председатели на общински съвети, което е рекорден брой в 20-годишната история на организацията. Амбицията на ръководството е до края на тази година сдружението да обедини всички председатели в страната.

Важен факт е, че като председател на НАПОС-РБ Венцислав Спирдонов, заедно с председателят на НСОРБ Даниел Панов, ще участва в конференция на националните асоциации на местните и регионални власти организирана от Конгреса на местните и регионални власти, който ще се проведе на 6 и 7 юни в Страсбург. „Поканата за този престижен форум, както и участието на толкова много общински съвети в Асоциацията, е признание за работата на ръководството на НАПОС-РБ през изминалия мандат. Дейността в НАПОС-РБ е изцяло обществена и напълно в полза на местните парламенти и местното самоуправление. Непрекъснато расте авторитета на Асоциацията, която все повече е търсена като партньор от институции и организации и е важен фактор в местното самоуправление. Оценяват се потенциала и експертизата на членовете на Сдружението и заради това имаме все по-тясно сътрудничество с държавната власт“, категоричен е Спирдонов. Предстои вземането на тежки становища от кметствата и общинските съвети като от 2025 година трябва да се реши въпроса с такса смет.

„От огромно значение е как ще се справим с това предизвикателство чрез общо решение, за да не се стига до рязко вдигане на налога. Доста време вече сме в кризи, а сега ни връхлетя и нова политическа криза. Местната власт обаче се утвърди като най- стабилна и най-близка до хората“, подчертава Венцислав Спирдонов.

Като ръководител на двете структури е натоварен със сериозни отговорност, но умело съчетава работата с личния живот. Поне веднъж седмично се събира с приятели, за да се откъсне от ежедневните ангажименти. Работата изисква сериозна ерудиция и заради това чете основно административна и правна литература. Доверява, че успява да изгледа два филма на седмица. Все повече му харесват българските тв сериали. Впечатлен е от филма „Вина“ на сценаристката Ваня Николова, както и от „Есента на демона“, сниман във Велико Търново и запечатал кадри от духовната и историческа столица на България.

Назад към Новини