P1110758.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Общински съветник от Велико Търново представя изложба на автентични български килими в Париж

Първата изложба на автентични български килими бе открита в Париж след повече от век, благодарение на общински съветник от Велико Търново. Експонатите са изработени преди стотици години и са изложени в галерията на Българския културен институт във френската столица. 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и са собственост на холандец, който от години живее в България и притежава най-богатата колекция от над 900 екземпляра. Яков ван Бейлен е и първият чужденещ – общински съветник. Той е част от местния парламент във Велико Търново.
IMAGE_17628474_40_0
Изложбата ще остане в Париж до 14 юни и е озаглавена „История в цветове. 350 години българско килимарство“.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г., изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. до сега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Към изложбата има и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от 18, 19 и 20 в., документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

Назад към Новини