P1110218.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Николай Плещов, председател на Общински съвет-Елин Пелин и член на УС на НАПОС-РБ: Нуждаем се от сериозна национална стратегия, която да даде посока за развитието на България

29-годишният общинар е категоричен, че дейността на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България е насочена към развитието на общините и местните общности,без партийно и политическо делене

plestov

В органите на местно самоуправление в страната има хора, които милеят и мислят на първо място за развитието на общините. Трябва тази „зараза“ да я предадем на по-високо ниво и да се изготви сериозна национална стратегия, която да даде посока за развитието на България. Нуждаем се от доктрина, защото ни липсват обединение, ред и дисциплина. България е добро място за живеене, с много дадености от Бога, но като общество трябва да направим някои съществени стъпки и държавата да се развива в правилната посока към просперитет и благоденствие. Това казва Николай Плещов, председател на Общински съвет-Елин Пелин и член на Управителният съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.
29-годишният общинар, макар и сред най-младите местни парламентаристи в страната, ръководи Общинския съвет в Елин Пелин вече втори мандат. Завършил е Софийската духовна семинария. Образовал се е и в сферата на хуманитарните науки и духовното развитие. Плещов е от политическата група на ВМРО.

„Попадането ми в политиката беше доста интересно, защото още на 18-годишна възраст аз и мои приятели и съмишленици, провокирани от конкретни събития в нашия град, решихме да възродим родолюбиви инициативи. Обединени бяхме от патриотичното чувство и постъпихме в редиците на ВМРО. Занимавахме се с културно-просветна дейност, постепенно се включихме и в политиката. През 2019 г. участвах в местните избори и така се получи, че след разместване на политическите пластове в община Елени Пелин и на нашите усилия, успяхме да излъчим и кмет на Елин Пелин, а аз заех поста на председател на Общинския съвет“, разказва Николай Плещов.

Той е категоричен, че живеем в смутно време и длъжността на председател на Общински съвет е нелеко предизвикателство. „След като вече имам натрупан професионален опит, мога да кажа, че се справям доста по-лесно. Първите месеци като Общинар № 1 за мен бяха голям шок. Станах председател на 22 години и се оказа, че съм най-младият ръководител на Общински съвет в България. Беше ми трудно, защото много от колегите не ме приемаха на сериозно. Тази възраст обаче има и предимството, че човек не може напълно да осъзнае ситуацията и върви смело напред. Благодарение на помощта на опитни колеги и на късмета, успяхме да създадем много добър екип в Община Елен Пелин. Между нас има разбирателство, отстояване на мнения и коректно вземане на решения“, споделя Николай Плещов.

Той не крие, че в условия на икономическа, политическа и назряваща здравна криза се управлява трудно.

„В такова смутно време понякога се действа реактивно. Събитията са изключително динамични, но въпреки това в Община Елин Пелин успяваме адекватно да реагираме на възникващите проблеми. Необходима е обаче и държавна и политическа подкрепа“, казва Плещов.

Коментира, че винаги би било добре събитията в държавата да се случват така, че да отговарят на желанията на хората. „Струва ми се обаче, че българите доста се измориха и вече не могат искрено да ни отговорят какво точно очакват и какво искат. Затова е добре да имаме кабинет, който осигури няколко месеца безпроблемното протичане на важните за страната процеси, както и да се създаде възможност да се усвоят траншовете по Плана за възстановяване и устойчивост. Създаването на един кабинет само, за да го има, не е панацея. Важно е какво ще последва от действията на това правителство. Надявам се нашите политици да протегнат ръце един към друг, да се захванат за работа като се ръководят от основните принципи за извеждането на България от тази буря. Едва на по-късен етап да се премине към избори, защото стана ясно, че има разнопосочни мнения и е хубаво занапред държавата да се управлява от силен и хомогенен кабинет с единни послания и политика“, категоричен е Николай Плещов.

Дейният председател на местния парламент разкрива, че една от най-значимите политики в община Елени Пелин е чрез инструментите, с които разполага местното самоуправление да се подпомагат местните семейства.

„Много е важно да задържим младите хора в общината. Още през 2016 г. една от първите политики беше създаването на механизъм за финансов стимул за всяко новородено дете на територията на община Елин Пелин. Нашият пример беше последван след това и от много други общини в страната. В момента за трето дете в Елин Пелин се предоставя помощ в размер на 4000 лева. Добре е, когато гражданите виждат, че институциите са отговорни и съпричастни към мисията да си родител“, коментира Николай Плещов.

Амбициозният председател на Общински съвет разкрива, че е горд, че е част от НАПОС-РБ, където е сред сериозни професионалисти, от които добива значими знания и опит. „През изминалите години на поста, който заемам, съм осъзнал колко е силна ролята на неправителствените, съсловните и професионални организации като НАПОС-РБ. Това, което прави много силно впечатление е, че дейността на асоциацията е насочена към развитието на общините и местните общности. Няма партийно и политическо делене. Това е голяма приятелска и професионална общност, в която всеки със своята компетенция допринася за реализирането на идеите. Хубавото е, че има изявени лидери и професионалисти в различни сфери-в бизнеса, в научната област, в местното самоуправление, които със своята експертиза и богат опит задават посоката на развитие на местните власти. Те дават добри и работещи идеи, заявяват ги аргументирано и по категоричен начин, знаят как да отстояват пред националната власт реализирането им“, изтъква Николай Плещов.

Снимка-личен архив

Назад към Новини