P1120014.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


НAПОС-РБ участва в конференцията „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“

Форумът събра европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите

Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ участва в конференцията „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“. Престижното събитие се състоя на 10 юни в София, на което присъстваха председателят на Общински съвет-Велико Търново и председател на НАПОС-РБ Венцислав Спирдонов и председателят на Общински съвет-Тетевен Мария Стойчева. Организатори на дискусиите бяха медиен портал в България DIR.BG и специализираният сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

kon

„През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета „Fit for 55″, темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло“, обясниха организаторите на мащабния форум.

Специално внимание бе обърнато на възможностите и финансовите стимули за регионите и индустриите с високо-въглеродна дейност.

kon1

Целта на конференцията бе да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел участваха европейският комисар по сближаване и реформи Елиза

Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

За да представят българската визия в различните панели сме поканили президента на Република България Румен Радев, вицепремиери и министри, представители на законодателната и на местната власт. Събитието бе структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях ще се обсъдят следните теми: финансови инструменти за справедлив преход, иновации и изкуствен интелект, енергетика и региони в развитие, климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето, иновации, дигитализация и изкуствен интелект, биотехнологии и земеделие.

„През октомври 2021 г. имахме привилегията да организираме и проведем първото издание на конференцията – „Зелен преход – решения и предизвикателства за България“. Основни говорители на събитието бяха изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, министър-председателят и членове на българското правителство. Повече от 60 лектори участваха в дискусиите за въглеродна неутралност, прехода в енергетиката и промишлеността, иновациите и цифровизацията, интелигентните градове и транспорта, селското стопанство и биотехнологиите. Форумът постигна впечатляващ обществен отзвук – живото излъчване беше проследено от 97 000 зрители, а статиите в онлайн изданията достигнаха над 860 000 уникални посещения“, споделиха инициаторите на конференцията.

kon2

Към форумът в петък бе отчетен още по-завиден интерес заради войната в съседна Украйна, предстоящите важни решения в ЕС за справянето с последиците от нея, енергийната криза и цените.

Назад към Новини