P1110784.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Спирдонов, председател на Общински съвет-Велико Търново и НАПОС-РБ: Местната власт работи трудно заради липсата на стабилност в държавата

Общинар №1 споделя, че докато местните парламентаристи убедят депутати и ресорни комисии в необходимостта от децентрализация, и се стига до нови избори

a59e301dce1d9e7b26198b7a3bc56dac84401945
-Господин Спирдонов, как работи Общинският съвет във Велико Търново по време на кризи-политическа, икономическа?

-Трудно. Както всяка система, така и местната власт усеща липсата на стабилност. Но освен институционално, ние усещаме и безпокойството на хората, защото сме най-близо до тях.

-Вие сте с авторитет на успешен председател и на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Кои са най-сериозните проблеми, с които се сблъскват местните парламентаристи?

-Можем да разделим проблемите на нормални – които винаги са стоели пред нас, и актуални – свързани с нестабилността в държавата. Изключително трудно се работи без бюджет, стабилно Народно събрание и правителство.

-Какви законодателни промени са необходими, за да се усъвършенства работата на местното самоуправление?

-Все повече се убеждавам, че е необходимо повишаване ролята на общинските съвети, и ние работим в тази насока, но за да има законодателни промени, трябва стабилен парламент.

-Отдавна работите за каузата за финансова и институционална децентрализация. Свидетели сме обаче на устойчива централизация. Има ли шанс идеята Ви, която подкрепят и други представители на местната власт, да се реализира скоро?

-Няма как да отговоря на този въпрос, защото тъкмо убеждаваме депутати и ресорни комисии в необходимостта от децентрализация, и се стига до нови избори.

-България е в трудна политическа ситуация. Каква е Вашата прогноза-ще бъде ли съставен редовен кабинет или ще се стигне до поредните избори?

-Най-вероятно ще се състави правителство. Но е необходимо да има хоризонт поне две години, за да се гарантира някаква устойчивост в управлението и законодателните инициативи.

-Има ли рецепта за излизане от това патово положение?

-В живота най-трудно се намира баланс между опитността на старите и ентусиазмът на младите. Депутатите са в Народното събрание, именно за да намерят този отговор, като не трябва да забравят и своите избиратели. Дано се намери решение на това уравнение.

-Предстоят местни избори. Какво да очакват гражданите на този вот, който е най-важен за местната власт, защото тя е най-близо до хората?

-В такава неспокойна обстановка най-вероятно самите избори ще са доста напрегнати. Бих пожелал на кандидатите да не прекрачват прага на възпитанието, защото животът не свършва с един избор.

-НАПОС-РБ се утвърди като една от най-престижните и влиятелни организации в страната. Какви идеи имате за бъдещото развитие на Асоциацията?

-Общинските съвети да имат все по-голям авторитет, както сред гражданите, така и сред другите власти.

-Вие поставихте началото на инициативата „Ела в библиотеката“, която стана традиционна. Колко деца се включиха в нея през изминалите години и у тях се зароди любов към книгите?

-За тези години, дори ако само 100 деца съм накарал да заобичат книгите – струвало си е. Но съм сигурен, че са хиляди.

Назад към Новини