P1120015.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Тодор Георгие, председател на Общински съвет-Дряново и член на НАПОС-РБ: Община Дряново разполага с нов камион за сметосъбиране

Модерният автомобил „Ивеко“ е на стойност около 300 000 лева и е закупен с решение на Общинския съвет

Община Дряново вече разполага с нов камион за сметосъбиране. Модерният автомобил „Ивеко“ е на стойност около 300 000 лева и е закупен с решение от 27 януари 2022 г. на Общинския съвет в града. Машината бе доставена на 18 януари, а на церемонията по освещаването присъстваха кмета на Община Дряново Трифон Панчев, председателят на местния парламент Тодор Георгиев, Стефан Косев, директор на ОП „Чисто Дряново“, както и представителите на фирмата доставчик. Направена бе демонстрация как функционира сметосъбиращата техника.
325911012_492726693017990_7824133089352859884_n
„Успяхме да извървим трудния път за осигуряването на тази придобивка. Субсидията, която получаваме от депото в Севлиево, където извозваме сметта, я пренасочваме към общинската фирмата „Чисто Дряново“, която извършва сметосъбирането. Спазили сме всички процедури. След една година усърдна работа, днес получихме новия автомобил“, обясни Тодор Георгиев, председател на Общински съвет-Дряново и член на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

„Камионът събира 18 кубика отпадъци. Чисто нов е и отговаря на всички екологични изисквания и евростандарти, с нея се намалява шума при събирането на отпадъците и е с оптимален разход на гориво. Надявам се машината да служи дълго време безотказно“, заяви Емилиян Радков, търговски мениджър на фирма „Фарид“ за сметосъбираща и почистваща техника.

По думите на Константин Грънчаров, директор „Продажби“ към компанията „Ивеко“ камионът е пазарен лидер в комуналното обслужване и този тип техника се използва от много общини не само у нас, но и в цяла Европа. Процедурите обаче са дълги и подготовката на всеки проект отнема месеци.

„Общината има нужда от още специализирани автомобили, защото старите коли постоянно се повреждат. За съжаление в миналото са купувани машини на старо. Някои са били дори на над 10 години и заради това всеки месец имаме много аварии с тях. Надявам се в идните една-две години да имаме възможност да вземем още нова техника, с която да обслужваме и териториите извън града“, коментира кметът Трифон Панчев.
Градоначалникът сподели още, че са осигурени 70 нови кофи за боклук с по-голям размер, с които в близките няколко месеца старите ще бъдат заменени.

„Опитваме се всяка година поетапно да подменяме старите съдове с нови. Тази практика ще продължи и занапред и съм убеден, че гражданите ще го усетят“, подчерта Трифон Панчев.

Той припомни, че Община Дряново е в сдружение с общините Севлиево и Сухиндол и битовите отпадъци на дряновци се извозват до депото в Севлиево, където се обработват.

По думите на кмета обаче сериозен проблем са незаконните сметища, които недобросъвестни граждани създават в околностите на Дряново.

„За съжаление за прекратяването на тази порочна практика няма комплексно решение. Опитваме се по сигнали от граждани и чрез записи на камери за видеонаблюдение да разкриваме извършителите на замърсяването, но това се оказва изключително трудна задача“, сподели Трифон Панчев.

Назад към Новини