P1120203.JPG

Последни Новини


На 08.02.2024 г. в град Сливен се проведе заседание на УС и КС на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 40 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


НАПОС-РБ с покана за участие в публична дискусия за бъдещето на европейския селскостопански сектор

По инициатива на Европейската комисия на 10 февруари ще се проведе конференция „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“

328549796_1336863223803246_8468293262227946135_n
Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/ получи покана за участие в публична дискусия за бъдещето на европейския селскостопански сектор. „Стратегията на Европейската комисия „От фермата до трапезата“ заема централно място в Европейския зелен пакт и е с амбицията да трансформира хранителните системи в Европа към по-устойчив модел на производство и потребление. Десетилетия наред мнозина приемаха наличието на храна за даденост, но геополитическата несигурност, причинена от войната в Украйна, заедно с растящите цени на енергията и увеличаващата се инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна“, пише в поканата.

Инициаторите на дискусията допълват, че тази тенденция е предизвикала нов дебат в Европа за намирането на баланс между продоволствената сигурност и екологичните и климатичните цели. В България както производителите, така и потребителите изразяват загриженост относно рисковете от изнасяне на производство на храни към трети страни, което ще превърне Европа от водещ световен износител във вносител, без да има сигурност на доставките. Те настояват за оценка на въздействието – апел, отправен и от Европейския парламент в резолюция от октомври 2021 г. Това е повод за спешна публична дискусия, за да бъдат очертани бъдещето на европейския селскостопански сектор, да се популяризират възможностите и да се отговори на предизвикателствата.

„От името на делегацията на българските социалисти в ЕП имам удоволствието да Ви поканя на конференцията „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“, която ще се проведе на 10 февруари в София. Събитието има за цел да събере всички заинтересовани страни от страната и ЦИЕ, както и видни европейски експерти. Участието си са потвърдили служебният министър на земеделието Явор Гечев, членове на ЕП, народни представители, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор“, се казва в поканата, подписана от Сергей Станишев, член на Европейския парламент.

Дискусията ще бъде структурирана в три основни панела- „Въздействието на множество кризи – нарастващи регионални неравенства“, „Храна и здраве“ и „Конкурентоспособност и
търговия“.

Назад към Новини