P1120243.JPG

Последни Новини


На 06.03.2024 г. в град Пловдив се проведе XXII Общо събрание на НАПОС-РБ.

Виж Повече информация


Излезе от печат Брой 42 на Информационен бюлетин.

Виж Брой 40


Нов наръчник на НАПОС-РБ в подкрепа на Общинските съвети


Общинският съвет в Павликени даде отпор на необосновано увеличение на такса смет

Общинските съветници в Павликени отхвърлиха предложение за увеличение на такса смет в общината с близо 19%. Предложението беше на кмета Емануил Манолов и включваше увеличение на таксата за жилищни сгради в населените места с около 19% , за нежилищни – с 10%, както и да отпадне отстъпката от 5% като мярка за стимулиране на събираемостта за ранно плащане, от която се възползват голяма част от добросъвестните данъкоплатци.
pavlikeni
Планираните разходи в план-сметката, свързани с чистотата на града за 2024 година, са в размер на 2 028 659 лв. За същата дейност през 2023 година сумата е била 1 996 335 лв. Това е увеличение с 32 324 лв., а предвидените допълнителни приходи от увеличението на такса смет са в размер на над 400 хиляди лева.

„Ако не подкрепите предложението, ще създадете поредица от кризи, ще се наложат промени на графиците, а улиците ще бъдат непреметени“, обърна се към общинските съветници кметът Емануил Манолов. Кметът обоснова предложението си с увеличаването на минималната работна заплата, цените на горивата и други разходи. Той не даде обяснение на въпрос от общинските съветници защо планираните приходи са в пъти повече от разходите – над 12 пъти.

„Ние работим с финасови и икономически паратемтри, които вие сте предложили в доклада за план-сметката. Виждаме, че за увеличението няма реални мотиви“, каза общинския съветник Цанко Цонев от местна коалиция „Заедно за силна община“, който е и председател на общинската комисия по бюджет и финанси.

Гласуването завърши с отхвърляне на предложението. Против решението се обявиха общинските съветници от Местна коалиция „Заедно за силна община“, ГЕРБ, „Възраждане“ и един съветник от ДПС. Те гласуваха „против“ и „въздържал се“, а подкрепа дойде единствено от групата на БСП и един съветник от ДПС.

Така таксата смет в общината запазва своите нива от преходната година.

Назад към Новини