P1110349.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Председателят на Общински съвет-Мездра и член на УС на НАПОС-РБ Яна Нинова участва в мащабен международен проект

Втората част на заданието се проведе в Литва и участниците в него са представители на общини от 8 държави в ЕС

Яна Никова, председател на Общински съвет-Мездра и член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ участва в мащабен международен проект. Втората част от заданието се проведе преди дни в Република Литва, а участниците в него са представители на общини от 8 държави в Европейския съюз.

„​​​​​Тази част по проекта „30 години Маастрихт: размишления върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа“ бе в столицата Вилнюс в периода 18 – 21 април. Домакини на събитието бе община Молетай. Участниците са представители на общини, партньори в проекта от държавите България, Литва, Гърция, Франция, Испания, Малта, Португалия и Италия“, сподели Яна Нинова, която бе представител на община Мездра.

Тя посочи, че в литовския парламент е била организирана международна конференция под надслов „Наследство от Маастрихт – 30 години европейска интеграция“. „Форумът бе част от проекта, който местната управа на латвийския партньор от община Молетай организира със 7 други местни управи на страни от ЕС като част от честването на 30-ата годишнина на Европейския съюз. Участниците в конференцията споделиха и своите наблюдения за по-нататъшното разширяване на Съюза. Големи държави, като Германия и Франция, искат това да не се случва, докато сегашният принцип на единодушие в политиката за сигурност не бъде реформиран. Участниците в дискусията се съгласиха, че Европейският съюз ще остане силен, докато са силни неговите страни членки“, коментира Яна Нинова.

Тя допълни, че в град Молетай, след приветствените думи на кмета Саулиус Яунейка е подписано споразумение за партньорство между общините, участници в проекта.

„Първата среща по проекта „30 години Маастрихт: размишления върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа“ бе в град Сантяго де Компостела, Испания с участието на 15 представители на 8-те партньора и повече от 60 местни жители които взеха участие в програмата. Тя беше изключително динамична и включваше семинари и лекции, които бяха много активни. Дейностите се състояха в града на културата Сантяго де Компостела и бяха представени от ръководителите на проекта. На сесията присъстваха журналисти, представители на НПО, младежки сдружения, както и политици, участвали в европейски програми.

Всеки партньор направи презентация за въздействието в местната общност на Маастрихт, правата и задълженията на тяхното активно европейско гражданство. Беше създаден наръчник, в който са събрани мненията. Сборникът е приложен към този окончателен доклад“, информира още Яна Нинова.

До края на годината предстоят още две срещи на участниците в проекта, които са на 12-15 септември в България и на 15 18 декември в Малта.Назад към Новини