P1110809.JPG

Последни Новини


На 02.07.2024 г. в с. Арбаниси се проведе заседание на УС на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 42


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Председатели на Общински съвети подготвят предложения за законодателни промени

На заседание на УС и КС на НАПОС-РБ бе избран трети зам.председател на организацията като единодушно бе подкрепена кандидатурата на Илиян Маринов-председател на Общински съвет-Стражица

Председатели на Общински съвети от цялата страна подготвят предложения за конкретни законодателни промени. Те ще бъдат внесени в парламентарните комисии, веднага след като бъдат сформирани. Това стана ясно на заседание на Управителния съвет и на Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/, което се проведе на 2 юли в Арбанаси.

По време на заседанието бяха обсъдени инициативи за промени в ЗМСМА и в други Закони, касаещи местните власти.

Председателят на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет-Велико Търново Венцислав Спирдонов обяви, че сдружението обединява вече 206 членове. Ръководството на НАПОС-РБ прие двама нови членове и това са Вилимир Александров, председател на Общински съвет-Симитли и Иван Тинков, председател на местния парламент в Брезник.

Избран бе трети зам.председател на организацията като присъстващите единодушно подкрепиха номинацията на Илиян Маринов, който оглавява Общинския съвет в Стражица. Другите двама зам.председатели са Сейфи Мехмедали, председател на Общински съвет-Джебел и Атанас Телчаров, председател на Общински съвет-Садово.

Илиян Маринов е с икономическо и юридическо образование, дълги години се занимава с обществена дейност и е работил с петима кметове.
„Много е важно да сме единни и да работим в интерес на гражданите като съблюдаваме принципите на местното самоуправление. НАПОС-РБ винаги е отстоявала интересите на общинските съвети в страната“, коментира Илиян Маринов.

Обсъдено бе създаването на регионални клонове на НАПОС – РБ съгл. чл. 2, ал. 3 от Устава на асоциацията.

„Ще продължи и занапред инициативата за провеждане на срещи с представителите на общински съвети по региони, на които ще се дебатират конкретни казуси, свързани с местната власт. Не трябва да се забравя, че общинските съвети са местните омбудсмани, защото са най-близо до гражданите. НАПОС-РБ заедно с НСОРБ е поканена да участва в престижен форум на Конгреса на местните власти през септември“, информира Венцислав Спирдонов.

Изпълнителният директор на асоциацията инж.Дамян Дамяновски изнесе данни за финансовото състояние на сдружението като отчете, че то е стабилно, въпреки че финансирането е единствено от членски внос.

На заседанието бяха обсъдени и основните насоки за дейността на НАПОС – РБ, която включва провеждане на тематични семинари и обучения, както и международни конференции.
„Предстои семинар с отделните звена на общинските съвети, както и семинар обучение с експерти от Министерството на културата във връзка с казуси, свързани с културно-исторически обекти на територията на отделните общини“, посочи Венцислав Спирдонов.

Виж Снимки от събитието

Назад към Новини