P1110196.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Венцислав Спирдонов, председател на НАПОС към участниците в Общото събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства:

Единственият правилен път към общата ни цел-децентрализацията, е единство!

Единственият правилен път към общата ни цел-децентрализацията, е единство! И всякакви опити да се прави раздор помежду ни, ще доведе само до едно-неосъществяване на тази идея! Това заяви председателят на Общинския съвет във Велико Търново и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ Венцислав Спирдонов по време на Общото отчетно-изборно събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в страната, което се проведе в курортното селище Вонеща вода.
sp
За втори мандат като ръководител на Сдружението бе преизбран кметът на град Калофер Румен Стоянов.

На събитието присъстваха 60 кмета на малки населени места в 23 общини в България. В дискусиите относно финансовите и юридически проблеми, с които се сблъскват управниците по места, се включиха и председателите на НСРОБ- Даниел Панов и на НАПОС-Венцислав Спирдонов. Трите национални сдружения си подадоха ръка за решаване на наболели казуси.

„Най-същественият проблем е така неслучващата се децентрализация в държавата. Очакванията на гражданите за подобряване качеството им на живот са отправени към административните единици, които са мажоритарно избрани. Това са кметовете и президентът, докато финансовият ресурс се управлява от партиите. Апелираме към общинските съвети и кметовете на общини, че е време да се облекчи работата на кметовете на малките населени места. Като пример мога да посоча, че директорите на училища, които са назначаеми, са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, а кметовете, които са избираеми, пишат заявки и за най-дребния разход. Необходими са регулации за уеднаквяване на стандартите-нормативни и финансови“, коментира кметът на великотърновското село Ново село, който е и член на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства в страната.
sp2
Той сподели, че Националното сдружение на кметовете на кметства има две постижения. Първото е връщане на изборния праг за кмет на населено място от 350 на 100 жители по постоянен адрес. Втората заслуга е реализиране на промени в Закона за местното самоуправление като ежегодно в отделните общини се гласува бюджетна рамка за всяко населено място.

Назад към Новини