P1110397.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Венцислав Спирдонов, председател на Общински съвет-Велико Търново и председател на НАПОС-РБ: Разбирателството в полза на гражданите е по-важно от отделната личност

Две са правните норми, които касаят казуса с Общинския съвет в София. Първата предвижда на първо заседание да бъде избран председател на местния парламент. Според втората законова норма, ако Общинският съвет не работи три месеца, се провеждат нови избори. Това поясни пред „Труд“ Венцислав Спирдонов, председател на Общински съвет-Велико Търново и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.
10654_Spirdonov
„Тълкувайки тези норми, става ясно, че законодателят изрично казва, че разбирателството в полза на гражданите е по-важно от отделната личност. Защото политиката не трябва да е самоцел, а работа в полза на хората“, коментира още Спирдонов.

Той подчертава, че точно заради това лидерите на представените партии в СОС трябва да седнат и да стигнат до единно мнение за личност, която да е компромисна за всички, но все пак да е авторитетна за гражданите.
„Ако обаче не се споразумеят, ще се пристъпи към крайния вариант. Той предвижда Общинската избирателна комисия да излезе с решение за разпускане на така сформирания Общински съвет, а президентът Румен Радев ще трябва да насрочи частични избори за местен парламент в столицата“, уточни още председателят на НАПОС-РБ Венцислав Спирдонов.

Назад към Новини