P1110195.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Общинският съвет в Търговище одобри 16 120 лева за стипендии за даровити деца

Емине Якубова, председател на местния парламент и член на УС на НАПОС-РБ: Подкрепихме финансово 84 млади таланти през 2021 година

dd1
Общинският съвет в Търговище одобри 16 120 лева за стипендии за даровити деца през 2021 година. Това обяви председателят на местиня парламент и член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ Емине Якубова, която оглавява и Комисията по чл. 6 от Наредбата за условията и реда са стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище.
dd2
„Съгласно чл. 7, ал. 1 от Наредбата, Комисията на свое заседание на 3 февруари миналата година разработи „Програма за мерките за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище” за 2021 г., която бе утвърдена от Общинския съвет. За отчетния период Комисията проведе 2 заседания, на които бяха взети 7 решения. Разгледани бяха 108 постъпили искания за отпускане на стипендии на млади таланти от община Търговище, като одобри 84 от тях и присъди стипендии на стойност 16 120 лева от отделените за целта 20 000 лева от общинския бюджет“, отчете Емине Якубова.

През миналата година са присъдени- една стипендия „Търговищко дарование” в размер на три минимални работни заплати, три годишни стипендии в област „Образование, наука и техника”, „Изкуство и култура” и „Спорт” в размер на две минимални работни заплати, както и 80 месечни стипендии за период от един месец в размер на 1/5 от минималната работна заплата. В областта „Образование, наука и техника” са подпомогнати 15 ученици, в „Изкуство и култура” са стимуирани 26 ученици, а в „Спорт” – 39 ученици“, става ясно от доклада на Емине Якубова.
Комисията не е одобрила 24 от постъпилите искания, защото не са отговаряли на критериите от Наредбата.
dd3
Тя уточни, че не е присъдено еднократно финансово стимулиране „Отличник на випуск”, поради непостъпили искания от ученици, завършили средното си образование през 2021 г. с пълно отличие.
„Видно от изложеното е, че броят на децата и младежите с изявени дарби от община Търговище ежегодно се увеличава, което ни дава повод за радост и гордост с техните изяви в различните сфери на образованието, изкуството и спорта на регионално, национално и международно ниво“, подчерта Емине Якубова.

Общинар № 1 на Търговище е категорична, че добрата практика ще продължи и през 2022 година.

Назад към Новини