P1110179.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Виртуална приемна улеснява връзката на гражданите с Общински съвет-Велико Търново

Иновативната платформа се разработва по инициатива на Венцислав Спирдонов, председател на местния парламент и председател на НАПОС-РБ
Spirdonov
Внедряват виртуална приемна за граждани в Общински съвет-Велико Търново. Иновативното приложение ще позволи удобна и бърза комуникация между гражданите и общинските съветници. Инициативата е на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, който е и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

„Великотърновският общински съвет е един от най-отворените към хората. Според нашия правилник гражданите могат в първите 30 минути от заседанието да се изказват, да отправят писмени питания, становища и предложения от компетентността на Общинския съвет и кмета на общината, представляващи обществен интерес. Гражданите получават отговор на питането по компетентност от кмета на общината или от председателя на Общинския съвет, или председателя на постоянната комисия на следващото редовно заседание на Общинския съвет. При готовност може да бъде отговорено и на заседанието.Всички обществени обсъждания, организирани от общинския съвет, са в извънработно време. Председателят има приемна всеки последен понеделник на месеца. Въпреки тази отвореност обаче гражданите не са активни. И са прави-те ни избират, за да вършим тази работа ние, а не те. Затова предложих създаването на електронна виртуална приемна за всички общински съветници. Чрез нея всеки жител на общината ще може да се обърне към конкретен съветник. Приложението ще има опция да се вижда дали той е отговорил и ще има възможност за коментари. Така ще облекчим гражданите в техния диалог с общинския съвет“, коментира Венцислав Спирдонов.

Той допълва, че платформата ще представлява удобен интерфейс на мобилно приложение с идентичност на визията, съобразена с бранда на Община Велико Търново.

Функционалността на приложението ще е групирана в няколко екрана, съобразени с удобството на крайните потребители и с дейността на институциите, както и с база данни.

Потребителите ще могат да се абонират за бюлетина на Община Велико Търново, чрез който да получават съобщения в приложението и на елетронна поща.
Платформата ще съдържа специален вход за общински съветници.

„Началният екран на Общински съвет-Велико Търново ще съдържа списък с комисиите, техните председатели и членове. Ще могат да се виждат всички протоколи, организирани хронологично по дати от конкретната комисия. Гражданите ще се свързват директно с всеки член на комисия посредством чат“, обяснява Венцислав Спирдонов.
По думите му потребителите ще имат възможност да задават тема на започнатия чат и така ще се проследява по-лесно комуникацията със съответния съветник, когато се водят
няколко теми на разговор.

В приложението ще може да се прави редакция на данните на потребителя, който ще вижда страниците с чатове на други граждани с общински съветници, групирани по
теми.

„Това ще позволи да се стимулира по-добрата комуникация между Общинския съвет и обществеността. Освен това хората ще имат информация за всеки общински съветник-снимка, биографични данни, в какви комисии членува, ангажименти, които поема по конкретни казуси“, информира Венцислав Спирдонов.

Той уточнява, че по приложението се работи и се очаква то да бъде готово и пуснато в действие за празника на Велико Търново-22 март.

Назад към Новини